• Het Europees kampioenschap mannenvoetbal vindt plaats van 11 juni tot en met 11 juli.
  • Bij de bookmakers is wereldkampioen Frankrijk favoriet voor de eindzege.
  • Datawetenschappers denken dat België er met de titel vandoor gaat.

De sportzomer van 2021 trapt af met het EK voetbal voor mannen, dat nog gewoon Euro 2020 heet, omdat veel bedrijven al hadden geïnvesteerd in artikelen met het oorspronkelijke logo. Op 11 juni openen Italië en Turkije het toernooi in Rome. In totaal worden er in elf landen wedstrijden afgewerkt.

De finale is op 11 juli in Londen. Wie mag er dan de Henri Delaunay-cup, vernoemd naar een legendarische Franse voetbalbestuurder, omhoog hijsen?

Business Insider bekeek de voorspellingen van wedkantoren, een sportdatabureau en Belgische wetenschappers. En we beginnen met die laatste.

Wetenschappers: België wordt Europees kampioen

Bron: KU Leuven
Bron: KU Leuven

Computerwetenschappers van de Katholieke Universiteit Leuven hebben het verloop van het EK voetbal gesimuleerd.

De onderzoekers hebben 20.000 verschillende scenario's doorgerekend via een zogeheten Monte Carlo-simulatie. Daarbij hielden ze rekening met onder meer de recente prestaties van de ploegen, de sterkte van de tegenstanders en het aantal voor- en tegengoals.

In 29 procent van de gevallen kwam België als eindwinnaar uit de bus. Spanje en Frankrijk hebben elk 14 procent kans, Italië en Portugal 9 procent en Denemarken 7 procent.

De wetenschappers hebben ook de eindstand in elke groep gesimuleerd. Nederland heeft 51 procent kans om bovenaan te eindigen in poule C, volgens de Belgen de zwakste groep op Euro 2020.

Bron: KU Leuven
Bron: KU Leuven

In de achtste finale verslaan de mannen van Frank de Boer vervolgens Tsjechië en in de kwartfinale binden ze ook Denemarken aan de zegekar.

Spanje is in de halve finale vervolgens te sterk, denken de wetenschappers. Maar dat hoeft natuurlijk niks te zeggen. Immers: Belgen die zeggen dat België Europees kampioen wordt, hoe serieus moeten we dat nemen?

Nou, best wel. Want er is nog een voorspeller die België zijn eerste grote titel ziet binnenslepen.

Sportdatabureau: België wordt Europees kampioen

Pakt de gouden generatie van België eindelijk een titel? Foto: EPA/Olivier Hoslet
Pakt de gouden generatie van België eindelijk een titel? Foto: EPA/Olivier Hoslet

Volgens sportdatabureau Gracenote is de kans 14 procent dat het elftal van bondscoach Roberto Martínez de finale van het EK voetbal wint.

Gracenote baseert zich op een eigen ranking van alle ploegen, waarbij is gekeken naar de recente prestaties, de sterkte van de tegenstanders en hoe belangrijk de wedstrijden waren. Een beetje zoals de FIFA-ranking dus.

Dit zijn volgens het sportdatabureau de grootste kanshebbers om het EK voetbal in 2021 te winnen:

  1. België: 14 procent
  2. Engeland: 14 procent
  3. Frankrijk: 12 procent
  4. Spanje: 10 procent
  5. Italië: 9 procent
  6. Portugal: 8 procent

Engeland komt na België op plek twee, met afgerond ook 14 procent kans om te winnen. Dat de Engelsen alle groepswedstrijden afwerken in Londen en ook uit kunnen kijken naar een finale in de Engelse hoofdstad, kan volgens Gracenote de ploeg van Gareth Southgate extra motiveren.

Nederland is op de lijst de nummer 9 met een kans van 5 procent. Oranje strandt volgens het sportdatabureau in de kwartfinales. De meest voor de hand liggende halvefinalisten zijn België, Spanje, Engeland en Frankrijk, aldus Gracenote.

De voorspelling moet wel met een korrel zout worden genomen. Bij het afgelopen WK voetbal was Brazilië volgens Gracenote met afstand de favoriet, gevolgd door Spanje, Duitsland en Argentinië. Geen van deze landen haalde de laatste vier.

De winst ging uiteindelijk naar Frankrijk, dat volgens Gracenote een kans van slechts 6 procent had om wereldkampioen te worden. En over de Fransen gesproken: die staan bij de wedkantoren op nummer één.

Bookmakers: Frankrijk wordt Europees kampioen

Frankrijk is regerend wereldkampioen voetbal bij de mannen. Foto: EPA/Christophe Petit Tesson
Frankrijk is regerend wereldkampioen voetbal bij de mannen. Foto: EPA/Christophe Petit Tesson

Volgens Oddschecker, een vergelijkingssite van de wedkansen van bookmakers, kunnen de Fransen op 11 juli de beker kussen. De site geeft Les Blues net geen 17 procent kans op de eindzege.

En dat is geen gekke gedachte: Frankrijk is regerend wereldkampioen en heeft zoveel goede spelers dat het ook met het B-elftal nog ver zou komen in het toernooi.

Lees meer: Dit zijn de duurste en goedkoopste teams op het EK voetbal

De 'bookies' zetten Engeland (13 procent) op twee, gevolgd door België (12 procent), Italië (11 procent) en Duitsland (10 procent). Nederland (5 procent) komt op plek acht.

Oranje is wel de grote favoriet om als eerste te eindigen in groep C. Ook geven de wedkantoren Nederland 12,5 procent kans om de meeste goals te maken tijdens het toernooi.

Tegelijkertijd achten de bookmakers de kans groot dat het team van Memphis Depay, Wout Weghorst en Frenkie de Jong er in de achtste finale uitvliegt. Voor die weddenschap krijg je voor ieder ingezet tientje 24 euro terug, ofwel een winst van 14 euro. Omgerekend komt dat neer op een kans van 42 procent.

Lees meer over het EK voetbal: