Apple werkt aan een nieuwe versie van de virtuele assistent Siri met geïntegreerde toepassingen van artificial intelligence (AI).

Bij de techreus zijn John Giannandrea en Craig Federighi verantwoordelijk voor AI. Het team van Giannandrea gebruikt volgens persbureau Bloomberg nieuwe AI-systemen voor een ‘slimmere’ Siri. De nieuwe versie van de virtuele assistent wordt mogelijk volgend jaar gelanceerd, maar het kan ook langer duren.

Het team van Federighi wil kunstmatige intelligentie gaan toevoegen aan nieuwe versies van besturingssysteem iOS, om de kwaliteit van antwoorden te verbeteren voor zowel Siri als Messages.

Intussen zijn er bij Apple intern ook discussies over de vraag of generatieve AI-software “on-device” (op het apparaat) of “cloud-based” (op externe servers) moet draaien. “On-device” zal sneller zijn en meer privacy bieden, terwijl het cloudsysteem geavanceerdere mogelijkheden biedt en meer kan leren van alle data.

Achterstand Apple bij AI een ‘grote misser’

In het afgelopen jaar is Apple niet zo enthousiast aan de slag gegaan met nieuwe toepassingen van artificial intelligence als andere grote techbedrijven. Meta, Microsoft (via investeringen in OpenAI, de maker van ChatGPT) en Google (Bard) hebben dat wel gedaan.

Inmiddels voelt Apple de druk om de achterstand in te halen. "Er is intern veel onrust. Het wordt gezien als een behoorlijk grote misser", zegt een bron tegen Bloomberg.

Tijdens de Worldwide Developers Conference van Apple deze zomer was er de nodige verbazing over het feit dat CEO Tim Cook en andere belangrijke bestuurders van Apple tijdens hun toespraken niet één keer de term AI in de mond namen.

Apple werkt aan eigen AI-model

Maar de achterstand van Apple betekent niet dat het bedrijf helemaal niet heeft nagedacht over AI: "We doen al jarenlang onderzoek naar een brede waaier van AI-technologieën, waaronder generatieve AI", zei Cook in augustus tegen persbureau Reuters. Hij vertelde ook dat de uitgaven van het bedrijf aan Onderzoek en Ontwikkeling (R&D) dit jaar ruim 3 miljard dollar hoger liggen, omdat er meer in kunstmatige intelligentie wordt geïnvesteerd.

Apple werkt naar verluidt aan een eigen AI-model genaamd Ajax, dat wordt gebruikt voor een interne chatbot die door sommige medewerkers "Apple GPT" wordt genoemd. In september meldden bronnen aan The Information dat Ajax op "meer dan 200 miljard parameters" is getraind en krachtiger is dan GPT-3.5 van OpenAI.

AI-modellen gebruiken parameters om te leren. Ter vergelijking: GPT-3.5 gebruikt 175 miljard parameters.

LEES OOK: 3 dingen waar je rekening mee moet houden als je artificial intelligence in je bedrijf wilt gaan gebruiken, volgens de CEO van Anthropic