Goedemorgen! Dit zijn de belangrijkste dingen die je vandaag moet weten.

1. Turbogroei is voorbij voor Nederlandse economie

De Nederlandse economie groeit dit jaar en in 2020 een stuk minder hard dan afgelopen jaar. Uit de nieuwste prognose van het Centraal Planbureau rolt een groeicijfer van 1,5 procent voor 2019 en 2020, zo bleek dinsdag. Dat is fors minder dan de turbogroei van 2,9 procent uit 2017 en de eveneens hoge groei van 2,5 procent van afgelopen jaar.

De groeivertraging heeft vooral te maken met de terugval van de internationale handel die de Nederlandse export raakt. Ook voert de overheid een minder expansief beleid. Toch is het CPB niet meteen somber over de groeivertraging: “De economie schakelt terug naar een normaler toerental, maar kan tegen een stootje”, aldus CPB-directeur Laura van Geest.

2. D66-voorman Rob Jetten  pleit voor een miljonairstaks

Het is verkiezingstijd en ook D66 wil van zich laten horen. In navolging van linkse partijen als de SP en PvdA pleit regeringspartij D66 er nu voor om miljonairs zwaarder te belasten.

D66-leider Rob Jetten zegt tegelijkertijd ook de vermogensbelasting voor kleinere spaarders te willen verlagen. Zo wil hij de groeiende kloof tussen arm en rijk verkleinen: "Niet afkomst, maar verdienste moet tellen."

3. KLM doet het helemaal niet zo geweldig, zeggen de Fransen

In tegenstelling tot wat veel Nederlanders denken, doet KLM het helemaal niet zo geweldig. Althans, zo is de perceptie aan de Franse zijde van het fusiebedrijf Air France-KLM, zo signaleert het FD. Waar vanuit Nederland wordt gesteld dat KLM de laatste jaren veel winstgevender is dan Air France, zien de Fransen dat heel anders.

Volgens onder meer de Franse econoom Pascal Perri kampt Air France met twee nadelen: de sociale lasten voor bedrijven zijn in Frankrijk veel hoger dan in Nederland en de kosten van landingsrechten op vliegveld Charles de Gaulle zijn eveneens hoger. Als je zou corrigeren voor deze factoren, dan zou Air France ongeveer net zo goed presteren als KLM.

4. Het snelgroeiende Adyen promoveert naar de AEX

Nog geen jaar na de introductie aan het Damrak behoort fintechbedrijf Adyen tot de 25 belangrijkste beursbedrijven van Nederland. Op maandag 18 maart promoveert Adyen van de Midkap naar de AEX, heeft beursexploitant Euronext besloten.

Adyen is dan ook vrijwel het enige techbedrijf op de Amsterdamse beurs dat je serieus kunt vergelijken met typische groeibedrijven uit Silicon Valley: omzet en winst groeien hard en beleggers belonen dat met een torenhoge waardering.

5. Populariteit Donald Trump stijgt, maar hem wachten ook genoeg bedreigingen

De waardering voor het presidentschap van Donald Trump is met 3 procentpunt gestegen naar 46 procent, blijkt uit een nieuwe peiling van Wall Street Journal/NBC News. Toch zeggen slechts vier van de tien ondervraagden volgend jaar op hem te gaan stemmen bij de presidentsverkiezingen.

Een meerderheid van de ondervraagden denkt dat Trump niet de waarheid spreekt in het Ruslandonderzoek van speciaal aanklager Robert Mueller. Ook het uitroepen van de noodtoestand voor de financiering van zijn grensmuur wordt hem niet in dank afgenomen.

6. Zzp'ers lopen grootste risico op armoede

Van alle werkenden lopen zelfstandigen zonder personeel (zzp’ers) het meeste risico op een inkomen onder de lage-inkomensgrens. Voor alleenstaanden komt die grens in 2017 uit op 1.040 euro netto per maand, voor een alleenstaande ouder met één kind op 1.380 euro en voor een paar met twee kinderen op 1.960 euro.

Het totale aandeel werkenden in de gevarenzone bleef onveranderd ten opzichte van 2016, maar in 2017 is onder zzp’ers het aandeel met een laag inkomen weer gestegen van 8,1 procent naar 8,6 procent. Dat is opvallend omdat de economische groei in 2017 extreem hoog was, met een plus van 2,9 procent.

7. BlaBlaCar neemt het op tegen Flixbus

Wie wint de strijd om goedkope busreizen in Europa? Het Duitse Flixbus heeft goede papieren, zeker nu het concurrenten Eurolines en Isilines over wil nemen.

Maar plots is daar een nieuwe uitdager. Autodeelplatform BlaBlaCar nam vorig jaar het Franse Ouibus over en heeft voor dit jaar grootse plannen. Met BlaBlaBus wil het bedrijf rijden tussen tientallen steden in Nederland, België en Duitsland.

8. Ook laatste aflevering Twan Huys komt niet boven miljoen kijkers uit

Net geen 800 duizend mensen hebben gekeken naar het afscheid van Twan Huys bij RTL. Zijn programma RTL Late Night is per direct van de buis gehaald, omdat het al lange tijd te weinig kijkers trok. Huys begon precies een halfjaar geleden als vervanging van Humberto Tan, die ook met tegenvallende kijkcijfers kampte.

RTL zendt vanaf vanavond nieuwe afleveringen van 'Een Nieuw Leven In De Zon' uit op het tijdslot. Dat is een realityserie over Britten die naar het vasteland van Europa trekken om daar hun droom waar te maken.

RTL-directeur Sven Sauvé zegt dat hij nog niet weet hoe het tijdslot in de toekomst ingevuld gaat worden, maar hij sluit een nieuwe talkshow niet uit. Tv-recensent Angela de Jong noemde in Jinek alvast een opvolger van Huys: Beau van Erven Dorens.

Lees meer: RTL stopt met RTL Late Night – 19 opvallende momenten uit het leven van Twan Huys

9. Ajax maakt zich op voor het wonder van Madrid

Na de 1-2 nederlaag in eigen huis heeft Ajax een wonder nodig in het Bernabeu-stadion om alsnog ten koste van Real Madrid de kwartfinales van de Champions League te bereiken. De Amsterdammers trappen om 21.00 uur met een fitte selectie af voor de topwedstrijd: "We willen aanvallen en minimaal twee goals maken. Ajax wil altijd het initiatief nemen en dat lukt ons ook bijna altijd", laat trainer Erik ten Hag weten vanuit Madrid.
 

Dit zijn de best gelezen verhalen op Business Insider van maandag: