Goedemorgen! Dit zijn de belangrijkste dingen die je vandaag moet weten.

1. Mannen bouwen anderhalf keer zo veel pensioen op als vrouwen

Mannen bouwen veel meer pensioen op via hun werk dan vrouwen. Mannen komen gemiddeld uit op een pensioen van 13.700 euro per jaar, tegen 9.200 euro voor vrouwen. Dat blijkt uit de pensioenaansprakenstatistiek van het Centraal Bureau voor de Statistiek. In het begin van hun werkzame leven gaat de pensioenopbouw van mannen en vrouwen nog gelijk op.

Maar waar bij mannen het te bereiken bedrag tot hun 60ste alleen maar stijgt, daalt dat bedrag juist bij vrouwen vanaf hun 45ste. Het komt erop neer dat bij 55-plussers mannen twee keer zo veel hebben opgebouwd als vrouwen. Volgens het CBS hangt dit samen met verschil in arbeidsparticipatie en de mate waarin in deeltijd wordt gewerkt.

2. Brexit: May moet Merkel én Macron overtuigen

Woensdag wordt een beslissende dag voor de Brexit: gaan de Europese leiders de Britten weer uitstel verlenen? En wordt dat kort of lang? Of komt er aanstaande vrijdag een no deal-Brexit?

Dinsdag gaat premier Theresa May persoonlijk langs bij de Duitse bondskanselier Angela Merkel en de Franse president Emmanuel Macron. Vooral die laatste heeft zich kritisch uitgelaten over verder uitstel van de Brexit, omdat May nog altijd geen plan heeft waar een meerderheid voor is in het Britse Lagerhuis.

De hoop is gevestigd op gesprekken tussen de Britse premier en oppositiepartij Labour, maar tegelijk zijn er felle Brexiteers die een akkoord met Labour willen voorkomen. Naar verluidt zijn er alweer pogingen in de maak om May af te zetten.

3. Werkgevers willen dat overheid meebetaalt aan langer ouderschapsverlof

Werkgeversorganisatie VNO-NCW wil dat werkgevers niet als enige opdraaien voor het langere ouderschapsverlof waar het Europees Parlement vorige week mee instemde. Volgens VNO-NCW is het ouderschapsverlof van breed maatschappelijk belang en moeten er daarom ook algemene middelen voor beschikbaar worden gesteld.

Kersverse ouders hebben binnenkort recht op vier maanden ouderschapsverlof, waarvan twee maanden moeten worden betaald.

4. Donald Trump ontslaat ook directeur geheime dienst

Na het al dan niet gedwongen vertrek van minister Kirstjen Nielsen van Binnenlandse Veiligheid heeft president Donald Trump volgens meerdere Amerikaanse media ook opdracht gegeven directeur Randolph Alles van US Secret Service te ontslaan. Hij was onder meer verantwoordelijk voor de persoonlijke beveiliging van Trump en zijn entourage. CNN omschrijft het als een "systematische opschoning" van het ministerie, dat volgens de president te soft is.

5. Geld vanaf de zomer binnen 5 seconden van de ene op de andere bankrekening

Klanten van zeven Nederlandse banken kunnen vanaf de zomer veel sneller online geld overmaken. Geld bij overboekingen tussen klanten van ABN Amro, ING, Rabobank, SNS, ASN Bank, RegioBank en Knab gaat voortaan binnen vijf seconden van de ene naar de andere rekening. De nieuwe betaalmogelijkheid heet Instant Payments en wordt automatisch toegevoegd aan mobiel- en internetbankieren. Klanten hoeven er zelf niets voor te doen en de dienst is ook 's nachts, in het weekend en tijdens feestdagen beschikbaar.

