De maatregelen in de Verenigde Staten om sociaal afstand te houden worden verlengd tot 30 april.

President Donald Trump verwacht een piek van het dagelijkse aantal doden over twee weken.

De president volgt nu de mening van zijn belangrijkste gezondheidsexpert die uitgaat van 100.000 tot 200.000 doden door het coronavirus.

In de VS zijn tot nog toe bijna 2.500 doden gerapporteerd als gevolg van Covid-19, de longziekte die het coronavirus veroorzaakt.

De Amerikaanse president Donald Trump verwacht de piek in het aantal dagelijkse doden in de VS als gevolg van het coronavirus over twee weken. De regels voor het behouden van “sociale afstand” tot elkaar blijven van kracht tot 30 april. Dat heeft de president zondag (lokale tijd) bekendgemaakt tijdens een persconferentie in het Witte Huis.

“De modellen schatten in dat de piek in het sterftecijfer waarschijnlijk over twee weken zal zijn”, aldus Trump. “Daarom zullen we onze richtlijnen verlengen tot 30 april om de verspreiding te vertragen. Het is erg belangrijk dat iedereen zich strikt aan de richtlijnen houdt.”

De president verwacht dat het land rond 1 juni “op weg is naar herstel”. Eerder hoopte hij dat tegen Pasen het ergste voorbij zou zijn. “Niets is erger dan de overwinning bekend te maken voordat de overwinning is behaald”, zei hij.

Trump zei dat er dinsdag een “belangrijke” aankondiging komt over de plannen en strategie van de regering voor de toekomst. “Dinsdag zullen we deze plannen afronden en een samenvatting van onze bevindingen, ondersteunende gegevens en strategie aan het Amerikaanse volk verstrekken.”

In de Verenigde Staten zijn 2479 mensen gestorven aan de gevolgen van het coronavirus, ruim 142.000 Amerikanen zijn geïnfecteerd. Dat blijkt uit de laatste tellingen van de Johns Hopkins University in Baltimore.

Forse stijging aantal doden in VS komende weken

Trump verwacht dat het aantal doden de komende tijd flink oploopt. "Als we het totaal aantal doden kunnen onderdrukken tot, laat ik zeggen 100.000 tot 200.000, dan hebben we het met zijn allen heel goed gedaan." Zonder maatregelen denkt hij dat circa 2,2 miljoen mensen zouden kunnen overlijden aan het longvirus.

Trump volgt met deze verwachting de lijn van Anthony Fauci, zijn belangrijkste adviseur op het gebied van infectieziekten. Fauci zei zondag tegen CNN dat de prognoses sterk afhankelijk zijn van de aannames die je in de modellen stopt. De uitkomst van 100.000 tot 200.000 doden is een "cijfer dat voortdurend in beweging" is.

De meest recente prognoses impliceren dat de Amerikaanse cijfers over het coronavirus de komende weken fors omhoog zullen schieten. Maandagochtend stond het aantal vastgestelde besmettingen in de VS op bijna 143.000, blijkt uit een overzicht van de site Worldometers. Het aantal gerapporteerde doden lag op bijna 2.500.

LEES OOK: Duitse autotoeleverancier Bosch heeft een coronatest ontwikkeld die binnen 2,5 uur uitsluitsel geeft