• De regering van de Britse premier Boris Johnson zou woedend zijn op hoe China omgaat met het coronavirus.
  • De Britten beschuldigen China van het verspreiden van misinformatie en liegen over het aantal besmettingen met het nieuwe coronavirus.
  • Wetenschappers zouden Johnson hebben gewaarschuwd dat China tot wel 40 keer zo veel coronagevallen kan hebben als het land beweert.
  • Johnson zou zo boos zijn dat hij de deal met het Chinese telecombedrijf Huawei om een deel van het Britse 5G-netwerk aan te leggen mogelijk op willen zeggen.

De regering van Boris Johnson is naar verluidt woedend over hoe China omgaat met de uitbraak van het coronavirus. Volgens de Mail on Sunday dreigen Britse ambtenaren met een “afrekening” zodra de coronacrisis achter de rug is.

Regeringsmedewerkers vermoeden dat China misinformatie verspreidt over de ernst van de corona-uitbraak in het land. Wetenschappers zouden premier Johnson hebben gewaarschuwd dat het aantal bevestigde besmettingen 15 tot 40 keer hoger kan liggen dan China beweert. Op dit moment zijn er volgens de Chinese autoriteiten ruim 81.000 gevallen bekend.

Ambtenaren denken verder dat China probeert zijn economische macht uit te breiden door hulp te bieden aan andere landen die het virus proberen te bestrijden.

De Mail on Sunday citeert drie Britse ambtenaren. Volgens hen is de regering van Johnson furieus over China’s aanpak. “Er komt een afrekening als dit voorbij is”, aldus een anonieme regeringsmedewerker. “De woede komt rechtstreeks vanuit de top”, aldus een ander.

Deal met Huawei staat op losse schroeven

Johnson zou zo boos zijn dat de beslissing om de Chinese telecomreus Huawei een beperkte rol te geven bij de aanleg van het Britse 5G-netwerk op de tocht staat. Het besluit, dat in januari is genomen, kon destijds op veel kritiek rekenen van de Amerikaanse president Donald Trump. Die probeerde bondgenoten er juist van te overtuigen niet in zee te gaan met Huawei.

"We kunnen niet toekijken hoe China's geheimzinnigheid de wereldeconomie verwoest en na afloop net doen alsof er niks gebeurd is", aldus een anonieme minister tegen de Mail on Sunday.

"We laten bedrijven als Huawei niet alleen toe in onze economie, maar ook als een cruciaal onderdeel van onze infrastructuur. Dit moet dringend worden herzien, net als elke strategisch belangrijke infrastructuur die afhankelijk is van Chinese toeleveringsketens."

Brief aan alle Britse huishoudens

Ondertussen heeft Johnson elk huishouden in het Verenigd Koninkrijk aangeschreven om mensen aan te sporen zich te blijven houden aan de strikte quarantaineregels.

In de brief, die de komende dagen bij Britten in de brievenbus belandt, schrijft de premier: "We weten dat dingen slechter zullen worden voordat ze beter worden, maar we treffen de juiste voorbereidingen. Hoe meer we ons allemaal aan de regels houden, hoe minder levens er verloren gaan en hoe sneller het leven weer normaal kan worden."

Johnson kondigde vorige week nieuwe beperkingen aan om het coronavirus te bestrijden. Britten mogen alleen nog van huis om de eerste levensbehoeften te kopen en te werken als dat echt niet vanuit huis kan. De Britse politie kan boetes opleggen aan mensen die zich niet aan de regels houden.

Johnson is zelf overigens ook besmet met het coronavirus. Hij zit in thuisisolatie en blijft de regering leiden door te videobellen.

Lees meer over het coronavirus: