Goedemorgen! Dit zijn de belangrijkste dingen die je vandaag moet weten.

1. Topman Pieter van der Does houdt € 350 miljoen over bij beursgang Adyen

Adyen gaat op 13 juni naar de beurs in Amsterdam. De betalingsverwerker wordt met de beursgang gewaardeerd op 6,5 miljard tot 7,1 miljard euro, blijkt uit het prospectus dat vandaag is gepubliceerd.

CEO en medeoprichter Pieter van der Does bezit 1,61 miljoen aandelen Adyen en die zouden bij de uitgifteprijs van 220 euro zo’n 354 miljoen euro waard zijn. Zijn medeoprichter Arnout Schuijff heeft nog iets meer aandelen en is straks 475 miljoen euro waard.

2. Ook Mabel  van Oranje casht met de beursgang van Adyen: ruim € 120 miljoen

Mabel van Oranje heeft een belang van 1,85 procent in Adyen, blijkt uit het prospectus. Bij de beoogde uitgifteprijs van 220 euro per aandeel is dat belang 120 miljoen euro waard.

Hoe Mabel aan de aandelen komt, is niet bekend. Vermoedelijk gaat het om een erfenis van wijlen prins Friso, die goede contacten had in de zakelijke wereld en jarenlang voor Goldman Sachs werkte.

3. 'Levensverwachting 65-jarigen stijgt minder snel, dus AOW-leeftijd kan later omhoog'

Het kabinet-Rutte 3 wil de leeftijd waarop je aanspraak kan maken op de AOW-uitkering van de staat stapsgewijs verhogen naar 67 in het jaar 2021. Maar aan de voornemen wordt flink gemorreld. Zo willen vakbonden en werkgevers de verhoging van de AOW-leeftijd naar 67 jaar uitstellen tot 2025.

Verzekeringswiskundigen stellen tegenover Het Financieele Dagblad dat de levensverwachting van 65-jarigen minder snel stijgt dan eerder werd verwacht. Dit geeft volgens hen gewicht aan het argument om de verhoging van de AOW-leeftijd later te laten ingaan. Immers: het idee is dat de hogere AOW-leeftijd gekoppeld is aan een gemiddeld langer leven.

4. Hoogopgeleiden leven 6 jaar langer dan laagopgeleiden in Nederland

Voor de AOW-leeftijd wordt gekeken naar de gemiddelde levensverwachting. Maar die kan verschillen per bevolkingsgroep. Zo leven hoogopgeleiden gemiddeld langer.

Uit nieuwe Europese cijfers, waarover NRC bericht, blijkt dat hoogopgeleiden in Nederland gemiddeld zes jaar langer leven dan laagopgeleiden. Dit heeft onder meer te maken met verschillen in levensstijl. Dit verschil is overigens al bijna 20 jaar constant in Nederland.

5. Apple kondigt reeks nieuwe toepassingen aan in iOS 12

De nieuwste versie van Apple's besturingssysteem iOS 12, dat komende herfst beschikbaar komt, gaat iPhone-bezitters helpen hun smartphoneverslaving te bestrijden. Dat kondigde Apple aan op de jaarlijkse conferentie voor softwareontwikkelaars WWDC.

Er komen gegroepeerde notificaties, verbeterde overzichten van je telefoongebruik, een 'Niet storen'-toepassing om 's nachts notificaties te blokkeren en tijdslimieten voor bepaalde apps. Overigens gaf Apple-topman Tim Cook maandag ook aan dat hij te veel met z'n smartphone bezig is.

Maar Apple kondigde meer nieuwe toepassingen aan in iOS 12:

- Er komen Memoji, bewegende sprekende emoji voor in chats met je eigen gezicht.
- CarPlay laat voortaan ook andere navigatie-apps als Google Maps en Waze toe.
- Met de nieuwe app Measure die gebruik maakt van AR-technologie kun je allerlei voorwerpen opmeten.
- In Facetime worden groepschats tot 32 personen mogelijk.

