Goedemorgen! Dit zijn de belangrijkste dingen die je vandaag moet weten.

1. Bouwsector loopt miljarden mis door stikstofbesluit

De Nederlandse bouwsector loopt de komende jaren miljarden aan omzet mis als gevolg van de stikstofproblematiek. Dat berekenden economen van ABN AMRO. Zij ramen de schade de komende vijf jaar op 14 miljard euro.

Zeker 43 procent van alle wegenprojecten is onzeker volgens de bank, bij elkaar goed voor 9 miljard euro aan omzet. Daarnaast lopen bouwers tot en met 2023 jaarlijks zeker 1 miljard euro mis omdat woningbouwprojecten op losse schroeven komen te staan.

Joep Rats van de brancheorganisatie Bouwend Nederland vindt dat er noodwetgeving moet komen om te voorkomen dat bouwbedrijven ten onder gaan door de stikstofuitspraak, zei hij op BNR. Door de onzekerheid die nu heerst wordt het voor bouwers ook moeilijker om te investeren in schonere technieken, denkt hij.

2. Flexwerkers krijgen helft lager loon dan vaste medewerkers

Het gemiddelde loon voor werknemers met een flexibel arbeidscontract is 48 procent lager dan dat voor werknemers met een vast contract. Dat heeft het CBS uitgerekend op basis van gegevens uit 2016. Het gaat bij flexwerk bijvoorbeeld om werknemers met een tijdelijk contract, uitzendkrachten of werknemers die op oproepbasis werken.

De fikse kloof in het uurloon is voor een groot deel te verklaren door verschillen in achtergrond tussen flexwerkers en vast personeel. Zo ligt de gemiddelde leeftijd bij flexibele arbeidskrachten een stuk lager, mede door het grote aandeel bijbaantjes. Daarnaast zijn flexwerkers in vergelijking met vaste medewerkers vaker laag opgeleid. Maar zelfs als je daarvoor corrigeert, verdient een flexwerker nog steeds 7 procent minder per uur dan werknemers met een vast contract, aldus het CBS.

3. Groeikanon Adyen maakt zijn status waar

Beurslieveling Adyen heeft in de eerste helft van dit jaar de inkomsten met 41 procent zien toenemen. De omzet van 221,1 miljoen euro was bovendien beter dan analisten hadden verwacht. De Amsterdamse betalingsverwerker hengelde onder meer luchtvaartconcern Singapore Airlines en de Amerikaanse woninginrichter Restoration Hardware binnen als nieuwe klant.

4. Wéér minder nieuwbouwvergunningen, dus nieuwbouwhuizen blijven duur

Een van de redenen voor de enorme stijging van prijzen van nieuwbouwhuizen is het beperkte aanbod. Dit heeft mede te maken met het afgeven van vergunningen door gemeenten. Het blijft sappelen op dit punt, blijkt uit cijfers van het het CBS.

In het tweede kwartaal van dit jaar werd voor 12.800 woningen een bouwvergunning verleend en dat is 14 procent minder dan in hetzelfde kwartaal een jaar eerder. Wat betreft de prijsontwikkeling klommen de prijzen van nieuwbouwwoningen in het tweede kwartaal van dit jaar met 17 procent, aldus makelaarsclub NVM.

5. 250.000 mensen betalen voor NPO Start Plus

De betaalde streamingdienst van de publieke omroep, NPO Start Plus, heeft al een kwart miljoen abonnees. Die betalen allemaal 2,95 euro per maand en hebben zo toegang tot een groter aanbod van series en programma's dan normale kijkers, zegt NPO Start-manager Mezen Dannawi tegen Nu.nl.

Hij wil in 2020 tussen de 300.000 en 400.000 mensen bereiken en benadrukt dat de publieke omroep geen winst wil maken met NPO Start Plus. De vergoeding dekt alleen de kosten van de programmarechten. Zo betalen alleen de mensen die naar die programma's en series willen kijken de kosten daarvoor, en "vallen we de kijker die dat niet wil ook niet lastig", zegt Dannawi.

6. Merkel geeft Boris Johnson 30 dagen om met een realistisch Brexit-plan te komen

Het leken verzoenende woorden van bondskanselier Angela Merkel bij het bezoek van de Britse premier Boris Johnson aan Berlijn. Merkel zei woensdag dat ze mogelijkheden ziet voor de heikele Ierse grenskwestie, maar gaf tegelijk aan dat niet wordt getornd aan de Brexit-deal zoals die met Johnsons voorganger Theresa May is gesloten. Dat laatste betekent dat het aan Johnson is om met een werkbaar alternatief te komen en dat ligt vooralsnog niet op tafel.

7. Merkel komt klimaatsnuffelen bij Rutte

Vandaag komt Merkel samen met drie van haar ministers op bezoek bij premier Mark Rutte. Ze praten in het Catshuis over de aanpak van de klimaatcrisis. Nederland presenteerde in juni het klimaatakkoord na maandenlang polderen. Het Duitse kabinet wil voor het einde van het jaar met een concreet plan komen om de uitstoot van CO2 in het land te reduceren. Rutte hoopt met Merkel onder meer afspraken te maken over een CO2-belasting voor bedrijven.

8. Bitcoin zakt in 3 dagen bijna 10% en dreigt onder de $10.000 te zakken

Een duidelijke aanleiding is er niet, maar de bitcoin beleeft de afgelopen dagen een minidipje. De koers van de belangrijkste cryptomunt zakte in een paar dagen met bijna 1.000 dollar en balanceert donderdagochtend op het randje van de de 10.000 dollar. Volgens technisch analist Omkar Godbole is de kans groot dat de bitcoin nog wat verder daalt naar 9.500 dollar.

9. Twentse IT-magnaat Gerard Sanderink geeft de overheid de schuld

Het leven van Gerard Sanderink staat al maanden op z'n kop. De Fiod viel binnen bij zijn bouwbedrijf Strukton, hij moet zijn ex 2 ton betalen en dan is er nog zijn dubieuze relatie met cybercharlatan Rian van Rijbroek. Het Financieele Dagblad belde met de 71-jarige Sanderink, die ziedend is over de gang van zaken. "Ik ben slachtoffer, de overheid heeft mij groot onrecht aangedaan." Later laat hij via zijn advocaat weten zich te distantiëren van het artikel.

 

Nieuws gemist? Lees dan de belangrijkste punten van gisteren terug.

 

Dit zijn de best gelezen verhalen van woensdag: