Een kwartaalverlies van 29 miljoen euro. Dat is voor de Britse eigenaar van warenhuis HEMA geen reden om te kijken of het warenhuis aan een ander partij verkocht kan worden.

HEMA gaat de mogelijkheden onderzoeken voor een verkoop, zo maakte het warenhuisbedrijf donderdag bekend.

Eigenaar Lion Capital en HEMA hebben zakenbank Credit Suisse als adviseur in de arm genomen. Vorige week zinspeelde HEMA-topman Tjeerd Jegen al op een spoedige verkoop van de winkelketen.

Naast een verkoop worden ook andere strategische opties bekeken.

Lion Capital kocht HEMA in 2007 en zou van de onderneming af willen. In 2010 wilde de investeerder HEMA al verkopen, maar dat mislukte toen. Sindsdien is de winkelketen snel gegroeid, vooral in het buitenland.

Tegelijk speelt de concurrentiedruk van prijsvechters zoals Action en de opkomst van internetverkopen de Nederlandse keten parten.

Kwartaalverlies HEMA

HEMA heeft de afgelopen jaren dan ook grote moeite gehad om zwarte cijfers te schrijven. Ook in het tweede kwartaal van dit jaar leed de winkelketen een nettoverlies, dat uitkwam op liefst 29 miljoen euro, tegen een verlies van 9,6 miljoen euro in dezelfde periode een jaar eerder.

Het kwartaalverlies is wel enigszins opgeblazen doordat HEMA 20 miljoen euro kosten maakten voor de herfinanciering van twee bedrijfsobligaties van bij elkaar 750 miljoen euro.

De warenhuisketen wijst zelf dan ook graag op de verbetering van onderliggende groeicijfers:

  • Netto omzet steeg in het tweede kwartaal van dit jaar met 3,3 procent naar 287 miljoen euro, vergeleken met een jaar eerder
  • De consumentenomzet exclusief nieuw geopende winkels steeg met 3,1 procent in het tweede kwartaal, en de online omzet met 40 procent, vergeleken met een jaar eerder
  • De brutowinstmarge lag in het tweede kwartaal op 45,8 procent, 1,7 procentpunt hoger dan vergeleken met het tweede kwartaal van 2016.
  • Het operationele resultaat geschoond voor bijzonder posten ('genormaliseerde EBITDA') kwam in het tweede kwartaal van dit jaar uit op 24,8 miljoen euro, een plus van 13,2 procent.

Grote vraag is wie HEMA zou willen kopen. Retail-expert Rupert Parker Brady gaf eerder aan dat supermarktketen Jumbo een mogelijke koper zou kunnen zijn, maar zag anderzijds een beursgang van HEMA ook als een serieuze optie.

LEES OOK 3 dingen die veranderen bij de HEMA bij jou in de buurt