ABN AMRO-topman Kees van Dijkhuizen moet langskomen bij minister van Financiën Wopke Hoekstra om tekst en uitleg te geven over het onderzoek dat het Openbaar Ministerie heeft ingesteld. Hoekstra vindt het onderzoek naar witwassen en het financieren van terrorisme door klanten van de bank “uiteraard zorgelijk”.

Eerder vandaag werd duidelijk dat het OM een onderzoek is begonnen naar ABN AMRO. Gekeken wordt of de bank zich aan de regels heeft gehouden met het voorkomen van witwassen en financieren van terrorisme.

ABN Amro zegt zijn volledige medewerking toe aan het onderzoek.

Volgens het OM bracht een notificatie van toezichthouder De Nederlandsche Bank (DNB) de zaak aan het rollen. ABN AMRO wordt onder meer verweten dat het klanten niet voldoende heeft doorgelicht. Ook zou sprake zijn geweest van ongewone transacties. Een woordvoerder van ABN AMRO zei dat de Fiscale Inlichtingen en Opsporingsdienst (FIOD), dat in opdracht van het OM onderzoek zal doen bij de bank, nog niet langs is geweest.

Bij de presentatie van de halfjaarcijfers maakte ABN Amro al bekend dat het van toezichthouder De Nederlandsche Bank alle vijf miljoen particuliere klanten moet doorlichten in de strijd tegen witwassen. Sinds de affaire bij onder meer ING vorig jaar moeten banken daar nu scherper op letten

DNB gaf al eerder bij ABN AMRO aan dat de bank zijn dossiers op enkele vlakken beter moet checken. De bank zette in verband met de kwestie eerder al 114 miljoen euro opzij. Mogelijk volgt ook nog een boete omdat de zaak door DNB werd aangekaart en niet door ABN AMRO zelf.

Als reactie op het nieuws is ABN AMRO donderdagochtend op de beurs in Amsterdam ruim 1,6 miljard euro aan beurswaarde kwijtgeraakt. Beleggers zetten het aandeel in de vroege handel bijna een tiende lager. Ook de Nederlandse staat zag voor honderden miljoen euro's aan aandelenwaarde in rook opgaan. De Staat heeft als grootaandeelhouder 56 procent van de bank in handen.

Al twintig straffen uitgedeeld

Nederlandse banken zijn de afgelopen jaren meerdere malen op de vingers getikt door DNB wegens een gebrekkig toezicht op criminele geldstromen. Sinds 2014 heeft de club van Klaas Knot zo’n twintig straffen uitgedeeld, waaronder tien boetes.

Zo moest Rabobank een miljoen euro betalen wegens slechte controle op witwassen en kreeg ING een boete van maar liefst 775 miljoen euro omdat de bank tekortschoot in de uitvoering van cliëntenonderzoeksprocedures om financieel-economische criminaliteit te voorkomen. Ook Triodos is al eens op de vingers getikt.

De Nederlandse banken zijn al langer bezig met het verbeteren van hun antiwitwasbeleid. Dit gaat gepaard met het napluizen van klanten en geldstromen. Bij onder meer ABN AMRO en ING zijn de afdelingen die zich hiermee bezighouden, al flink uitgebreid. Bij ABN Amro zijn er meer dan 1.000 mensen mee bezig, bij ING zelfs meer dan 3.000.

De meeste particuliere klanten van ABN Amro merken er niets van dat de bank hen gaat doorlichten. Dit proces gebeurt veelal automatisch. Maar een deel van de klanten zou vragen van het financiële concern kunnen krijgen, bijvoorbeeld als de bank het idee heeft dat een rekening mogelijk oneigenlijk wordt gebruikt.

Oud-bestuurder Vogelzang weet van niks

Oud-bestuurder en voormalig 'kroonprins' van ABN AMRO Chris Vogelzang zegt niets te weten over de verdenkingen rond de Nederlandse grootbank. Vogelzang is momenteel topman van Danske Bank, die gebukt gaat onder de nasleep van een groot witwasschandaal.

"Ik heb geen kennis van zaken over wat er zich afspeelt bij ABN AMRO. Ik wil ook geen commentaar geven over een bank waarbij ik al drie jaar niet meer werk", was de reactie van de Danske-bestuurder op het nieuws rond ABN. Het Openbaar Ministerie onderzoekt of ABN zich aan de regels heeft gehouden bij het voorkomen van witwassen en financieren van terrorisme.

Vogelzang is bij Danske Bank aangenomen om onder meer de reputatie van de kredietverlener te herstellen. Zijn ervaring bij ABN AMRO is toen als een belangrijke positieve factor genoemd. Er lopen momenteel meerdere onderzoeken naar de betrokkenheid van de Deense bank bij witwassen. De financiële instelling gaf toe gefaald te hebben in het opsporen van miljarden dollars aan verdachte transacties in zijn Estse tak. Deze week werd de voormalige directeur van dat onderdeel, Aivar Rehe, dood gevonden.

Sinds zijn aantreden bij Danske Bank afgelopen zomer richtte Vogelzang zich op het voorkomen van witwassen. Zo kondigde de Deense bank onlangs aan zijn wirwar van duizenden functies en titels onder de loep te nemen om beter inzicht te krijgen in wie wat doet bij de bank. Ook worden de afdelingen die werken aan het voorkomen van witwaspraktijken versterkt.

Lees meer: