• Hoe kun je toch een positief rendement boeken met beleggingen die op zichzelf genomen een negatief verwacht rendement hebben?
  • Herbalancering kan een belegger hierbij helpen.
  • Beursexpert Hendrik Oude Nijhuis laat zien hoe dat in z’n werk gaat.

ANALYSE – In een recente bijdrage liet ik aan de hand van een voorbeeld zien hoe je als belegger kunt profiteren van beweeglijkheid op de beurs.

Ik ging uit van een situatie met één belegging, die bij kop 50 procent winst oplevert en bij munt een verlies van 33,33 procent.

In een tweede voorbeeld hieronder ga ik uit van een nog wat extremere situatie. Het gaat dan om twee beleggingen, met elke een eigen rendementsverwachting. Die ziet er als volgt uit:

Asset 1: +40% bij kop en -30% bij munt
Asset 2: -20% bij kop en +15% bij munt

Ga ervan uit dat eerst kop wordt gegooid en vervolgens munt (de volgorde maakt uiteraard niet uit!).

Wie 100 euro ingezet zou hebben op Asset 1, ziet dit bedrag na de eerste worp stijgen tot 140 euro (+40 procent) en bij de tweede worp vervolgens dalen tot 98 euro (-30 procent). Wie op basis van deze kansverdeling belegt, wordt op termijn armer. Na de twee worpen ben je 2 procent van de inleg kwijt.

Asset 2 dan. Wie daarin 100 euro stopt, ziet de inzet na de eerste worp dalen tot 80 euro (-20 procent). En na de tweede worp kom je vervolgens weer uit op 92 euro (+15 procent). Na de twee worpen ben je daarmee 8 procent van de inleg kwijt.

Wie de 100 euro over beide beleggingen verdeelt en vervolgens niets meer doet, wordt eveneens gestaag armer: beide beleggingen hebben immers een negatief verwacht rendement.

Herbalanceren van beleggingen

Maar stel nu dat het beschikbare bedrag voor iedere worp gelijk wordt verdeeld over beide beleggingen. Stel opnieuw dat 100 euro beschikbaar is en daarvan wordt 50 euro ingezet op Asset 1 en 50 euro op Asset 2.

Na de eerste worp (kop) heb je dan 50 euro * 1,4 = 70 euro (Asset 1) plus 50 euro * 0,8 = 40 euro (Asset 2) wat samen 110 euro maakt.

Voor de volgende worp verdeel je het beschikbare bedrag eerst weer over beide beleggingen: er is nu 55 euro beschikbaar voor Asset 1 en 55 euro voor Asset 2.

Na de tweede worp (munt) heb je dan 55 euro * 0,7 = 38,50 euro (Asset 1) plus 55 euro 1,15 = 63,25 euro (Asset 2), wat samen 101,75 euro maakt. En daarmee is dan sprake van een verwacht positief rendement, terwijl de beide assets zelf juist een negatief verwacht rendement hebben.

Een uitdrukking op de beurs is: 'Don't cut your flowers and water your weeds'. Herbalanceren is ook niet onder alle omstandigheden slim. Maar het is wel degelijk een te overwegen strategie met als insteek extra rendement te genereren.

Hendrik Oude Nijhuis is medeoprichter van beleggingsfonds ValueMachinesFund en heeft zich jarenlang verdiept in de strategieën van ‘s werelds beste beleggers. Zijn bestseller over Warren Buffett is gratis beschikbaar.