Het adviesbureau Alvarez & Marsal heeft Europa’s grootste banken gerangschikt op gebied van prestaties. Wij hebben de 10 slechtste banken uit die lijst geplukt.

A&M rangschikte de banken op basis van dertien verschillende prestatie-indicatoren die te maken hebben met winstgevendheid, veerkracht, efficiëntie, het risico dat ze nemen, de liquiditeit en de solvabiliteit.

Door naar die factoren te kijken, zie je meteen welke banken tot Europa’s veiligste banken behoren – en welke juist de meest risicovolle banken zijn.

Het is vast geen verrassing dat Deutsche Bank tot die laatste categorie behoort, gezien het nieuws van de afgelopen maanden. Maar ook Britse banken als Lloyds en Barclays doen het slecht op de lijst.

In het rapport stelt A&M dat vier banken serieus over hun strategie moeten gaan nadenken als ze die strijd niet willen verliezen.

Dit zijn de tien meest risicovolle banken van Europa in 2019:


10. Barclays (€772,9 miljard aan activa)

Lees ook op Business Insider

Foto: Reuters

Barclays staat in deze lijst op de tiende plek. De bank scoort slecht op rendement en solvabiliteit, maar juist hoog op omzet, kosten en liquiditeit.


9. Commerzbank (€462,6 miljard aan activa)

Foto: Reuters

De Commerzbank kwam op de negende plek terecht omdat het, volgens A&M, slecht presteert op kosten en opbrengsten. Maar de bank heeft wel weer activa van goede kwaliteit.


8. UBS (€959,1 miljard aan activa)

Foto: Reuters

De Zwitserse bank scoorde slecht op het vlak van kosten en solvabiliteit, maar is juist sterk als het gaat om opbrengsten.


7. Lloyds (€701,9 miljard aan activa)

Foto: Thomson Reuters

De Britse bank Lloyds scoorde slecht op kosten, inkomsten, liquiditeit en activakwaliteit en liet een gemiddeld rendement zien.


6. Caixa Bank (€386,6 miljard aan activa)

Foto: Caixa Bank in Barcelona, bron: REUTERS

Deze Spaanse bank is een van de kleinste banken op de lijst. Caixa scoort laag op solvabiliteit en activakwaliteit, maar juist hoog op kosten en opbrengsten.


5. BNP Paribas (€2.042,4 miljard aan activa)

Foto: Wikimedia Commons

Het Franse BNP Paribas doet het over het algemeen heel gemiddeld op de ranglijsten van A&M, maar scoort behoorlijk slecht op het gebied van rendement en solvabiliteit.


4. Groupe BPCE (€1.274,5 miljard aan activa)

Foto: Thomson Reuters

Deze bank scoorde slecht op rendement en liquiditeit, maar hoog op omzet.


3. Societe Generale (€1.310,5 miljard aan activa)

Foto: REUTERS/ Jacky Naegelen

De Franse bank Société Général kondigde eerder dit jaar een enorm banenverlies aan. Hij scoorde slecht op rendement, liquiditeit en solvabiliteit, maar juist hoog op kosten.


2. DZ bank (€505,6 miljard aan activa)

Foto: hoofdkantoor van DZ Bank in Berlijn, bron: Shutterstock

Deze Duitse bank is de op één na slechtste op de lijst. Hij scoort hoog op omzet, maar slecht op rendement, liquiditeit en solvabiliteit.


1. Deutsche Bank (€1.349,6 miljard aan activa)

Foto: CEO Christian Sewing, bron: Reuters

Deutsche Bank heeft het de laatste tijd moeilijk. Er zijn veel banen geschrapt, de bank had te maken met witwasschandalen en ziet zich gedwongen om zijn zakelijke relatie met Jeffrey Epstein te onderzoeken. Dit alles had natuurlijk invloed op de aandelenkoers van de bank. A&M heeft Deutsche Bank dan ook bestempeld als de meest risicovolle bank van Europa, met een slecht resultaat op het gebied van solvabiliteit en rendement. Op het vlak van liquiditeit doet de bank het dan wel weer goed.

Lees meer over banken en fintechs: