Apple heeft sinds vrijdag in totaal 9 miljoen exemplaren van de nieuwe iPhone 5C en 5S verkocht. Dat meldde de Amerikaanse technologiereus maandag.

Op 10 september liet Apple twee nieuwe modellen aan de wereld zien. De iPhone 5S is een update van de iPhone 5 en heeft onder meer een betere camera en een vingerafdrukscanner. De iPhone 5C is een goedkoper model van plastic die verkrijgbaar is in felle kleuren.

Beide telefoons zijn dus al 9 miljoen keer over de toonbank gegaan, aldus Apple. Een uitsplitsing tussen de twee nieuwe modellen werd niet gegeven. Van de iPhone 5, die vorig jaar op de markt kwam, werd in het eerste verkoopweekeinde een recordaantal van 5 miljoen exemplaren verkocht.

iPhone 5S uitverkocht

Topman Tim Cook zei maandag dat inmiddels de eerste editie van de iPhones 5S is uitverkocht. Er worden volgens hem echter regelmatig nieuwe ladingen naar winkels gestuurd. De krant The Wall Street Journal berichtte vorige week al dat de vraag naar de nieuwe iPhone-modellen vooral in China zo groot was, dat Apple zijn toeleveranciers had gevraagd om de productie te verhogen.

Apple meldde maandag ook dat 200 miljoen apparaten met het besturingssysteem iOS, inmiddels draaien op het nieuwe iOS7. De update werd vanaf 18 september beschikbaar. De snelheid waarmee zoveel gebruikers hun apparaten lieten overschakelen naar het nieuwe systeem maakt dit de snelst benutte systeemupdate ooit.2

Verwachting vierde kwartaal

Apple liet verder weten dat de omzet in het vierde kwartaal waarschijnlijk aan de bovenkant zal uitkomen van de eerder afgegeven bandbreedte van 34 tot 37 miljard dollar.

Minstens zo interessant is de verwachting voor de brutomarge, die het afgelopen kwartaal scherp daalde van 42,8 naar 36,9 procent. Apple zegt nu dat de brutomarge dichter bij de 37 dan 36 procent zal liggen, de bandbreedte die het bedrijf bij de vorige kwartaalcijfers aangaf.

Lagere winstmarge

In het afgelopen kwartaal zag Apple opnieuw de winst teruglopen. Waar het een jaar geleden nog 8,8 miljard dollar bij kon schrijven in april, mei en juni, moest de iPhone-maker het in het afgelopen kwartaal doen met 6,9 miljard dollar. Nog steeds ontzettend veel geld, maar wel opmerkelijk omdat de omzet gelijk bleef.

Apple houdt netto minder over, omdat het veel oudere modellen van de iPhone verkoopt, met name in opkomende landen. De winstmarge op die toestellen ligt lager.

Ook aan de iPad verdient Apple minder door de introductie van de iPad Mini, die in Nederland vanaf 335 euro te koop is. Dat is een stuk minder dan de 505 euro die de nieuwste iPad minimaal kost. De slinkende verkoopprijs betekent ook voor de iPad dat Apple de marge ziet dalen.

Interessant zal zijn wat de invloed van de nieuwe iPhones is op de winstmarge van Apple.

Lees ook

Zo slecht reageerde Wall Street nog nooit op nieuwe iPhone

Hierdoor maakt Apple minder winst

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl