Huizenprijzen zitten al jaren flink in de lift, vooral in de grotere steden.

In de afgelopen vijf jaar steeg de gemiddelde woningprijs in de vijftien grootste steden van Nederland met 40 procent. In de rest van Nederland ging het om “slechts” 25 procent.

Maar de forse prijsstijgingen van de grote steden hebben inmiddels ook de randgemeenten bereikt.

Dat blijkt uit het kwartaalbericht van onderzoeksbureau Calcasa, gespecialiseerd in de waardering van onroerend goed.

Het ‘olievlekeffect’ is het sterkst rondom de vier grote steden (Amsterdam, Rotterdam, Den Haag, Utrecht). Hier zijn de woningprijzen het snelst gestegen en is het aanbod sterk gedaald, waardoor woningkopers uitwijken naar omliggende gemeenten.

(klik voor uitvergroting)

Calcasa WOX index (2013K1=100) voor Amsterdam, de buurgemeenten en Nederland exclusief de top-15 steden.

In de grafiek hierboven is goed te zien hoe Amsterdam zijn buurgemeenten meetrekt in de prijsstijgingen. In vijf jaar zijn de woningprijzen in de hoofdstad met 65 procent gestegen. De omliggende gemeenten volgen met een gemiddelde prijsstijging van 45 procent; een groot verschil met de prijsstijging in de rest van Nederland (exclusief de top-15 steden) van 25 procent.

In Rotterdam, Den Haag en Utrecht is dezelfde trend te zien, al bleef het herstel van de woningmarkt in Rotterdam achter tot het tweede kwartaal van 2016. De laatste twee jaar zijn in Rotterdam de prijzen echter met 27 procent gestegen, na een totale stijging van 17 procent in de drie jaar daarvoor.

De tabel hieronder toont de prijsontwikkeling van de top-15 steden en Nederland voor verschillende periodes.

(klik voor uitvergroting)

Prijsontwikkeling top-15 steden en Nederland per periode.

LEES OOK: Dit zijn 28 wereldsteden (inclusief Amsterdam) waar maandsalarissen het hoogst liggen — met een minimum van €1.700 netto per maand