Schaarste in het aanbod zorgt ervoor dat de prijzen van nieuwbouwwoningen nog harder stijgen dan die van bestaande woningen. Dat neemt niet weg dat afvlakking van de prijsstijgingen ook bij nieuwbouwwoningen begint op te treden.

Nieuwbouwwoningen stijgen harder in prijs dan bestaande woningen, al voor het zesde kwartaal op rij. Dat meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) op basis van eigen cijfers en die van het Kadaster.

In het eerste kwartaal van dit jaar was de prijstoename van nieuwbouwwoningen bijna 10 procent vergeleken met een jaar eerder. Bestaande woningen stegen in die periode met zo’n 8 procent in prijs. Nieuwbouw wordt sinds 2014 elk jaar duurder.

Nieuwbouw: prijs stijgt hard

In onderstaande grafiek is wel te zien dat sinds de piek van het derde kwartaal van 2018, toen nieuwbouwprijzen op jaarbasis met liefs 16 procent stegen, sprake is van afvlakkende groei. In het slotkwartaal van 2018 lag de prijsstijging van nieuwbouwwoningen op gemiddeld 10,2 procent en in de eerste drie maanden van dit jaar was dat 9,9 procent.

Makelaarsvereniging NVM waarschuwde vorige week dat nieuwbouwwoningen onbetaalbaar worden. Volgens de organisatie liggen ambitieuze beleidsmaatregelen als gasloos bouwen en oplopende kosten voor grond, personeel en constructie daaraan ten grondslag. Daarnaast is er in de huidige krappe woningmarkt heel veel vraag naar nieuwbouwwoningen.

De NVM concludeerde op basis van eigen cijfers dat in het tweede kwartaal van dit jaar een gemiddelde nieuwbouwwoning 387.000 euro kostte, wat 17 procent duurder was dan een jaar daarvoor. Hiermee ligt het verschil met een gemiddelde bestaande woning al twee kwartalen op meer dan 80.000 euro, aldus de makelaarsorganisatie.

LEES OOK: Dit doet de huizenprijs bij jou in de buurt – afkoeling zichtbaar in tweede kwartaal, Amsterdam dipt