• Duizenden Nederlanders doen mee met een voetbalpool voor het komende EK.
  • Welke strategie je moet volgen is afhankelijk van de manier waarop de pool werkt.
  • Ook tussen de groepsfase en knock-outfase is het verstandig om verschillende strategieën te volgen.

Niet alleen voor het Nederlands elftal staat er het komend EK voetbal veel op het spel, ook duizenden Nederlanders zetten hun geld in bij voetbalpools. Van kleine pools met collega’s tot professionele competities waarbij een televisie of zelfs een auto gewonnen kan worden.

Maar hoe moet je die pool nou invullen om je kans op winst zo groot mogelijk te maken?

Econoom Loek Groot en econometrist Michel van de Velden zochten het uit en schreven er een artikel over voor economenvakblad Economisch Statistische Berichten (ESB).

Doelpunten

Welke strategie je moet volgen is afhankelijk van de manier waarop de pool werkt. Bij de meeste pools zijn punten te verdienen met het voorspellen van het aantal doelpunten dat de teams maken, tijdens dit EK te starten met de groepsfase.

Stel dat de uitslag 2-0 wordt en jij hebt 0-0 voorspeld, dan krijg je toch punten voor de correct voorspelde 0 doelpunten.

Bij dit soort pools is het dus de beste strategie om de meest voorkomende score in te vullen, en dat is de 0. Op basis van de uitslagen bij recente grote voetbaltoernooien komt een nul in 36 procent van de gevallen voor, tegenover 29 procent enen.

Onvoorspelbare winnaar

De strategie om voor een winstmaximalisatie te gaan door een onvoorspelbare winnaar te kiezen wordt door Van de Velden afgeraden.

"Je gokt dan op een kleine kans en een hoge beloning, maar dit is een ingewikkelde strategie. Je moet dan weten wat anderen hebben ingevuld. Vervolgens moet je de kans maal het bedrag doen en kijken wat dan het meeste oplevert. Maar dit is erg moeilijk."

Winst, verlies of gelijkspel

Niet alle pools draaien om de doelpunten. Vaak moet ook de uitslag voorspeld worden, welk team wint of dat er gelijk gespeeld wordt. Dan kom je niet zo ver met je 0-0 strategie, want slechts 10 procent van de wedstrijden eindigt in 0-0.

De meest voorkomende stand is 2-0 (19 procent), op de hielen gevolgd door 1-0 (18 procent).

Deze scores geven de grootste kans op succes, maar nu moet nog voorspeld worden wie de wedstrijd wint.

De onderzoekers geven verschillende manieren om te bepalen welk land de wedstrijd wint; de eigen inschatting, het oordeel van experts, de FIFA World Rankings, de World Football Elo ratings of de gegevens van de bookmakers.

Uitslagen

Welke ranking je gebruikt, maakt weinig uit. De berekeningsmethodes op basis waarvan de ranglijsten worden samengesteld verschillen nogal, maar de uitkomsten zijn ongeveer gelijk. De methode die jij hier moet hanteren is bij groot verschil in ranking een score van 2-0. Is het verschil kleiner, dan is 1-0 een verstandiger keuze.

Goed, de groepsfase is voorbij, nu volgt de knock-outfase, de achtste, kwart, halve en uiteindelijk de hele finale. Hierbij is het moeilijker, omdat je niet weet welke landen de groepsfase overleefd hebben.

De meest verstandige strategie lijkt nu om de voorspellingen uit de groepswedstrijden als uitgangspunt te nemen, want dit zijn op papier de sterkste landen.

Speel op veilig

In de knock-outfase zijn er altijd verrassingen, waarbij sterkere teams naar huis gespeeld worden door landen die op papier de mindere zijn. Denk aa Zuid-Korea dat op het WK van 2002 wist door te dringen tot de halve finales. Of Griekenland dat het EK van 2004 won.

Het is dus verstandiger om tijdens deze fase van het toernooi terug te vallen op de veilige 0-0 strategie.

Geavanceerde strategieën

Voor wie bovenstaande strategie te simpel vindt, zijn er ook allerlei manieren om de exacte stand te berekenen. Met behulp van wiskundige formules en de verschillende ratings kunnen de uitslagen berekend worden op basis van het scorend vermogen van de teams.

Voor dit soort geavanceerde strategieën is de Fifa-ranking statistisch ongeschikt, terwijl de Elo-rating volgens Groot en Van de Velden wel bruikbaar is.

Lees meer over voetbal: