• Wout Weghorst knokte zich omhoog van de amateurs tot spits van Wolfsburg en het Nederlands elftal.
  • De voetballer omschrijft zichzelf als een buitenbeentje, op en buiten het veld.
  • Onlangs kwam hij in opspraak, omdat hij vragentekens zette bij het coronabeleid en zichzelf en zijn gezin niet wilde laten vaccineren.

Wout Weghorst maakte zijn debuut voor het Nederlands elftal tijdens een oefeninterland tegen Engeland op 23 maart 2018.

Weghorst kwam in de 89e minuut in het veld als breekijzer. Het mocht niet baten: de pot ging met 1-0 verloren en de Twentse voetballer werd de daaropvolgende jaren niet meer geselecteerd voor Oranje.

Tot Frank de Boer als bondscoach aan de slag ging en de boomlange spits – Weghorst is 1,96 meter – plots basisspeler werd. Tegen Georgië maakt hij zijn eerste goal voor Nederland in een oefenwedstrijd die met 3-0 gewonnen werd.

Na afloop werd zijn naam nog lang gescandeerd in het stadion. “Dat is super natuurlijk. Dat zijn mooie momenten voor een voetballer”, zei Weghorst glunderend tegen de NOS.

Weghorst lijkt uit te groeien tot publiekslieveling, maar nog niet zo lang geleden haalde de spits om heel andere redenen de pers. Dit zijn zes dingen die je misschien niet wist over Wout Weghorst.


1. Hij kwam in opspraak door zijn mening over het coronabeleid en weigerde een vaccin

In december plaatste Weghorst twee posts op Instagram waarin hij vraagtekens zette bij het coronabeleid. In de inmiddels verwijderde berichten schreef hij:

"Stel je voor dat er een vaccin is dat zó veilig is, dat je gedwongen wordt om het te nemen, voor een ziekte die zó dodelijk is, dat je je eerst moet laten testen om te weten of je ermee besmet bent."

De ophef die volgde deed Weghorst besluiten de posts enkele uren na het plaatsen te verwijderen en vervolgens ook zijn excuses te maken. Maar toen hij in april opnieuw met de uitspraken geconfronteerd werd op de Duitse zender ZDF, leek hij de woorden niet te willen terugnemen en kondigde hij aan zichzelf, zijn vrouw en kinderen niet te laten vaccineren.

Weghorst is niet de enige Oranjespeler die afziet van de Covid-19-vaccinatie. Ook internationals Matthijs De Ligt, Memphis Depay en Georginio Wijnaldum zeggen zich (nog) niet te willen laten vaccineren.


2. Weghorst moest jaren knokken om de eredivisie te bereiken

Wout Weghorst viert een doelpunt van Heracles in 2014. Foto: ANP/Ronald Bonestroo
Wout Weghorst viert een doelpunt van Heracles in 2014. Foto: ANP/Ronald Bonestroo

Weghorst begint met voetballen bij de lokale club in zijn geboorteplaats Borne, RKSV NEO. Hij schopt het al op zestienjarige leeftijd tot het eerste elftal van de club en wordt ook direct topscorer.

Maar een kans naar het betaalde voetbal dient zich nog niet aan, dus vertrekt hij naar het hoger spelende DETO Twenterand. Eenmaal daar weet hij wel de interesse van een aantal profclubs te wekken. Hij kiest in 2011 voor Willem II, maar belandt in het beloftenteam.

Het jaar daarop volgt weer een wissel, dit keer naar FC Emmen dat op dat moment in de eerste divisie speelt. Weghorst weet het daar tot 28 wedstrijden in het eerste elftal te schoppen. Hij vertrekt in 2014 transfervrij naar zijn eerste eredivisieclub, Heracles Almelo.

Vanaf dat moment gaat het snel. Met Heracles weet de spits in 2016 voor het eerst in de geschiedenis van de club Europees voetbal te veroveren. Hij krijgt het aanbod over te stappen naar AZ, waar hij pas echt tot wasdom komt.

Op dit moment speelt Weghorst voor de Duitse club VfL Wolfsburg, waar Mark van Bommel komend seizoen de nieuwe trainer is. Hij wist vorig seizoen twintig keer het net te vinden in de Bundesliga.


3. Hij is al sinds de middelbare school samen met zijn vriendin Nikki van Esch

Weghorst en zijn vriendin leerden elkaar kennen op de Havo, maar het duurde tot het laatste jaar voor de twee eindelijk met elkaar zoenden.

Vervolgens duurde het nog twee maanden voor ze ook echt verkering kregen, want "Nikki wilde niet", vertelde de spits in Helden Magazine. "Ik baalde, want ik was gek op haar. Zij had dat niet direct of ze wilde niet aan dat gevoel toegeven. Maar gelukkig kwam het daarna toch goed."

Het stel zou na een jaar een break hebben gehad. "Maar toen ik naar Willem II ging, kwam het weer goed en sindsdien zijn we samen", vertelt hij.

Samen met Van Esch heeft Weghorst twee dochters.


4. Weghorst werd vaak weggezet als een rijkeluiszoontje dat alleen in het eerste mocht voetballen omdat zijn vader sponsor was

De vader van Weghorst, Frans Weghorst, runde jaren de succesvolle brandstoffengroothandel AVIA Weghorst. Volgens de spits is hij daar zijn hele jeugd mee geconfronteerd.

"Dat was bij NEO al zo", zegt hij in een interview met Elfvoetbal. "Dan zat Wout ineens alleen maar bij het eerste omdat zijn vader sponsor was. Zelfs bij Heracles hoorde ik dat nog, mijn vader was daar namelijk ook sponsor. Mensen zeggen weleens dat ik alleen daarom bij Heracles speelde, maar hij heeft daar al meer dan tien jaar borden langs het veld staan."

AVIA Weghorst levert brandstoffen aan 130 tankstations in Noord-, Oost- en Midden-Nederland en aan bedrijven met thuistankinstallaties in de landbouw, transport en weg- en waterbouw.

Frans Weghorst trad in 2018 terug als directeur van het familiebedrijf. Niels Weghorst, een van de drie broers van Wout, heeft het stokje van zijn vader overgenomen.


5. Weghorst heeft een hbo-diploma Topsportmanagement & Ondernemerschap

Drie keer begon Weghorst aan een studie tijdens zijn voetbalcarrière, aan de Saxion Hogeschool en de Universiteit van Tilburg. Telkens moest hij stoppen, omdat hij verhuisde vanwege transfers.

Uiteindelijk lukte het hem om een hbo-diploma Topsportmanagement & Ondernemerschap te behalen via de VVCS, de Nederlandse vakbond voor betaaldvoetbalspelers. Die biedt online opleidingen voor profvoetballers aan die rekening houden met het trainings- en speelschema.

Wat Weghorst na zijn voetballoopbaan wil doen? "Als ik klaar ben met voetballen wil ik het liefst een baan buiten de voetbalwereld. Het lijkt me niets om trainer te worden, want ook al is voetbal mijn grote passie, het is een heel erg beperkt wereldje hoor", zei hij in een interview voor de website van Heracles Almelo.


6. Weghorst omschrijft zichzelf als een buitenbeentje

Wout Weghorst. Foto: ANP/Olaf Kraak
Wout Weghorst. Foto: ANP/Olaf Kraak

Niet alleen zijn stijl op het veld, maar ook zijn eigenzinnigheid erbuiten maken Weghorst naar eigen zeggen een buitenbeentje.

"Er was niemand zoals ik. Ik heb ook nooit echt vrienden gehad. Vroeger heb ik daar best veel last van gehad. Dat ik nooit ergens bij hoorde. Ik was altijd alleen", vertelde de spits aan Elfvoetbal.

Ook als profvoetballer valt Weghorst op. Hij kleedt zich opvallend, houdt van lezen en heeft een hbo-diploma.

“Ik denk dat ik nog steeds wel een buitenbeentje ben, ja. De meeste profvoetballers doen aan extra trainingen. Maar ik denk dat er weinig mensen zijn die voetbal zó intens beleven, er zóveel voor overhebben, als ik. Ik ben wie ik ben doordat het voor mij niet vanzelfsprekend was om profvoetballer te worden. Dat voel ik nog steeds.”

Lees meer over voetbal: