Goedemorgen! Dit zijn de belangrijkste dingen die je vandaag moet weten.

1. Brexit kost Britten al €77 miljard euro… en ze zijn nog niet eens uit de EU

De negatieve economische effecten van de Brexit, zoals een daling van het Britse pond en hogere inflatie hebben de Britse economie sinds juni 2016 3 procent groei gekost. Volgens analisten van kredietbeoordelaar S&P Global Ratings komt dit neer op 66 miljard pond, ofwel 77 miljard euro. En dat terwijl de Brexit nog moet beginnen.

Deze week wordt het bijzonder spannend: op 10 april moeten de EU-leiders beslissen of het VK langer uitstel krijgt voor de Brexit, of dat het aanstaande vrijdag een no deal-Brexit wordt.

2. Mkb’ers hebben privacyregels na no deal-Brexit ‘niet in het snotje’

Het mkb is voorbereid op de grootste gevolgen voor een no deal-Brexit, althans fysiek. Met de gevolgen voor online hebben ondernemers minder rekening gehouden, schrijft het FD.  Zo moet de verwerking van persoonsgegevens bij een no deal anders worden geregeld.

Bedrijven met een Britse vestiging kunnen nu nog ongehinderd gegevens uitwisselen en eventueel in een Brits datacentrum opslaan. “Dat er consequenties zijn voor de plek waar ze persoonsgegevens hebben opgeslagen en wie deze data verwerkt, dat hebben bedrijven niet in het snotje”, zegt een woordvoerder van VNO-NCW tegen de krant.

Lukt het de Britten om met een deal uit de EU te stappen, dan blijft de huidige regelgeving tot 2020 gelden. Komt het tot een no deal, dan valt het VK niet meer onder de Europese privacyregels, met alle gevolgen van dien.

3. Den Haag haalt €2 miljoen terug na foutje met uitkeringen 

Het is de gemeente Den Haag gelukt om zo’n 2 miljoen euro terug te halen van de ongeveer 2,5 miljoen euro die onbedoeld was uitgekeerd aan 69 mensen die meededen aan een arbeidsproject. Deze mensen hadden wel recht op een uitkering, maar niet op de hoge bedragen die de gemeente op hun rekening stortte.

Sommigen zagen 100.000 euro bijgeschreven staan. De fout is waarschijnlijk ontstaan doordat in de getallen een punt stond waar een komma had moeten staan.

4. Erdogan legt zich niet neer bij verkiezingsnederlaag Istanbul en wil hertelling stemmen

De AK-partij van president Recep Tayyip Erdogan wil alle stemmen die onlangs in Istanbul zijn uitgebracht bij de lokale verkiezingen laten hertellen. Vicevoorzitter Ali Ihsan Yavuz zei zondag dat verzoek te hebben ingediend bij de centrale kiesraad.

In de economische hoofdstad van Turkije zegevierde oppositiepartij CHP, wat betekent dat Ekrem Imamoglu burgemeester wordt en niet de AKP’er en oud-premier Binali Yildirim. De CHP kreeg ongeveer 16.000 stemmen meer dan de AKP. In districten waar het verschil tussen beide concurrenten heel klein was, is al een hertelling van de stembriefjes geweest. Die veranderde de uitslag niet.

5. Fiat Chrysler betaalt Tesla miljoenen om Europese emissieboetes te vermijden

Na het sjoemelschandaal is er de sjoemeldeal. Autobouwer Fiat Chrysler Automobiles betaalt volgens de Financial Times honderden miljoenen aan Tesla om aan de Europese emissieregels te voldoen.

Het aanbod van modellen van Fiat Chrysler bestaat voornamelijk uit sportwagens en SUV’s met een relatief hoge uitstoot. Daardoor loopt het concern het risico op EU-boetes. Maar de deal met Tesla, wiens elektrische auto’s geen CO2 uitstoten, trekt het gemiddelde van Fiat Chrysler omlaag, tot onder de uitstootlimiet die de EU verlangt.

6. Shell krijgt een jaar ‘adempauze’ van groene aandeelhouders

Actiegroep Follow This van Mark van Baal strijdt al jaren voor een duurzamere koers bij Shell. En dat lijkt nu eindelijk vruchten af te werpen. Follow This trekt daarom de klimaatresolutie in, na overleg met zes van de tien grootste beleggers die de resolutie steunen. “We geven Shell nu adempauze door onze resolutie in te trekken”, aldus Van Baal in een persbericht. “Shell is nog niet van ons af. We willen dat Shell in lijn met Parijs investeert.”

7. Olieprijs kruipt weer tot boven $70 door onrust in Libië

De olieprijzen hebben de hoogste niveaus van dit jaar aangetikt, mede door het oplopende geweld in het olierijke Libië. De prijs van een vat Brentolie steeg maandag tot ruim 70 dollar.

Aan de pomp is er een opvallend verschil te zien tussen dieselprijzen, die sinds februari redelijk vlak blijven, en de stijgende benzineprijs. Gemiddeld bedraagt de dieselprijs begin deze maand 1,36 euro per liter. Voor benzine ligt de gemiddelde prijs op 1,67 euro per liter.

8. Meer goedkope zzp-polissen voor arbeidsongeschiktheid op de markt

Het aantal goedkopere alternatieven voor zzp’ers om zich te verzekeren tegen arbeidsongeschiktheid neemt toe, schrijft De Telegraaf. Zelfstandig ondernemers kunnen zich vanaf vandaag bijvoorbeeld vanaf 50 euro per maand verzekeren via het Tulpenfonds dat is gelanceerd door Acture Groep, uitvoerder van de Ziektewet. Zzp’ers in de bouw kunnen sinds kort een alternatieve polis afsluiten bij hun belangenbehartiger Zelfstandigen Bouw.

Wellicht dat de goedkopere polissen het dalende aantal zzp’ers met een arbeidsongeschiktheidsverzekering een halt toeroept.

9. Bitcoin kruipt weer boven $5.000 Bitcoin

Een stijging van meer dan 20 procent in luttele dagen. De bitcoin houdt de gemoederen weer bezig. Er wordt veel gespeculeerd over de oorzaak van dit plotselinge herstel. Lees daarover meer op Business Insider.

Maandag hield de bitcoin stand op een niveau van ruim 5.200 dollar.
 

Dit zijn de best gelezen verhalen op Business Insider van afgelopen weekend:

 

Volg Business Insider Nederland ook op Instagram. Met elke week de beste sollicitatietips, inspirerende quotes en opvallende nieuwtjes. Volg ons en blijf op de hoogte!

Dit bericht bekijken op Instagram

MacKenzie Bezos gunt haar ex-man Jeff driekwart van de aandelen van webwinkel Amazon en al het stemrecht. Daardoor blijft Jeff Bezos voorlopig de rijkste mens ter wereld. · Ook schuift MacKenzie haar aandeel van het eigendom van The Washington Post en ruimtevaartbedrijf Blue Origin door naar Jeff. Wat zij voor die geste terugkrijgt is niet bekend. · MacKenzie, zelf een gevierd schrijver, hoeft in ieder geval niet op een houtje te bijten. De aandelen die ze houdt, zijn zo'n 36 miljard dollar waard. Daarmee is ze de op drie na rijkste vrouw op aarde. · Het vermogen van Jeff wordt geschat op 114 miljard dollar. Daarmee blijft hij Microsoft-oprichter Bill Gates (102 miljard dollar) voor op de rijkenlijst van persbureau Bloomberg. · Jeff en MacKenzie Bezos (55 en 49 jaar) waren 25 jaar getrouwd en kondigden begin dit jaar hun scheiding aan. Ze hebben samen vier kinderen. De scheiding is waarschijnlijk over drie maanden officieel afgerond. · 📷 door Danny Moloshok/Reuters · #jeffbezos #amazon #mackenziebezos #billionaire #billionairelife #billionairelifestyle #billionairemindset #miljardair #divorce #scheiding #echtscheiding #ondernemen #ondernemer #business #topvrouw #topvrouwen #entrepreneur #jetsetter #rijkdom

Een bericht gedeeld door Business Insider Nederland (@businessinsidernl) op