Makelaar en tv-presentator Harry Mens wil de politiek in. Dat bevestigt hij tegenover Nu.nl.

De 70-jarige ondernemer heeft ook al een partij op het oog waar hij op de lijst wil: Forum voor Democratie van Thierry Baudet.

“Ik heb Thierry eigenlijk geadopteerd. Na Pim Fortuyn werd hij mijn tweede liefde”, zegt Mens in een interview met De Telegraaf (Blendle, €). “Ik heb gezegd: Als jij in de Eerste Kamer kandidaten nodig hebt, ben ik beschikbaar. Dan word ik senator.”

Mens ziet voor hemzelf een rol als éminence grise. “Dan heb ik de leeftijd en de wijsheid.”

De presentator van Business Class heeft een verleden in de politiek. In 1970 kwam hij op 23-jarige leeftijd in de gemeenteraad van Lisse voor de Katholieke Volkspartij, mét voorkeursstemmen. In 1975 verliet hij de raad en keerde de KVP de rug toe. Acht jaar later werd hij lid van de VVD.

Toen hij in 1993 niet op de VVD-kandidatenlijst voor de Tweede Kamer kwam, overwoog Mens de Liberale Partij Nederland op te richten. De beoogd lijsttrekker: hoogleraar Pim Fortuyn met wie hij goed bevriend was.

Baudet naar twintig zetels?

Decennia later is het politieke vuur nog steeds niet geblust bij Mens. Hij ziet het helemaal zitten in Baudet. "Laat Nederland zijn borst maar natmaken", zegt Mens tegen De Telegraaf. "Rutte gaat straks naar Europa en dan neemt Forum voor Democratie, dat nu in volle opmars is, het zaakje over. Dit is niet meer tegen te houden."

Wel vindt Mens dat Baudet zijn toon een beetje moet matigen. "Hij heeft het niet zo met de EU, maar we moeten niet helemáál van Europa af. Dat is het enige meningsverschil dat ik met hem heb. Maar voor de rest, ik denk dat Thierry in no time op twintig zetels staat."

Forum voor Democratie kwam in maart van dit jaar voor het eerst in de Tweede Kamer met twee zetels. Naast Baudet bestaat de fractie uit advocaat Theo Hiddema. Daar kan Mens het ook goed mee vinden: "Hij zou onmiskenbaar een aanwinst zijn voor de Eerste Kamer. Misschien wel samen met mij."

LEES OOK: 5 nu al legendarische momenten van Thierry Baudet als Kamerlid