Onder psychologen staat het bekend als het spotlight-effect: de neiging om te denken dat anderen zich alleen bezighouden met jouw verschijning en gedrag. Maar anderen letten doorgaans veel minder op je dan je denkt.

Pfoei.

Maar als ze hun aandacht op je willen richten, dan doen ze dat ook echt. Ze letten niet alleen op je kleren of je haar, maar ook op ogenschijnlijk triviale zaken zoals je handschrift en hoe hard je loopt.

Tenminste, volgens de tientallen mensen die antwoorden hebben gepost op een vraag op Quora: “Wat zijn de hele kleine dingen die veel zeggen over de psychologie en persoonlijkheid van iemand?

We hebben de grote lijnen eruit gepikt met een selectie van enkele van de meest uitgesproken manieren waarop mensen je beoordelen, of het nu op een eerste date is of tijdens een sollicitatiegesprek.

Het doel is niet om je overdreven zelfbewust te maken – we hopen je inzicht te geven in gedrag waar anderen echt naar kijken. Het is natuurlijk aan jou om te bepalen of hun conclusies over wat dat gedrag betekent, kloppen of niet.

1. Je handdruk

Meerdere gebruikers van Quora geven aan dat ze mensen beoordelen op hun handdruk.

Lees ook op Business Insider

“Een sterke handdruk is over het algemeen een teken van een sterk en zelfverzekerde persoonlijkheid, daar waar een slap handje wijst op een gebrek aan zelfvertrouwen en vrijwel altijd een eigenschap is van mensen die zich graag makkelijk van dingen afmaken”, schrijft Julian Parge.

Wetenschappelijk onderzoek staaft de veronderstelling dat je handdruk wat kan zeggen over sommige aspecten van je persoonlijkheid, maar is het verder niet helemaal eens met Parge. Volgens één onderzoek zijn mensen met stevige handdrukken eerder extrovert en expressief, en maar zelden verlegen en neurotisch.

2. Of je op tijd komt

Laat voor een belangrijke afspraak? Dat laat waarschijnlijk een negatieve indruk achter bij degene die op je wacht.

“Een pro-actief iemand zal op tijd zijn, omdat die enthousiast is, de zaken mentaal op een rijtje heeft en tijd op waarde weet te schatten, terwijl iemand die uitstelgedrag vertoont altijd en overal op het laatste moment binnen komt rennen”, zegt Humaira Siddiqui.

Volgens de wetenschap zijn degenen die altijd te laat komen niet per definitie onverantwoordelijk, maar zijn waarschijnlijk gewoon meer ontspannen “Type B“-mensen.

3. Hoe je restaurantpersoneel behandelt

Meerdere gebruikers zeggen goed op te letten hoe mensen omgaan met obers. “Ik zal nooit, maar dan ook echt nooit met een man afspreken die onfatsoenlijk doet tegen restaurantpersoneel”, zegt Sati Marie Frost.

Zelfs topbestuurders zeggen dat je veel kan leren van hoe iemand obers, hotelmeisjes en beveiligingsmedewerkers behandelt. Ron Shaich, CEO van Panera Bread, zei tegen USA Today dat hij ooit iemand een baan heeft onthouden, omdat hij brutaal was tegen iemand die vlakbij de tafels aan het schoonmaken was.

4. Waar je kijkt als je uit een kopje drinkt

David Junto schrijft: “Iemand die in zijn kopje kijkt als hij aan het drinken is, doet in de regel meer aan zelfreflectie, is idealistisch en gefocust. Iemand die over de rand van zijn kopje heen kijkt wordt in de regel meer beïnvloed door anderen, is zich meer bewust van de omgeving, is zorgelozer, extravert en goed van vertrouwen. Iemand die tijdens het drinken zijn ogen dicht doet heeft duidelijk ergens last van en is bezorgd.”

En dan hebben we het nog niet eens over hoe jouw keuze voor een bepaald drankje iets zegt over jouw persoonlijkheid.

biting nails

Nagelbijters neigen vaak naar perfectionisme. Foto: Flickr/Maxwell GS

5. Of je nagels bijt

Sushrut Munje heeft een duidelijk mening over mensen met afgebeten nagels. Volgens haar is het een teken dat “diegene bezorgd is over zichzelf”.

Ondertussen blijkt uit onderzoek dat mensen die nagelbijten (of aan hun haar pulken of de hele tijd aan hun huid zitten te plukken) neigen naar perfectionisme en niet in staat zijn om helemaal te ontspannen.

6. Je handschrift

Of je nu een to-do-lijstje schrijft of een liefdesbrief, je handschrift kan veel over je zeggen.

Ramesh Nagaraj denkt dat “mensen die veel druk op hun pen en papier uitoefenen om iets op te schrijven vaak koppig zijn. Ze hebben veel zelfvertrouwen.”

Professioneel grafoloog Kathi McKnight zegt dat grote letters erop wijzen dat je erg op andere mensen gericht bent, terwijl uit kleine letters juist blijkt dat je introvert bent. Letters die schuin naar rechts geschreven zijn kunnen betekenen dat je vriendelijk en sentimenteel bent, rechte letters dat je pragmatisch bent en schuin naar links geschreven letters dat je veel aan zelfreflectie doet.

7. Hoe vaak je op je telefoon kijkt

Een anonieme gebruiker van Quora schrijft over opmerken”waar en wanneer mensen hun telefoon tevoorschijn halen (wachtend in een korte rij, pratend met hun ouders, op stap met hun vrienden of alleen in het openbaar).”

Als je steeds je mail en je Facebook aan het bekijken bent, zou je volgens dit onderzoek emotioneel minder stabiel zijn en proberen je humeur een opkikker te geven.

8. Of je oogcontact maakt

Munje zegt dat een slappe handdruk zonder echt oogcontact te maken “wijst op een gebrek aan zelfcontrole en een zwakke wil”.

Psycholoog Adrian Furnham schrijft in Psychology Today dat extraverte mensen de neiging hebben meer en langer naar hun gesprekspartners te kijken dan introverte mensen doen. En in zijn algemeenheid hebben mensen die hun gesprekspartner aankijken meer zelfvertrouwen en zijn ze sociaal dominanter.

driving

Mannen die gevaarlijk rijden zijn vaker impulsieve sensatie-zoekers. Foto: Flickr/Marvin Kuo

9. Hoe je rijdt

Michael Price schenkt speciale aandacht aan de rijstijl van mensen en dan vooral “hoe beleefd ze zijn tegen andere bestuurders”.

Uit onderzoek blijkt een opvallend verschil tussen mannen en vrouwen. Mannen die gevaarlijk rijgedrag vertonen zijn vaak impulsieve sensatiezoekers, vrij agressief en vijandig, terwijl vrouwen juist neurotischer en bangig zijn.

Aan de andere kant scoren voorzichtige bestuurders van beide geslachten laag op de schaal van sensatiezoekende, agressieve en vijandige persoonlijkheden.

10. Hoe snel of langzaam je loopt

“Mensen die snel voorbij lopen zijn vaak erg gespannen”, schrijft Leena Pathma.

Onderzoek heeft uitgewezen dat mensen het over het algemeen eens zijn met die veronderstelling. Ze associëren een losse relaxte pas met extravertheid en avontuur, en afgemeten passen met neuroten. Maar deze waarnemingen komen meestal niet overeen met hoe de wandelaars zichzelf zien.

LEES OOK: De 17 beste ijsbrekers voor als je op een feestje bent waar je niemand kent

MIS OOK NIET: Een reisarts helpt 5 misverstanden over malaria en vaccins uit de wereld