Monaco is het op een na kleinste land ter wereld. De dwergstaat aan de Franse Rivièra is een van de rijkste landen ter wereld en staat dan ook bekend om de glitter en glamour. Ongeveer een op de drie inwoners is miljonair en een op de 56 heeft een vermogen van 25 miljoen euro of meer.

De familie Grimaldi heerst over Monaco. Momenteel is Albert II van Monaco de vorst. Hij is de zoon van Rainier III van Monaco en voormalig actrice Grace Kelly, die overleed in een auto-ongeluk in 1982.

Prins Albert heeft naar schattingen een vermogen van een miljard dollar en een kwart van Monaco is zijn eigendom. Daarmee is de koninklijke familie van Monaco een van de rijkste families ter wereld. Hij is getrouwd met Charlene Wittstock, een voormalig Olympisch zwemmer en lerares uit Zuid-Afrika. Het stel heeft twee kinderen. Ook heeft prins Albert nog twee buitenechtelijke kinderen.

Zo ziet het leven van de familie eruit.


De koninklijke familie van Monaco regeert over een van de kleinste en rijkste landen ter wereld.

Bron: Arnold Jerocki/Getty Images

Prins Albert van Monaco heeft volgens schattingen een vermogen van 1 miljard dollar, omgerekend ongeveer 900 miljoen euro. Ter vergelijking: de Engelse koningin Elizabeth II heeft een geschat vermogen van 500 miljoen dollar, zo’n 450 miljoen euro.


Ongeveer 32 procent van de bevolking van Monaco is miljonair.

Bron: Getty Images

Er wonen 12.261 miljonairs in het land dat net 2 vierkante kilometer groot is. Tussen 2013 en 2018 nam het aantal miljonairs met 12 procent toe, aldus de vastgoedonderzoekers van Knight Frank.


De persoonlijke residentie van de koninklijke familie is het prinselijk paleis van Monaco.

Foto: Het prinselijk paleis van Monaco. Bron: Shutterstock/Kirill Neiezhmakov

Het paleis werd in 1162 als fort gebouwd en wordt door 98 militairen bewaakt. Het paleis is toegankelijk voor toeristen. Voor 8 euro kun je er een kijkje nemen.


Als kind bracht prins Albert veel tijd door op de boot van zijn familie.

Foto: Prinses Gracia van Monaco met Albert en Caroline in de zomer van 1965. Bron: REPORTERS ASSOCIES/Gamma-Rapho via Getty Images

De familie ging ook vaak op wintersportvakantie in Zwitserland.


Prins Albert en prinses Charlene trouwden in 2011 en hun bruiloft was een van de meest uitbundige koninklijke huwelijken ooit.

Foto: Eric Mathon – Palais Princier via Getty Images

Hun huwelijk, dat drie dagen in beslag nam, kostte naar schatting 63 miljoen euro. Onder meer Karl Lagerfeld, Naomi Campbell en Giorgio Armani stonden op de gastenlijst en de Amerikaanse rockband The Eagles speelde voordat de ceremonie begon.


Het stel bezoekt graag gala’s waar ook de grote sterren naartoe gaan, zoals het Monte Carlo Gala for the Global Ocean.

Foto: Prins Albert en prinses Charlene met zangeres Katy Perry en acteur Orlando Bloom op het Monte-Carlo Gala for the Global Ocean in 2018. REUTERS/Eric Gaillard

Het gala wordt ieder jaar in september gehouden tijdens de Monaco Yacht Show, en onder meer Katy Perry, Orlando Bloom, Leonardo DiCaprio, Hugh Grant Robert F. Kennedy, Eva Longoria en Madonna hebben het gala ook bezocht.


Ze zijn ook vaak te vinden bij het jaarlijkse amfAR-gala in Antibes, in Franrkijk, dat wordt gehouden tijdens het filmfestival van Cannes.

Foto: amfAR-voorzitter Kenneth Cole, Brooke Shields, en prins Albert en prinses Charlene bij het gala in 2011. Bron: Pascal Le Segretain/amfAR11/Getty Images voor amfAR

Het gala wordt gehouden voor The Foundation for AIDS Research.


En ze schudden graag handjes met Hollywood-sterren op een televisiefestival dat de familie zelf organiseert.

Foto: Prins Albert, acteur Michael Douglas en prinses Charlene bij het festival afgelopen juni. Bron: Pascal Le Segretain/Getty Images

De vader van prins Albert, prins Rainier III, zette het Monte Carlo TV Festival in 1961 op.


De koninklijke familie van Monaco heeft altijd een mooi plekje bij alle evenementen die er plaatsvinden, zoals de Grand Prix.

Foto: Prinses Charlene en prins Albert op het podium bij het Circuit de Monaco in 2018. Bron: Marc Piasecki/WireImage

Het kost je 215 euro om de Grand Prix van Monaco één dag te bezoeken, en veel van de rijke bezoekers slapen in het Hotel Metropole. Een kamer kost daar tot wel 37.000 euro per nacht.


De prins en prinses ontvangen ook regelmatig andere staatshoofden, zoals de Chinese president Xi Jinping en zijn vrouw Peng Liyuan.

Foto: Peng Liyuan, de Chinese president Xi Jinping, prins Albert en prinses Charlene. Bron: Eric Gaillard/Pool Photo via AP

Afgelopen maart was Xinping de eerste Chinese president die Monaco bezocht.


De prins en prinses hebben een tweeling van vier jaar, prinses Gabriella en prins Jacques van Monaco. En de kleuters zijn nu al “stijliconen”, volgens de media.

Foto: Prinses Gabriella en prins Jacques van Monaco. Bron: REUTERS/Eric Gaillard/Pool

“De vierjarige tweeling prins Jacques en prinses Gabriella liepen recent de rode loper af met genoeg klasse om de concurrentie aan te gaan met Lady Gaga”, schrijft de Britse krant The Standard.


Hoewel er niet veel wordt geschreven over de vakanties van het gezin, nam prinses Charlene de tweeling recent wel mee naar New York.

Dit bericht bekijken op Instagram

Ground Zero 🇺🇸🙏🏻

Een bericht gedeeld door HSH Princess Charlene (@hshprincesscharlene) op

Op Instagram deelde de prinses een foto van haar kinderen bij het World Trade Center en het 9/11 Memorial.


De prinses heeft ook een foto gedeeld van iets dat eruitziet als een wintersportvakantie.

De Oranjes gaan altijd skiën in Lech, en zo hebben ook de royals van Monaco hun vaste vakantieadres in Gstaad, in Zwitserland.

Lees meer over onze koninklijke familie: