• Autoriteiten van de zwaar door het coronavirus getroffen stad New York zijn zondag begonnen met het opzetten van een veldhospitaal in het beroemde Central Park.
  • Er is plek voor 68 patiënten en er komt ook een speciale beademingsafdeling.
  • Het veldhospitaal kan vanaf dinsdagochtend lokale tijd patiënten ontvangen.

De ziekenhuizen van Mount Sinai in New York bereiden zich voor op een overweldigend aantal coronapatiënten. Medewerkers zijn zondag alvast begonnen met het opzetten van tenten aan de westkant van Central Park.

Het bestuur van Mount Sinai kondigde vorige week al aan tijdelijke tenten neer te gaan zetten bij de ingang van zeven ziekenhuizen waar triage moet plaatsvinden.

“Terwijl de crisis rond Covid-19 zich steeds verder uitbreidt, nemen we uitzonderlijke maatregelen om onze gemeenschap te beschermen en dienen”, staat in de verklaring van vorige week. Volgens het ziekenhuis zullen de tenten “helpen de verspreiding van de ziekte te beperken onder patiënten en de staf”.

Zondagmiddag was te zien hoe autoriteiten bezig waren met het opzetten van de eerste tenten in een hoek van Central Park. Deze tenten zijn bedoeld om Mount Sinai West op 59th Street te ondersteunen.

central park coronavirus
Foto: KENA BETANCUR/AFP via Getty Images

NY1 meldt dat het gaat om een veldhospitaal met 68 bedden die samen met de christelijke organisatie Samaritan's Purse uit North Carolina wordt opgezet. Er komt ook "een beademingsafdeling met IC-mogelijkheden" en de staf heeft volgens NY1 ervaring met infectieziekten.

Het veldhospitaal moet dinsdagochtend lokale tijd klaar zijn om patiënten te ontvangen.

New York is het epicentrum van de uitbraak van het coronavirus geworden in de VS met meer dan 59.000 bevestigde gevallen en minstens 965 doden.

Gouverneur Andrew Cuomo kondigde zondag aan dat hij de coronamaatregelen met ruim twee weken verlengd en burgemeester Bill de Blasio deed maandag een dringende oproep aan het adres van de regering in Washington om meer medische hulpmiddelen te sturen.

Lees meer over het coronavirus: