Eind vorig jaar gaf de Hoge Raad aan dat manier waarop de vermogensbelasting in box 3 voor sparen en beleggen wordt toegepast, niet door de beugel kan. Dit heeft niet alleen gezorgd voor een fiscale tombola bij de aanpassing van de vermogensbelasting voor eerlijke spaarders. Ook voor zwartspaarders heeft de uitspraak van de Hoge Raad grote gevolgen, zo meldt Het Financieele Dagblad.

De uitspraak van de Hoge Raad heeft betrekking op de manier waarop de vermogensbelasting sinds 2017 werd geheven. Hierbij was sprake van een fictief rendement op sparen en beleggen, waarbij er ook vanuit werd gegaan dat je meer belegt, naarmate je vermogen groter is.

Dit had echter grote gevolgen voor mensen die relatief veel spaarden met grotere vermogens, omdat zij geacht werden een hoger rendement te halen en daarvoor werden belast. Tegelijk waren de feitelijke spaarrentes de afgelopen jaren zeer laag, wat de zogenoemde ‘spaartaks’ extra problematisch maakte.

De fiscus is bezig met een grote hersteloperatie om de belastingheffing in box 3 voor de afgelopen jaren deels aan te passen en voor de toekomst structureel anders in de richten. Maar intussen heeft de uitspraak van de Hoge Raad bredere gevolgen.

Belastingdienst mag geen vordering opleggen aan zwartspaarder vanaf 2017

Doordat de Hoge Raad heeft bepaald dat de vermogensrendementsheffing in box 3, zoals die is toegepast vanaf 2017, in strijd is met het Europees recht, mag de Belastingdienst geen aanslagen opleggen op basis van de oude heffingsmethodiek. Gevolg is echter dat ook bij zwart spaargeld niet meer met terugwerkende kracht een vordering kan worden opgelegd, zo meldt het FD.

Een woordvoerder van de belastingdienst bevestigt dit tegenover de krant.

"Stel dat je als Belastingdienst wilt corrigeren en navorderingsaanslagen wilt opleggen, omdat iemand zwart geld heeft. Tot afgelopen kerst kon dat en gebeurde dat ook volop. Maar sinds het Kerst-arrest valt er eigenlijk niks meer te heffen vanaf het jaar 2017", geeft advocaat Mark Hendriks aan tegenover het FD.

LEES OOK: Fiscale eindejaarstips 2022: dit zijn 7 manieren om op de valreep op de vermogensbelasting in box 3 te besparen