Goedemorgen! Dit zijn de belangrijkste dingen die je vandaag moet weten.

1. Angela Merkel slaat piketpaaltjes voor Europa… en Nederland moet méér betalen

Of het aan de komst van een nieuwe, populistische Italiaanse regering ligt, is lastig te zeggen. Maar de Duitse bondskanselier Angela Merkel gaf zondag opvallend gedetailleerd aan wat ze op bepaalde vlakken wil met Europa. In een interview met de Frankfurter Allgemeine Zeitung zei de machtigste vrouw van Europa onder meer:

  • Duitsland is bereid als netto-betaler nog wat meer bij te dragen aan het EU-budget, maar andere netto-betalers moeten dat ook doen (lees: Nederland!).
  • Er mag een ‘investeringsbudget’ komen voor Europa, maar niet voor meer dan pakweg 20 miljard euro.
  • Er moet een Europees Monetair Fonds komen om landen in nood te helpen, maar wel met twee belangrijke condities: hulp komt alleen als er externe rampen zijn (dus niet als landen zichzelf in de penarie helpen (Italië?), en de beslissingsmacht van het fonds ligt bij de lidstaten, niet bij de Europese Commissie in Brussel (tik naar Jean Claude-Juncker).

2. ‘Tesla heeft waarschijnlijk zwaar misgegokt met de Autopilot’

De Californische bouwer van elektrische auto’s Tesla geeft hoog op van zijn AutoPiliot, als systeem dat een soort voorloper moet zijn voor zelfrijdende auto’s. Maar volgens Business Insiders Matthew DeBord is het zeer de vraag of Tesla tot de winnaars gaat behoren op het gebied van zelfrijdende technologie.

DeBord wijst op de startup Cruise die in 2016 door autogigant General Motors (GM) werd gekocht. Cruise kreeg afgelopen week een kapitaalinjectie van ruim 3 miljard dollar van GM en de Japanse investeerder Softbank. En GM wil volgend jaar al een volledig zelfrijdende versie van de elektrische Chevy Bolt uitrollen. Werk aan de winkel dus voor Tesla-topman Elon Musk.

3. 'Nederlandse betalingsverwerker Adyen hengelde eBay binnen met lucratief aandelenpakket'

De snelgroeiende Nederlandse fintechstartup Adyen fungeert bij internetbetalingen als schakel tussen webshops en banken en creditcardmaatschappijen. Het bedrijf is groot in Europa, maar wil ook fors groeien in de VS.

Eerder dit jaar haalde Adyen verrassend genoeg veilingsite eBay binnen als klant (het moederbedrijf van Marktplaats). Ingewijden zeggen tegen Het Financieele Dagblad dat Adyen hierbij alles uit de kast heeft getrokken, door eBay een lucratief belang van 5 procent in het bedrijf aan te bieden. Naar verwachting is Adyen als het bedrijf medio juni naar de beurs gaat zo'n 5 tot 10 miljard euro waard.

4. Anti-immigratiepartij SDS wint verkiezingen in Slovenië, maar heeft weinig vrienden

Met een kwart van de stemmen is de centrumrechtse SDS (Sloveense Democratische Partij) winnaar van de verkiezingen in Slovenië. Dat maakte de kiescommissie zondag bekend na 98 procent van de stemmen te hebben geteld.

SDS moet met meerdere partijen samenwerken om tot een meerderheid in het parlement te komen, maar anderen staan niet te springen om een coalitie te vormen met de anti-immigratiepartij. De leider van SDS, oud-premier Janez Janša, is een bondgenoot van Viktor Orbán die in april de verkiezingen in Hongarije won. Anders dan Janša, heeft Orban een ruime meerderheid van de parlementszetels.

5. Noorse, Deense en Schotse haring in de make-over tot Hollandse Nieuwe

De Hollandse Nieuwe is in aantocht! Vanuit Noorwegen, Denemarken en Schotland, meldt De Telegraaf. De krant schrijft dat de haringen door zo'n 40 schepen uit de Noordzee rond deze landen worden gevist, om daarna een make-over te krijgen tot Hollandse Nieuwe. De vis moet eerst worden 'gekaakt', gezouten en ingevroren, een proces dat de Nederlandse vissector graag zelf wil uitvoeren.

De eerste vangst heeft het juiste vetgehalte om voor maatjesharing door te kunnen gaan, aldus een vertegenwoordiger van het Nederlands Visbureau. De vrienden die nog rondzwemmen, zullen de komende dagen nog 'ronder en vetter' worden. Vanaf 13 juni zijn de Hollandse Nieuwe verkrijgbaar in Nederland, Duitsland en België.

6. Giuliani: 'Trump kan zijn eigen straf kwijtschelden'

Mocht president Trump de bak indraaien vanwege heulen met de Russen of andere duistere zaken, dan zou hij zichzelf waarschijnlijk amnestie kunnen verlenen. Dat zei Rudy Giuliani, de voormalig burgemeester van New York en thans advocaat van Donald Trump.

"Hij heeft niet de intentie om zichzelf amnestie te verlenen, maar dat betekent niet dat hij dat niet kán", aldus Giuliani afgelopen zondag tegen het ochtendprogramma 'This Week' van ABC.

Als Trump zichzelf amnestie verleent, zal dat volgens advocaat 'onmiddellijk tot een afzettingsprocedure' van de president leiden. "Daarom gaat het niet gebeuren."

Inmiddels heeft Trump zelf ook gereageerd, uiteraard via Twitter.

7. 'Buitenlandse student geen probleem, maar universiteiten moeten wel op Nederlands letten'

De buitenlandse student rukt op Nederlandse scholen en Universiteiten, maar minister Van Engelshoven (Onderwijs) is niet van plan in te grijpen, schrijft de NOS. Internationalisering heeft volgens haar een 'belangrijke meerwaarde' en we  moeten ons 'niet bang laten maken door verhalen dat internationalisering iets negatiefs is dat over ons uit wordt gestort'.

Wel gaat de minister de wet aanpassen zodat kan worden ingegrepen als de verhouding tussen Nederlandse en buitenlandse studenten uit balans raakt. Ook wil ze voorkomen dat de Nederlandse taal uit het wetenschappelijk onderwijs verdwijnt.

8. Grote steden willen vuurwerkverbod, kleine gemeenten zien dat niet zo zitten

'Het gevaarlijkste moment van het jaar', noemde de Onderzoeksraad voor de Veiligheid de jaarwisseling in een rapport. Elk jaar zijn er zo'n 10.000 incidenten met vuurwerk. De vier grote steden pleiten dan ook voor een landelijk verbod op rotjes en pijlen.

Maar kleine gemeenten zijn daar niet allemaal voor, schrijft de Vereniging van Nederlandse Gemeenten aan minister Ollongren. Ze denken dat het lastig is om zo'n verbod te handhaven en dat er niet voldoende draagvlak voor is.

Nu een nationaal knalverbod ver weg lijkt, zint de regering op andere manieren om de jaarwisseling veiliger te maken. Zo zou de coalitie handelaren willen verplichten om stabiele afschietbuizen te leveren bij vuurwerk.

 

Dit zijn de best gelezen artikelen op Business Insider van afgelopen weekend:

 

Business Insider Nederland is er nu ook op Instagram. Met elke week de beste sollicitatietips, inspirerende quotes en opvallende nieuwtjes. Volg ons en blijf op de hoogte!

Goedemorgen! Maandag, dus tijd voor een nieuwe sollicitatietip! 🤝 — Jessica Pointing is een expert als het om sollicitatiegesprekken gaat. Ze kreeg aanbieden om stage te lopen van bedrijven als Google, Apple, Facebook, Microsoft en Goldman Sachs. Ze gaf als tip mee: Zorg dat je altijd een plan B hebt. Sollicitatiegesprekken kunnen behoorlijk stressvol zijn en als je een alternatieve route klaar hebt staan, zit je relaxter bij het interview. Als je maar één optie hebt, zul je ongetwijfeld veel meer druk voelen tijdens de sollicitatie. Hoe meer opties je hebt, hoe relaxter je naar het interview gaat en hoe groter de kans op de baan is. Meer artikelen lezen? Check businessinsider.nl Foto: Unsplash #goedemorgen #maandag #motivatie #sollicitatie #solliciteren #businessinsidernl #businessinsider #zakelijk #nieuws #zzp #ondernemen #ondernemer #werk #vandaag #bedrijf #business #nederland

Een bericht gedeeld door Business Insider Nederland (@businessinsidernl) op