• De AEX-index schoot vrijdag op en neer, en sloot uiteindelijk vrijwel onveranderd.
  • Op Wall Street sloot de Dow Jones-index vrijdag liefst 9% hoger.
  • De Amerikaanse president Trump kondigde vrijdag de noodtoestand af om Amerikaanse staten financiële steun te geven bij de aanpak van het coronavirus.

Europese beurzen vertoonden vrijdag wilde koersbewegingen, na dramatische verliezen op donderdag. De AEX sloot uiteindelijk 0,2 procent hoger op 432,85 punten.

Kort na de opening noteerde de Amsterdamse AEX-index duidelijk hoger. Aan het begin van de middag stond er een plus van 7 procent op de borden op 465 punten. Maar bij het slot van de handel verdampte de dagwinst.

De aandelenbeurzen in New York kregen vrijdag een flinke steun in de rug van de Amerikaanse president Donald Trump. Die riep vlak voor de sluiting van de beurs de noodtoestand uit voor de Verenigde Staten, om geld vrij te maken voor de strijd tegen het nieuwe coronavirus.

De ingreep van Trump werd op Wall Street begroet met de sterkste dagwinst van de S&P 500 sinds oktober 2008. De breed samengestelde graadmeter sloot 9,3 procent hoger op 2.710,95.

De Dow-Jonesindex eindigde met een plus van 9,4 procent op 23.185,62 punten. De Nasdaq won 9,3 procent tot 7.874,23 punten. Donderdag waren er nog minnen tot 10 procent te zien.

Trump kondigde naast de noodtoestand andere maatregelen aan die de economische klappen van de virusuitbraak moeten verzachten. Zo reageerde hij op de sterk gedaalde olieprijzen van afgelopen week, door aan te kondigden “grote hoeveelheden” van de grondstof op te kopen voor reserves.

Extreme verliezen beurzen op donderdag

Donderdag kelderde de AEX-index 10,8 procent vanwege alle onrust rond het nieuwe coronavirus. Dat was het op één na grootste dagverlies ooit.

De Amerikaanse president Donald Trump kondigde woensdagavond aan al het vliegverkeer van Europa naar de VS vanaf vrijdag middernacht (lokale tijd) op te schorten voor een periode van dertig dagen. Dat veroorzaakte een schokgolf op financiële markten.

Daarnaast kwam de ECB donderdag met zijn eerste grote pakket aan maatregelen om de economische schade van de virusuitbraak binnen de perken te houden. Maar volgens economen hadden beleggers op een krachtiger ingrijpen gehoopt.

Beurs Tokio daalt vrijdag, net als bitcoin

Aziatische beurzen toonden vrijdag nog geen herstel. De Japanse aandelenbeurs sloot vrijdag met een verlies van meer dan 6 procent na een nerveuze handelsdag. Ook de meeste andere aandelenmarkten in de Aziatische regio gingen omlaag.

Ook de bitcoin bleef vrijdag in mineur. De belangrijkste cryptomunt volgt de stemming op aandelenmarkten. De bitcoin was vrijdagochtend volgens de site coinmarketcap, dat verschillende beurzen waarop de cryptomunt wordt verhandeld in de gaten houdt, net iets meer dan 5.400 dollar waard. Dat was een derde minder dan een dag eerder.

Donderdag raakte de bitcoin ruim een vijfde van zijn waarde kwijt. Voor de scherpe val van de voorbije dagen was de munt tegen de 8.000 dollar waard.

LEES OOK: Coronavirus-update: nieuw absoluut record in actieve gevallen wereldwijd