Gerard Sanderink, de eigenaar van bouwbedrijf Strukton en automatiseringsbedrijf Centric moet zijn ex-vriendin Brigitte van Egten 200.000 euro betalen.

Dat heeft de rechtbank in Almelo bepaald. Sanderink had niet voldaan aan een eerdere uitspraak om een rectificatie te plaatsen na beschuldigingen aan het adres van Van Egten, schrijft Het Financieele Dagblad. De rechter legde ook een nieuwe, hogere dwangsom op.

Sanderink beschuldigde zijn ex van fraude en betrokkenheid bij een FIOD-inval bij Strukton. In plaats dat hij die beschuldigingen rectificeerde, herhaalde hij zijn uitspraken in de media en op de website van Strukton.

Onderzoek door de FIOD

De FIOD onderzoekt Strukton vanwege een opdracht voor de bouw aan een metro in Saudi-Arabië. Daarbij zouden door het bouwbedrijf steekpenningen zijn betaald.

Daarnaast kwam Sanderink deze week nog in het nieuws vanwege een miljoenenlening van de provincie Overijssel die hij op een “ongewenste” manier zou hebben besteed.

Zijn andere bedrijf Centric heeft te kampen met bestuursproblemen, er zijn al zes topbestuurders weg na conflicten met Sanderink vanwege de betrokkenheid van zelfverklaard cyberexpert Rian van Rijbroek bij de onderneming. Volgens Van Egten zou Van Rijbroek, wiens kennis door experts in twijfel wordt getrokken, Sanderink "in haar greep" hebben.

Lees meer over Gerard Sanderink: