Goedemorgen! Dit zijn de belangrijkste dingen die je vandaag moet weten.

1. Maaltijdbezorger HelloFresh groeit hard, maar zit diep in de rode cijfers

Helaas geen details over Nederland, maar volgens maaltijdbezorger HelloFresh zijn de resultaten vergelijkbaar met die van het bedrijf als geheel. HelloFresh is actief in elf landen en dat leverde in 2018 een 41 procent hogere omzet van 1,3 miljard euro op, zo blijkt uit de woensdag gepubliceerde jaarcijfers. Het operationele resultaat vóór aftrek van eenmalige kosten was echter 54,5 miljoen euro negatief. Dit jaar wil HelloFresh break-even gaan draaien.

2. Steekproef bij naleving gewraakte zzp-wet niet bemoedigend

De in 2016 ingevoerde wet DBA, bedoeld om te bepalen of zelfstandigen zonder personeel echt ondernemers zijn, is na veel kritiek in de ijskast gezet. Er wordt niet actief gehandhaafd, maar uit een steekproef van de Belastingdienst bij 104 bedrijven blijkt dat in 59 gevallen de wet in meer of mindere mate niet goed wordt toegepast. Het gaat er dan om dat zzp’ers voor een bedrijf werken waarbij ze sterk afhankelijk zijn van de opdrachtgever. De Belastingdienst bereidt zich inmiddels voor op een strenger handhavingsbeleid.

3. Russische tak van ING betrokken bij witwasmachine

Opnieuw ligt ING onder vuur om zijn lakse controle op witwassen. De bank heeft via een vestiging in Rusland honderden miljoenen euro’s laten passeren van bedrijven die deel uitmaken van een grote witwasmachine, opgezet door de Russische Troika Bank. Dat schrijft Trouw. En dat terwijl de bank wist dat de bedrijven mogelijk betrokken waren bij witwassen.

Lees ook op Business Insider

ING gaat niet in op vragen van Trouw over de kwestie, omdat de bank nooit informatie geeft over individuele klantrelaties.

4. Amsterdamse Usabilla verkocht voor 80 miljoen aan SurveyMonkey

De Amerikaanse aanbieder van online-enquêtes SurveyMonkey neemt voor ongeveer 80 miljoen dollar het Amsterdamse bedrijf Usabilla over. Naar verwachting wordt de overname de komende maanden afgerond. Usabilla maakt software waarmee bedrijven feedback kunnen verzamelen van hun klanten. Ruim 450 organisaties maken er gebruik van, waaronder Philips, KLM en Toyota.

5. Eindhovense startup Withlocals krijgt nog eens 8 miljoen euro aan groeigeld

En ook goed nieuws voor de Eindhovense startup Withlocals: de oprichters Marijn Maas en Frank Sanders krijgen 8 miljoen euro groeigeld van het Londense Keen Venture Partners en de bestaande investeerder Inkef Capital. Volgens het Financieele Dagblad willen Maas en Sanders het geld onder meer gebruiken om de app, waarmee toeristen in contact komen met locals voor uitstapjes, verder te lokaliseren qua taal. Op dit moment zijn er iedere maand al tienduizenden reizigers die via de app vakantieplannen maken met geverifieerde lokale gidsen.

6. The Next Web komt in handen van de Financial Times

De Financial Times heeft voor een onbekend bedrag een meerderheidsbelang genomen in The Next Web, het Amsterdamse mediabedrijf van oprichters Boris Veldhuijzen van Zanten en Patrick de Laive. Maar de twee heren gaan niet achterover leunen. “FT controleert de board, maar wij blijven lekker ons plan uitvoeren”, zegt De Laive tegen Sprout. “Met een Nederlandse partij hadden we onze ambitie niet waar kunnen maken.”

7. Donald Trump teleurgesteld dat hij niet nog een keer tegen Hillary mag in 2020

President Donald Trump reageerde dinsdag quasi-teleurgesteld op de mededeling van Hillary Clinton dat ze niet meedoet aan de Amerikaanse presidentsverkiezingen van 2020. “Ze zal vreselijk gemist worden”, tweette de president. Een andere vroegtijdige afvaller is miljardair en ex-burgemeester van New York Michael Bloomberg. Die kondigde dinsdag ook aan geen gooi te zullen doen naar de Democratische nominatie voor het presidentschap. Volgens Bloomberg moeten de Democraten de sterkst mogelijke kandidaat in het veld brengen om Trump te verslaan.

