Olieprijzen zitten weer in de lift. Aan de pomp is er een opvallend verschil te zien tussen dieselprijzen, die sinds februari redelijk vlak blijven, en de stijgende benzineprijs.

De olieprijzen hebben de hoogste niveaus van dit jaar aangetikt, mede door het oplopende geweld in het olierijke Libië.

De prijs een vat Brentolie steeg maandag op de termijnmarkt in Singapore met 0,5 procent tot 70,66 dollar. Een vat Amerikaanse olie klom 0,5 procent tot 63,37 dollar, het hoogste niveau sinds begin november.

Libië is een belangrijke olieproducent, goed voor een maandelijkse productie van circa 1,1 miljoen vaten. Inmiddels wordt door de strijdende partijen gevochten ten zuiden om hoofdstad Tripoli. Dat is nog wel op afstand van de grote olievelden en havens, maar de vrees bestaat dat het geweld uitzaait naar elders in Libië. Het Noord-Afrikaanse land is lid van oliekartel OPEC.

De olieprijzen worden ook gestuwd door de productiebeperkingen van de OPEC en de productieverstoringen in Venezuela. Om in te haken op de gestegen prijzen bleek vrijdag dat het aantal actieve boorplatformen in de Verenigde Staten flink toe is genomen.

Benzine duurder, diesel voorlopig vlak

De ontwikkeling van olieprijzen werkt met enige vertraging door op brandstofprijzen zoals benzine en diesel. Een blik op de grafiek van benzine- en dieselprijzen hieronder laat zien dat die sinds eind december gestaag zijn gestegen. Al toont de dieselprijs sinds eind februari een vlakke ontwikkeling.

Het verschil tussen dieselprijzen en benzineprijzen is sinds februari duidelijk opgelopen. Gemiddeld bedraagt de dieselprijs begin deze maand 1,36 euro per liter. Voor benzine ligt de gemiddelde prijs op 1,67 euro per liter.

Lees ook op Business Insider

LEES OOK: Blik op je Geld: hypotheekrente blijft voorlopig extreem laag, stroom en gas goedkoper