Tijdens een werkdag van acht uur is de gemiddelde werknemer maar drie uur écht effectief bezig. Om precies te zijn: twee uur en 53 minuten.

De rest van de tijd spenderen werknemers aan het lezen van nieuws, sociale media bekijken, eten, kletsen met collega’s over niet-werkgerelateerde zaken, rookpauzes nemen en het zoeken naar een nieuwe baan (om waarschijnlijk hetzelfde te doen in een ander kantoor).

Dat blijkt uit een onderzoek onder 1.989 Britse kantoormedewerkers uit 2016.

working office

Foto: Sean Gallup/Getty Images

Het onderzoek zegt dus eigenlijk dat lange werkdagen zelden het beste uit iemand naar boven halen. Dat sluit aan bij eerdere bevindingen.

Uit ander onderzoek blijkt dat mensen zich maar twintig minuten achter elkaar kunnen concentreren. Weer ander onderzoek kwam erachter dat mensen moeite hebben om langer dan tien seconden met een taak bezig te zijn.

Tegen het einde van de dag presteren werknemers minder, zegt K. Anders Ericsson een expert op het gebied van  werkpsychologie.

"Als je mensen verder pusht dan de tijd dat ze zich echt maximaal kunnen concentreren, dan ontwikkelen ze waarschijnlijk een aantal slechte gewoontes", vertelde Ericsson aan Business Insider in 2016.

Ericsson onderzocht onder meer hoe de meest succesvolle mensen ter wereld functioneren. Wat blijkt: de mantra 'oefening baart kunst' is waar, maar gaat alleen op voor mensen die doen aan 'deliberate practice'.

Specialisten op een bepaald gebied besteden geen uren achter elkaar aan het verbeteren van hun vaardigheden. Ze investeren slechts een paar uur per dag intensief in beter worden en dan stoppen ze weer.

working at home

Foto: Alper Çuğun/Flickr

Van 40 uur naar 32 uur per week

Hetzelfde psychologische principe verklaart waarom 'bewust oefenen' ook werkt bij normale taken als een verslag schrijven of een spreadsheet samenstellen. In beide gevallen heeft het brein een beperkte hoeveelheid cognitieve capaciteit om creatief te denken.

Mensen die continu worden gedwongen om hun productieve grens op te zoeken, lopen de kans slechte gewoontes te ontwikkelen die zich uitbreiden naar hun productieve uren. Als een werknemer 's middags meerdere uren bezig is met Facebook, zal hij zich de ochtend daarna minder geremd voelen om het sociale medium weer te gebruiken.

Steeds meer bedrijven kiezen ervoor om de werkweek te verkorten in plaats van de werkdag.

Ryan Carson, CEO van het technologische educatieve bedrijf Treehouse, zag zijn werknemers gelukkiger en productiever worden toen het bedrijf overstapte naar de 32-urige werkweek in 2006. Carson's filosofie is dat het bijna inhumaan is om mensen te dwingen veertig uur per week te werken, zo vertelde hij in 2015 aan The Atlantic.

"Het gaat niet om meer familietijd, of meer vrije tijd, of minder werktijd... Het gaat om een betere balans in het leven", zei de topman. jeff bezos

Foto: Getty/Drew Angerer

Uit onderzoek blijkt dat het misschien toch slimmer is om werkdagen van vijf  à zes uur te hebben. In Zweden liep tussen januari 2015 en januari 2017 een proef van de overheid onder 80 werknemers in een verzorgingshuis in Gotenburg. Deze werknemers moesten exact een schema van kortere werkdagen volgen.

Aan het eind van de proefperiode zeiden de mensen dat ze gelukkiger waren, zich minder gestrest voelden en dat ze het werk leuker vonden. Het enige nadeel: doordat er vaker mensen vrij waren, moesten er meer mensen aangenomen worden. Daardoor stegen de arbeidskosten.

Experiment met productiviteit

Techbedrijf Amazon doet zowel proeven met kortere werkdagen als werkweken. In september 2016 begon de retailgigant met het experimenteren met een 30-urige werkweek: een groep werknemers begon met werken van 10.00 uur tot 14.00 uur, van maandag tot donderdag. Ze zouden 75 procent van hun normale salaris ontvangen, maar mochten wel al hun secundaire arbeidsvoordelen behouden.

Het bedrijf heeft nog geen data gedeeld over hoe succesvol de test was en wat de invloed was op de productiviteit van mensen of de kwaliteit van hun leven. Psychologen zeggen dat medewerkers zich waarschijnlijk frisser en minder gestrest voelden.

Werkexpert Ericsson sluit zich daarbij aan: "Werkgevers halen waarschijnlijk veel meer uit hun werknemers, als de werknemers maar 50 of 75 procent van hun huidige uren werken", zei hij op Wisconsin Public Radio.

LEES OOK: Managers moeten werknemers niet vragen om een goede werk-privé-balans, om deze reden