Luister hieronder naar de audioversie van dit artikel


0:00
2:40

Het aantal vacatures in Nederland begint de laatste tijd wat terug te lopen. Dat merkt Indeed, naar eigen zeggen de grootste vacaturesite van Nederland. Volgens Arjan Vissers, dataspecialist bij de organisatie, komt dat mede door de economische onzekerheid sinds de oorlog in Oekraïne en lijkt de groei van het aantal openstaande banen ten einde.

Door het herstel van de coronacrisis liep het aantal vacatures eerder vooral op en werd de arbeidsmarkt steeds krapper. “De huidige economische problemen leiden tot wat terughoudendheid bij werkgevers bij het plaatsen van vacatures”, zegt Vissers.

In april was de afname 2 procent op maandbasis. Het aantal vacatures ligt nog wel altijd 42 procent hoger dan in februari 2020, voor de pandemie.

Bijvoorbeeld in de horeca zag Indeed “voor het eerst in lange tijd” minder nog in te vullen banen. “De afgelopen periode is er relatief meer interesse voor een baan in de horeca”, aldus Vissers. “Ook is het mogelijk dat het personeel dat tijdens de sluiting van de horeca in een andere sector geld verdiende, weer terugkomt of terug wil.”

Ook in de zorg, waar na het uitbreken van de pandemie veel vacatures ontstonden, was sprake van een stabilisatie. Het aantal vacatures voor artsen en chirurgen nam zelfs af. Naar verpleegkundigen was nog wel meer vraag, maar die groei was klein.

Randstad ziet sterke vraag naar personeel bij start van 2022

Uitzendconcern Randstad heeft het eerste kwartaal van dit jaar volop geprofiteerd van de grote vraag naar mensen. De omzet van het concern steeg op jaarbasis met een vijfde tot 6,6 miljard euro. Op eigen kracht werd de omzet met 15 procent opgevoerd.

Vanwege het sterke economische herstel van de coronacrisis is de vraag naar personeel erg groot. Daardoor zijn er personeelstekorten in meerdere sectoren. Dat leidt ertoe dat Randstad hogere marges kan aanhouden voor de inhuur van arbeidskrachten. De brutowinst viel met 280 miljoen euro 22 procent hoger uit. Onder de streep bleef 209 miljoen euro over. Dat was een jaar eerder 153 miljoen.

Topman Sander van 't Noordende spreekt in een toelichting van een sterke start van het jaar. Hij erkent dat het voor bedrijven steeds lastiger wordt om geschikt personeel te vinden.

De trend van de eerste maanden van dit jaar zet zich ook door in het tweede kwartaal. Ook stelt hij dat er een hoop onzekerheden aanwezig blijven in de markt.

LEES OOK: Uurtarieven zzp’ers: juristen en artsen zitten boven de €70, kappers en kelners rond de €20