De verhuurder van een filiaal van ICI Paris in Dordrecht heeft faillissement aangevraagd aan de eigenaar van de beautyketen, omdat de huur niet wordt betaald.

ICI Paris is net als Kruidvat in handen van AS Watson, dat weer een dochterbedrijf is van het conglomeraat van de Hongkongse miljardair Li Ka-Shing.

AS Watson zegt in gesprek te willen gaan met de vastgoedverhuurder.

Een Dordtse vastgoedondernemer heeft faillissement aangevraagd voor AS Watson, het Chinese moederbedrijf van Kruidvat en parfumerieketen ICI Paris in Nederland.

Het concern deelde verhuurders van winkelpanden van die laatste keten in een brief mee tot nader order geen huur te kunnen betalen, omdat de filialen wegens de coronapandemie gesloten blijven.

Pieter van Loon, dat in Dordrecht een winkelpand aan ICI Paris verhuurt, vindt die eenzijdige opzegging niet kunnen en meldt bankroet te hebben aangevraagd voor AS Watson. Hij verwacht gemakkelijk aan te kunnen tonen dat het bedrijf bij meer partijen de verplichtingen niet nakomt.

AS Watson heeft namelijk zelf te kennen gegeven 155 winkelverhuurders voorlopig niet te betalen. AS Watson is een dochter van het Hongkongse conglomeraat Hutchison Whampoa, dat in handen is van Li Ka-Shing, één van de rijkste zakentycoons in Azië.

"Ik heb geen zin om met een Chinees miljardenbedrijf juridisch de degens te kruisen", bevestigde Van Loon na berichtgeving door nieuwswebsite Vastgoedmarkt.nl. "Maar we moeten ook een statement maken naar verhuurders. Wat zou een huurovereenkomst anders nog waard zijn. Daar wil ik een rechterlijke uitspraak over."

Aanvraag faillissement voor eigenaar Kruidvat en ICI Paris

Als ondernemers faillissement aanvragen voor een partij die verplichtingen niet nakomt, betekent dat niet automatisch dat een bankroet wordt toegewezen. Het is dan ook niet gezegd dat het moederbedrijf van ICI Paris en Kruidvat acuut op omvallen staat.

Van Loon verwacht enerzijds dat AS Watson bij een faillissementsprocedure weinig juridische gronden heeft om zich te verweren. Tegelijkertijd hoopt hij af te dwingen dat het bedrijf om de tafel gaat met gedupeerde verhuurders zoals hij. "Als ze me nu tegemoetkomen, trek ik het faillissement net zo snel weer in."

De rechtbank Midden-Nederland, waar de vastgoedondernemer de aanvraag heeft ingediend, kon niet bevestigen of de aanvraag binnen is. Rechtbanken doen nooit mededelingen over lopende faillissementszaken voordat de rechter uitspraak heeft gedaan.

AS Watson laat weten in gesprek te willen gaan met verhuurders aan ICI Paris. Volgens een woordvoerder hebben verhuurders voorstellen gedaan over hoe nu om te gaan met de huur voor gesloten winkels. Het bedrijf "neemt die in overweging en gaat er volgende week op in".

Kabinet dreigt met afdwingen regeling tussen verhuurders en winkeliers

Vastgoedverhuurders en winkeliers die noodgedwongen gesloten zijn vanwege de coronamaatregelen liggen regelmatig overhoop over het al dan niet betalen van de huur.

Het kabinet dreigt met ingrijpen als er geen goede afspraken komen, meldde Het Financieele Dagblad vrijdag op basis van gesprekken met betrokkenen.

Het ministerie van Economische Zaken heeft vastgoedbeleggers en winkeliers gemaand om landelijke afspraken te maken over huurverlaging. Als dat niet gebeurt, zal de overheid een eigen regeling opleggen.

Lees meer over de coronacrisis in de retail: