Goedemorgen! Dit zijn de belangrijkste dingen die je vandaag moet weten.

1. Dreigt er een burgeroorlog in Spanje op 1 oktober aanstaande?  De regering in Madrid heeft alles uit de kast getrokken om het referendum over de onafhankelijkheid van Catalonië te torpederen. Stembusmateriaal is in beslag genomen en de politie heeft instructies gekregen om op te treden als er toch stembureaus worden ingericht.

Vraag is echter of de plaatselijke politie in Catalonië wil optreden tegen eigen burgers. En als dat niet gebeurt, wat de waarde is van een instant-referendum waar geen onafhankelijke controle plaatsvindt. Een gevaarlijke cocktail.

2. Hugh Hefner is niet meer. De Playboy-koning is woensdag overleden in de Playboy Mansion op 91-jarige leeftijd in het bijzijn van vrienden en familie. Hefner richtte in 1953 het blootblad op, dat uitgroeide tot een van de bekendste merken ter wereld. Op zijn landgoed in Los Angeles liet hij zich graag omringen door mooie vrouwen. Vorig jaar verkocht hij de Playboy Mansion voor 94 miljoen euro, op voorwaarde dat hij er tot zijn dood mocht blijven wonen.

3. HEMA kijkt serieus naar een koper. Eigenaar Lion Capital en het winkelbedrijf hebben zakenbank Credit Suisse als adviseur in de arm genomen. Lion Capital stapte in 2007 in bij HEMA en wil nu van de winkelketen af. Onderliggend zit de groei er inmiddels weer in bij HEMA, al moest het bedrijf wel een verlies van 29 miljoen euro slikken in het tweede kwartaal.

4. Keukengigant Mandemakers stapt in digitale boeken. Oprichter Ben Mandemakers steekt 1 miljoen euro in de Nederlandse startup MagBoox, een platform waar je voor een tientje per maand onbeperkt boeken en tijdschriften kunt lezen. Het vijf jaar oude bedrijf van de broers Ramazan en Gokhan Colkusu wil met het geld flink groeien buiten de Benelux. Voor het einde van het jaar willen ze ook luisterboeken toevoegen aan het platform, dat een serieuze concurrent is voor Bol.com.

5. De Duitse verkiezingen hebben al één aardverschuiving teweeggebracht in Europa: Wolfgang Schäuble keert niet terug op het ministerie van Financiën. Daarmee verliezen de noordelijke eurolanden een uitgesproken hardliner, die er niet voor terugdeinsde om Griekenland de duimschroeven aan te draaien tijdens de eurocrisis.

Het vertrek van Schäuble zou mede samenhangen met de ambities van de liberale FDP om de minister van Financiën te leveren in het nieuwe kabinet van Angela Merkel. Maar ook de FDP staat bekend als een voorstander van strakke begrotingsdiscipline. Vraag is dus of de Duitse houding in dat opzicht veel verandert.

6. De Amerikaanse president Donald Trump heeft woensdag zijn belastingplan vrijgegeven, maar er ontbreken nog veel details. Zo ligt er een voorstel om drie tarieven voor de inkomstenbelasting te hanteren, van respectievelijk 12 procent, 25 procent en 35 procent. Maar omdat nog niet bekend is voor welke inkomensniveaus die moeten gelden, kan nog lastig gezegd worden in hoeverre de 'rijken' profiteren.

Hetzelfde geldt voor de vennootschapsbelasting: het voorstel is een standaardtarief van 20 procent, maar ook hier ontbreken nog veel details. Sowieso is het belastingplan een schot voor de boeg, waarbij nog moet blijken voor welke onderdelen er genoeg steun is in het Amerikaanse Congres.

7. Elektrisch rijden is hot. Eerder deze week maakte stofzuigermaker Dyson bekend een elektrische auto te willen maken. Nu heeft ook energiebedrijf Vandebron plannen om de markt voor elektrisch rijden te bestormen. Niet met een eigen auto, maar met allerlei diensten: een app, laadpas en blockchaintechnologie.

8. In Nederland werken steeds meer buitenlandse tandartsen. Dat komt omdat we er zelf te weinig opleiden, schrijft de Volkskrant. Inmiddels zijn er zo'n 2.000 tandartsen in ons land werkzaam met een buitenlands diploma, ongeveer 20 procent van het totaal. De Koninklijke Nederlandse Maatschappij tot bevordering der Tandheelkunde vindt dat zorgelijk, omdat praktijken zo wel erg afhankelijk zijn van buitenlandse instroom. Die kan een keer opdrogen.

9. Makelaar en tv-presentator Harry Mens wil de politiek in. De 70-jarige ondernemer heeft ook al een partij op het oog waar hij op de lijst wil: Forum voor Democratie van Thierry Baudet. "Ik heb Thierry eigenlijk geadopteerd. Na Pim Fortuyn werd hij mijn tweede liefde", zegt Mens in een interview met De Telegraaf. "Ik heb gezegd: Als jij in de Eerste Kamer kandidaten nodig hebt, ben ik beschikbaar. Dan word ik senator."

 

Dit zijn de best gelezen artikelen op Business Insider van gisteren:

Deze techbelegger verloor 90% tijdens de dotcomcrash, nu waarschuwt hij voor cryptomunten

Om deze reden zijn sigaretten in Nederland duurder dan in veel andere Europese landen

Wie 8 uur op kantoor zit, werkt maar 3 uur echt effectief