6. Albert Heijn komt met ultrakorte kassabon

Wie gebruikmaakt van de zelfscankassa's bij Albert Heijn, kan voortaan kiezen voor een ultrakorte kassabon. Daarop staat niet een ellenlange lijst met de tientallen boodschappen die je hebt afgerekend, maar slechts de melding 'U heeft betaald', plus datum, tijdstip, filiaalnummer en een barcode die je moet scannen om de winkel uit te komen.

De grootgrutter heeft besloten de korte kassabon in te voeren na een pilot in drie winkels. Daar bleek meer dan de helft van de klanten voor een korte in plaats van een volledige kassabon te kiezen. AH gebruikt jaarlijks zo'n 120.000 bonrollen bij de zelfscankassa's en hoopt minimaal 60.000 rollen te kunnen besparen met de minibon.

7. Anti-populistisch initiatief van 14 multinationals: 3.500 banen voor vluchtelingen

Een groep van veertien Nederlandse multinationals, waaronder Rabobank, ING, Shell en Randstad, heeft een pact gesloten om 3.500 vluchtelingen in Nederland banen te geven. Deels gaat het om banen bij de bedrijven zelf, deels om geld voor startende ondernemers. Voormalig Unilever-topman Paul Polman is ook betrokken bij het initiatief. In een toelichting zegt hij: “Bedrijven hebben het geld en de ideeën”, maar ook de overheid moet volgens hem bijspringen. Maar “politici zijn meer bezig met populisme en het halen van de verkiezingen”.

8. Aparte pot voor eurozone? Minister Hoekstra wil daar geen geld in storten

Frankrijk en Duitsland willen graag een aparte pot geld voor de eurozone, een eigen begroting. Hiermee zou er geld vrijkomen om eurolanden in financieel zware tijden te steunen. Maar minister Hoekstra van Financiën is het niet eens met de voorwaarden die tot nu toe zijn gesteld aan de besteding van dat geld.

Tegenover de krant The Financial Times zegt Hoekstra dat Nederland geen geld wil storten in de europot, maar dat de andere achttien eurolanden daarmee verder kunnen gaan, als ze dat willen.

Nieuws gemist? Dit zijn de belangrijkste punten van maandag.

Dit zijn de meest gelezen verhalen van gisteren op Business Insider:

Volg Business Insider Nederland ook op Instagram. Met elke week de beste sollicitatietips, inspirerende quotes en opvallende nieuwtjes. Volg ons en blijf op de hoogte!

Dit bericht bekijken op Instagram

MacKenzie Bezos gunt haar ex-man Jeff driekwart van de aandelen van webwinkel Amazon en al het stemrecht. Daardoor blijft Jeff Bezos voorlopig de rijkste mens ter wereld. · Ook schuift MacKenzie haar aandeel van het eigendom van The Washington Post en ruimtevaartbedrijf Blue Origin door naar Jeff. Wat zij voor die geste terugkrijgt is niet bekend. · MacKenzie, zelf een gevierd schrijver, hoeft in ieder geval niet op een houtje te bijten. De aandelen die ze houdt, zijn zo'n 36 miljard dollar waard. Daarmee is ze de op drie na rijkste vrouw op aarde. · Het vermogen van Jeff wordt geschat op 114 miljard dollar. Daarmee blijft hij Microsoft-oprichter Bill Gates (102 miljard dollar) voor op de rijkenlijst van persbureau Bloomberg. · Jeff en MacKenzie Bezos (55 en 49 jaar) waren 25 jaar getrouwd en kondigden begin dit jaar hun scheiding aan. Ze hebben samen vier kinderen. De scheiding is waarschijnlijk over drie maanden officieel afgerond. · 📷 door Danny Moloshok/Reuters · #jeffbezos #amazon #mackenziebezos #billionaire #billionairelife #billionairelifestyle #billionairemindset #miljardair #divorce #scheiding #echtscheiding #ondernemen #ondernemer #business #topvrouw #topvrouwen #entrepreneur #jetsetter #rijkdom

Een bericht gedeeld door Business Insider Nederland (@businessinsidernl) op