Bedrijven staan de springen om cash om te overleven in de coronacrisis.

Veel ondernemingen proberen rekeningen later te betalen en uitstaande facturen sneller te innen, maar dat leidt tot veel irritatie.

Koopjesketen Action belooft leveranciers na Pasen weer binnen 60 dagen te betalen.

Door de coronacrisis zijn ondernemingen gedwongen om vooral te focussen op één ding: voldoende geld in kas houden om te overleven. Dat betekent vaak ook: zelf rekeningen zo laat mogelijk betalen, en onbetaalde facturen zo snel mogelijk innen.

Omdat veel bedrijven aan deze vorm van cashmanagement doen, lijdt dat tot veel irritatie over en weer.

Vorige maand kreeg de koopjesketen Action bijvoorbeeld een storm van kritiek over zich heen toen het de rekening voor de coronacrisis deels doorschoof naar zijn leveranciers.

Winkelketen Action belooft nu zijn leveranciers na Pasen weer gewoon binnen zestig dagen betalen. Dat was altijd al de bedoeling, zegt topman Sander van der Laan tegen het ANP. Action staat er volgens hem goed genoeg voor om dat te doen, nu niet alle winkels van de keten hoeven te sluiten vanwege het coronavirus.

Later betalen leveranciers was tijdelijke maatregelen bij Action

Van der Laan vindt de kritiek op Action overigens niet terecht. “Het was een tijdelijke maatregel en we hebben onze kleinere leveranciers gewoon op tijd betaald. Alleen met grote partijen hebben we afspraken gemaakt over later betalen.”

Winkels van Action In België, Frankrijk, Polen, Oostenrijk en een deel van Duitsland zijn dicht. In totaal gaat het om ongeveer 900 winkels van de circa 1600. Ruim 20.000 medewerkers zitten daardoor thuis. De Duitse winkels mogen daarnaast maar een deel van het assortiment verkopen. In Nederland zijn de Action-filialen wel gewoon open en daar is de omzet goed.

Van der Laan benadrukt dat Action er goed voor staat en de huidige situatie nog wel een tijd vol kan houden. Daarvoor hoefde het bedrijf nog niet aan te kloppen bij de grootaandeelhouder, de Britse durfinvesteerder 3i. Als dat wel nodig blijkt, heeft hij geen twijfel dat de Britten, die de afgelopen jaren flink wat geld verdienden in de vorm van dividend, er zullen zijn voor Action. “We steunen elkaar door dik en dun.”

Lees meer over de coronacrisis: