Veel zelfstandig ondernemers strooien als het ware hun burgerservicenummer rond, ze zijn daartoe gedwongen omdat hun btw-nummer voor een groot deel uit het bsn-nummer bestaat. Dat kan niet meer door de beugel, zegt de Autoriteit Persoonsgegevens.

Op deze manier handelt de Belastingdienst in strijd met de privacywetgeving bij het innen van belasting bij zelfstandige ondernemers, aldus de privacywaakhond die dreigt met maatregelen als de fiscus de overtredingen niet stopt.

De btw-nummers voor ondernemers staan bijvoorbeeld op brieven en formulieren van de Belastingdienst. Omdat het btw-nummer uit het burgerservicenummer bestaat, gaan er een hoop privégegevens achter schuil. Dit kan leiden tot identiteitsfraude, stelt de privacywaakhond.

Overheidsinstanties mogen het burgerservicenummer weliswaar opvragen, erkent de toezichthouder. Voor de manier waarop de Belastingdienst omspringt met het identificatienummer, ontbreekt echter iedere wettelijke basis.

De Belastingdienst zegt te streven naar een oplossing, maar spreekt over een technisch ingewikkeld vraagstuk. “We zijn er druk mee bezig. Het is een uitdaging”, aldus een woordvoerder.

Staatssecretaris Menno Snel (Belastingen) wil na de zomer een nieuwe stand van zaken geven.

LEES OOK: Kun je de erfbelasting ontlopen nu de Belastingdienst ICT-problemen heeft? Een financieel planner geeft antwoord

Lees ook op Business Insider