Ook verslaafd aan jouw smartphone? Apple wil daarbij helpen.

Tijdens de jaarlijkse ontwikkelaarsconferentie WWDC presenteerde het bedrijf maandag nieuwe manieren om de tijd die je doorbrengt achter je scherm te beperken, samen met nieuwe controlemogelijkheden voor ouders.

Dit is alles wat Apple daarover heeft aangekondigd:

 • ‘Niet Storen’ tijdens de nachtrust. Als je deze toepassing aanzet voordat je naar bed gaat, ontvang je tot de volgende morgen geen notificaties. Als je je telefoon ’s nachts oppakt zie je alleen hoe laat het is. ’s Ochtends zal je dan “rustig je dag inglijden” op het moment dat je eraan toe bent om notificaties te bekijken.
 • Een eindtijd instellen voor ‘Niet Storen’. Door de ‘Niet Storen’-knop in het Bedieningspaneel in te drukken, krijg je de optie om een eindtijd in te stellen.
 • Zet notificaties uit voor apps die je niet meer gebruikt. Je telefoon stelt je op de hoogte over apps die je een tijdje niet gebruikt hebt en stelt je in de gelegenheid de notificaties daarvan helemaal uit te zetten.
 • Gegroepeerde notificaties. Dit is een belangrijke! Je notificaties worden gegroepeerd per app. Je kan nu een hele groep notificaties in één keer bekijken of verwijderen door te swipen.
 • Schermtijd. Deze toepassing stelt een activiteitenoverzicht op van hoe je je iPhone of iPad tijdens de week hebt gebruikt. Het geeft inzicht in hoeveel tijd je doorbrengt op je telefoon en waar. En ook welke apps je gebruikt, hoe vaak je je telefoon pakt, waardoor je hem pakt en welke apps je de meeste notificaties versturen.
 • Tijdslimieten voor apps. Je kan tijdslimieten instellen voor afzonderlijke apps. Als je veel tijd doorbrengt op een app als Instagram dan stuurt je telefoon je een alert met een tekst als: ‘Je hebt nog 5 minuten Instagram-tijd over voor vandaag.’ Als je de tijdslimiet eenmaal hebt bereikt krijg je een notificatie die zegt dat je iets anders moet gaan doen.
 • Nieuwe controlemogelijkheden voor ouders. Ouders kunnen notificaties krijgen over het smartphonegebruik van hun kinderen. Ze kunnen tijdslimieten instellen voor het gebruik van bepaalde apps en de toegang blokkeren tot apps die niet geschikt zijn voor kinderen.

Al deze updates voor iPhones en iPads zitten in de nieuwste versie van het besturingssysteem, iOS 12, dat deze herfst uitkomt.

Ander nieuws van de softwareontwikkelaarsconferentie

Naast de mogelijkheden om je smartphoneverslaving te lijf te gaan kwam Apple op de eerste dag van de ontwikkelaarsconferentie WWDC met meer nieuwtjes:

 • Er komt een nieuwe versie van de Animoji, de bewegende, sprekende emoji voor in chats: de Memoji. Daarmee kunnen gebruikers een getekend poppetje maken van hun eigen gezicht en die een ingesproken boodschap laten voordragen in een chat.

  Foto: Justin Sullivan/Getty Images

 • Apple gaat de grootste ergernis van de CarPlay-software oplossen. Je kunt eindelijk Google Maps gebruiken. Sinds CarPlay in 2014 op de markt kwam, was je gedwongen Apple Maps te gebruiken. Maar met iOS 12 zet Apple eindelijk de deur open voor andere navigatie-apps zoals Google Maps en Waze.

  Foto: Apple

 • Er komt een coole app waarmee je allerlei objecten op kunt meten: Measure. Apple maakt daarbij gebruik van AR-technologie. Met de camera van je iPhone kan de app de hoogte, lengte en breedte van voorwerpen bepalen en weergeven.

  Foto: Apple

 • Er komen eindelijk groepschats voor Facetime. Met de update naar iOS 12 worden videogesprekken mogelijk met groepen van maximaal 32 mensen. Ook komen er gezichtsfilters, Animoji en inzetjes die groter of kleiner worden afhankelijk van wie er aan het praten is tijdens de groepsconversatie.

  Foto: Justin Sullivan/Getty Images