8. Noord-Korea bouwt weer aan ontmantelde lanceerinstallatie

Het lijkt erop dat Noord-Korea de ontmantelde raketlanceringsbasis Dongchang-ri aan het herstellen is. Volgens de Zuid-Koreaanse inlichtingendienst NIS wordt er weer een dak op geplaatst en een deur ingezet, maakte het nationale persbureau Yonhap bekend.

De ontmanteling van de centrale werd eerder juist gezien als een teken van goede wil van Noord-Korea. De Amerikaanse nationale veiligheidsadviseur John Bolton zegt dat de Verenigde Staten nieuwe sancties zullen instellen als Noord-Korea zijn nucleaire programma niet opgeeft. Gesprekken tussen president Donald Trump en de Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un daarover liepen vorige week op niets uit.

9. Ajax haalt enorme stunt uit in Madrid en heeft nu al €75 miljoen verdiend in de Champions League

Ajax heeft titelhouder Real Madrid met 1-4 vernederd en daarmee de kwartfinale van de Champions League bereikt. De doelpunten in het Bernabeu-stadion werden gemaakt door Ziyech, Neres, Tadic en Schöne. Ajax kan door de stunt nog eens 10,5 miljoen euro op de rekening bijschrijven en heeft nu in totaal al 75 miljoen euro verdiend in de Champions League. Op 15 maart horen de Amsterdammers wie de tegenstander wordt in de strijd om een plek in de halve finale.

10. Matthijs van Nieuwkerk gaat College Tour presenteren

Alsof de dramaweek van Twan Huys nog niet compleet was. De presentator moest eerst verkroppen dat zijn talkshow RTL Late Night van de buis werd gehaald, nu gaat iemand anders met zijn ‘kindje’ College Tour aan de haal. Volgens het AD heeft de NTR Matthijs van Nieuwkerk gestrikt als interviewer. De eerste aflevering is komend voorjaar te zien op zaterdagavond bij NPO 1.

11. De 21-jarige Kylie Jenner is nu officieel de jongste “selfmade” miljardair ooit

Realityster en cosmetica-ondernemer Kylie Jenner is volgens Forbes officieel de jongste miljardair ooit die haar rijkdom zelf heeft vergaard. Het cosmeticabedrijf Kylie Cosmetics van de halfzus van Kim Kardashian is nu 900 miljoen dollar waard en met het geld dat ze eerder al uit het winstgevende bedrijf heeft gehaald is ze nu miljardair. Mark Zuckerberg was 23 jaar toen hij die grens bereikte, terwijl Jenner pas 21 is. Toch zijn er ook critici: volgens hen is geboren worden in een extreem rijke en beroemde familie als de familie Kardashian-Jenner het tegendeel van “selfmade”.

12. Vliegen van Amsterdam naar Brussel mag niet meer van de Tweede Kamer

De Tweede Kamer wil een einde aan de vluchten tussen Amsterdam en Brussel. De trein is op die afstand vrijwel altijd sneller en beter voor het milieu. Een meerderheid van de Kamer, waaronder regeringspartijen D66 en ChristenUnie, steunt een voorstel van GroenLinks om de regering op te roepen afspraken te maken met de betrokkenen over het geleidelijk laten verdwijnen van de vluchten tussen de twee steden. Nu wordt er nog meerdere malen per dag gevlogen tussen Amsterdam en Brussel.

13. Wesley Sneijder gaat scheiden van Yolanthe, maar zit vol tatoeages van haar

Het glamourkoppel Wesley Sneijder en Yolanthe Sneijder-Cabau gaat uit elkaar. Een reden hebben ze niet gegeven, maar via hun management maakten ze bekend te hopen op respect voor hun privacy. Probleem is behalve hoe het met hun zoontje Xess Xava verder moet, de tatoeages die Wesley van Yolanthe heeft laten zetten.

Hij heeft een grote tekening van Yolanthe op zijn buik en op zijn rechterarm de trouwdatum met twee ringen en een kus van Yolanthe voorzien van de tekst: ‘Ik hou van jou, X Yolanthe.’ Om die tatoeages weg te laseren, zijn zeker 8 tot 12 behandelingen nodig en met alle benodigde tussenpauzes gaat dat zeker twee tot drie jaar duren.

 

Nieuws inhalen? Lees dan de belangrijkste punten van gisteren terug.

 

Dit zijn de best gelezen verhalen op Business Insider van dinsdag: