• Na de mislukte beursgang van WeWork in 2019 werd CEO en mede-oprichter Adam Neumann het bedrijf uitgewerkt.
  • In zijn eerste interview in twee jaar betuigt Neumann spijt, maar hij biedt zijn excuses niet aan.
  • “Het is nooit mijn bedoeling geweest om het bedrijf op deze manier niet te laten slagen”, aldus de mede-oprichter van WeWork.
  • Adam Neumann gooide ooit een fles tequila door een glazen wand van zijn kantoor. Lees meer over zijn uitspattingen als CEO van WeWork.

Adam Neumann, de gevallen topman van werkplekverhuurder WeWork, heeft spijt dat het bedrijf enorm in waarde is gedaald. Voor de beursgang in 2019 werd WeWork gewaardeerd op 47 miljard dollar. Daar is nu na twee roerige jaren nog 7 miljard dollar van over.

En hij voelt mee met de werknemers die aan het kortste eind trokken. Duizenden mensen verloren hun baan nadat de beursgang uitdraaide op een fiasco.

Maar zijn excuses aanbieden? Dat deed Neumann dinsdag niet tijdens een 40 minuten durend interview bij de DealBook-conferentie van The New York Times, ondanks dat hij daartoe meerdere keren de kans kreeg.

“Wat zeg je tegen al die werknemers – en we hebben het over duizenden mensen die hun baan verloren of de waarde van hun aandelenopties naar nul zagen gaan – die naar jou kijken en zeggen: niet alleen is dit gebeurd met jou aan het roer, maar je vertrok ook nog eens met meer dan een miljard dollar?”, vroeg interviewer Andrew Ross Sorkin aan Neumann.

Neumann antwoordde: "Ik begrijp het. Ik begrijp dat dat het gevoel is van mensen en ik begrijp dat dat de perceptie is."

De ruim 1 miljard dollar die hij in zijn zak kon steken bij zijn vertrek is volgens Neumann uit z'n verband getrokken. Hij kreeg naar eigen zeggen 180 miljoen dollar als vergoeding voor zijn concurrentiebeding van WeWorks grootste aandeelhouder SoftBank. De verkoop van WeWork-aandelen leverde hem nog eens 870 miljoen dollar op.

Sappige details over WeWork

Neumann ging ook in op sappige details die naar buiten kwamen in aanloop naar de beursgang. Zo betaalde WeWork 5,9 miljoen dollar aan de CEO voor het gebruik van het handelsmerk 'We', dat door de houdstermaatschappij van Neumann was vastgelegd.

WeWork documentary
Een screenshot uit een van de documentaires over WeWork. Bron: Hulu

Dat was een fout van de juristen, aldus Neumann. "Vlak voordat we naar de beurs gingen, zat ik met Miguel [McKelvey, mede-oprichter] in een kamer en zei de jurist: 'Jullie moeten al jullie intellectueel eigendom overdragen'."

De twee oprichters van het bedrijf hadden het handelsmerk 'We' in bezit. Dat werd verkocht aan WeWork voor bijna 6 miljoen dollar in aandelen. Die aandelen kwamen in handen van de holding van Neumann en McKelvey.

WeWork moest het handelsmerk bezitten vanwege een aanstaande reorganisatie voor de beursgang. Daarbij werd de bedrijfsnaam gewijzigd in 'The We Company'.

"Ons is verteld dat dit het minimumbedrag was voor dit intellectueel eigendom", aldus Neumann. "En we zouden sowieso al een flink bedrag doneren, dus we dachten er verder niet over na."

Nadat WeWork de documenten voor de beursgang indiende, ontstond er ophef over de betaling aan de oprichters voor het handelsmerk. WeWork greep snel in. Neumann en McKelvey gaven het bedrag terug en 'dondeerden' het handelsmerk aan het bedrijf dat ze oprichtten.

"We gingen terug naar dezelfde kamer en zeiden: 'Jongens, we zeiden al dat we dit niet wilden. Er moet iets zijn dat we kunnen doen", vertelde Neumann. "Toen stak iemand zijn hand op en zei: 'Als jullie het handelsmerk als gift overdragen en de belasting daarover betalen aan de fiscus, dan kun je het gratis weggeven.' Dat hebben we de volgende dag gedaan. Het was dus niet onze bedoeling. Als ik terug kon in de tijd om die fout te voorkomen, dan zou ik dat doen."

LEES OOK: We verruilden onze thuiswerkplek voor een penthouse in Amsterdam – zo is het om te werken op de nieuwste locatie van WeWork