6. Baas van Starbucks treedt terug en wil het in 2020 mogelijk opnemen tegen Trump 

Nadat hij in april al was teruggetreden als CEO van koffieketen Starbucks, stapt Howard Schultz nu ook op als president-commissaris. Hij leidde het bedrijf van 11 winkels in 1987 naar meer dan 28.000 vestigingen in 77 verschillende landen nu.

Schultz heeft politieke ambities en er doen al lange tijd sterke geruchten de ronde dat hij zelfs een gooi wil doen naar het Amerikaanse presidentschap. Iets wat Schultz zelf niet compleet heeft ontkend.

7. Krasje op 'bromance' tussen Trump en Macron

De Amerikaanse president Donald Trump en zijn Franse collega Emmanuel Macron leken opvallend goed overweg te kunnen, zo bleek tijdens wederzijdse bezoeken in de afgelopen anderhalf jaar. Maar kennelijk is er een rode lijn voor Trump.

Macron heeft in een telefonisch gesprek met Trump aangegeven dat diens importheffingen op Europees staal een 'fout' zijn. Dat is Trump volgens Amerikaanse media in het verkeerde keelgat geschoten. "Trump kan dergelijke kritiek niet hebben", aldus een bron tegenover CNN.

8. Hongaarse regeringspartij Fidesz verbreekt alle banden met het CDA

De partij van de Hongaarse premier Viktor Orbán verbreekt de banden met de Europese zusterpartij CDA. De Hongaren zijn boos over een verklaring die het CDA-congres heeft opgesteld, waarin Fidesz wordt verweten de rechtstaat te ondermijnen.

Volgens de Hongaarse regeringspartij gaat het om welbewuste leugens en wil het totdat het CDA excuses maakt niet meer met de Nederlandse christendemocraten praten. Het CDA en Fidesz zitten samen in een fractie in het Europees Parlement.

9. De blunders van Liverpool-doelman Karius komen volgens artsen door een hersenschudding

De twee enorme blunders die Liverpool-doelman Loris Karius maakte tijdens de Champions League-finale tegen Real Madrid zijn mogelijk veroorzaakt door een hersenschudding die hij opliep tijdens de wedstrijd. Dat concluderen Amerikaanse artsen die Karius in opdracht van Liverpool hebben onderzocht.

De hersenschudding zou zijn veroorzaakt door een elleboog van Real-verdediger Sergio Ramos, die ook al verantwoordelijk was voor het geblesseerd uitvallen van de sterspeler van Liverpool, Mohamed Salah. Mede dankzij de twee blunders van Karius verloren de Engelsen de finale tegen Real Madrid met 1-3.

 

Nieuws inhalen? Lees dan de belangrijkste punten van gisteren terug »

 

Dit zijn de best gelezen artikelen op Business Insider van maandag:

 

Business Insider Nederland is er nu ook op Instagram. Met elke week de beste sollicitatietips, inspirerende quotes en opvallende nieuwtjes. Volg ons en blijf op de hoogte!

Dit zijn de duurste wereldsteden om een 2-kamerappartement te huren💵 — Deze maand verscheen er een rapport van de Deutsche Bank over de gemiddelde maandhuur van een 2-kamer appartement in wereldsteden. Op plek 1 staat Hongkong met een huurprijs van gemiddeld €3205. Op plek 2 staat San Francisco met €3142 en op plek 3 staat New York City met een gemiddelde huurprijs van €2448 per maand. Benieuwd naar Amsterdam en naar de rest van de lijst? Check de link in de bio! Het volledige artikel lezen? Check de link in de bio! Foto’s: shutterstock/istock #goedemiddag #nieuws #opmerkelijk #ondernemen #ondernemer #zzp #werk #baan #banen #sollicitatie #solliciteren #steden #stad #huren #appartement #kopen #bedrijf #businessinsidernl

Een bericht gedeeld door Business Insider Nederland (@businessinsidernl) op