De beursgenoteerde belastingspecialist Intertrust heeft als basisdoel voor topman David de Buck een groei van de winst per aandeel met 9 procent per jaar opgesteld.

Het Nederlandse trustbedrijf Intertrust ging in oktober 2015 naar de beurs. Met de beursgang is ook een periode van grotere openheid aangebroken voor de specialist in internationale belastingconstructies voor bedrijven.

Uit het donderdag gepubliceerde jaarverslag blijkt dat het zwaartepunt van de activiteiten in vier markten ligt. Intertrust heeft ruim weliswaar 1.800 medewerkers in 26 landen, maar daarvan zitten er 414 in Nederland, 383 in Luxemburg, 140 op de Kaaiman Eilanden en 122 op Guernsey. Ofwel: in landen die veel gebruikt worden door multinationals voor belastingconstructies.

Interessant voor beleggers is ook de beloningsparagraaf uit het jaarverslag. Als beursgenoteerd bedrijf dat sinds maart dit jaar is opgenomen in de Midkap-index, voert Intertrust een langetermijnbonusprogramma in voor de bestuurstop.

Winstgroei Intertrust

Uit het jaarverslag blijkt dat aandelen die topman David de Buck vanaf 2016 voorwaardelijk krijgt toegekend als langetermijnbonus, aan specifieke doelen zijn gekoppeld. De lat ligt daarbij behoorlijk hoog.

Zo moet Intertrust de winst per aandeel over een periode van drie jaar jaarlijks met 9 procent laten groeien voor een uitbetaling van 100 procent van de voorwaardelijke aandelenbonus van de topman.

Groeit de winst per aandeel tussen 2016 en 2019 gemiddeld met minder dan 6 procent per jaar, dan vervalt de voorwaardelijke aandelenbonus. Bij een gemiddelde groei van de winst per aandeel van 12 procent of meer per jaar krijgt topman De Buck 150 procent van de oorspronkelijke bonus uitgekeerd.

Beloning topman

Over 2015 bedroeg de totale beloning van de bestuursvoorzitter 910 duizend euro, een stijging van 72 procent vergeleken met 2014.

Het verschil met de beloning van 2014 zit 'm vooral in de toekenning van een aandelenpakket aan het hogere management in verband met de beursgang van afgelopen jaar. Bij de beursgang kon het hogere personeel aandelen Intertrust kopen met als beloning de toekenning van gratis extra aandelen.

Voor topman De Buck betrof het bonuspakket aandelen met een waarde van 375 duizend euro, zo meldt het jaarverslag. Overigens wordt dit pakket pas in in oktober 2018 uitgekeerd en geldt voor de bestuurstop vervolgens gedurende twee jaar een verkoopverbod.

Het aandeel Intertrust noteerde donderdagochtend een half procent lager op 19,40 euro.

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl