• Boris Johnson heeft positief getest op het nieuwe coronavirus.
  • De premier zit in thuisisolatie en blijft de regering leiden door te videobellen.
  • In een video bedankt hij de zorgmedewerkers, politie en brandweer en alle vrijwilligers in de strijd tegen het virus.

De Britse premier Boris Johnson heeft positief getest op het coronavirus. In een korte video laat hij weten dat hij milde symptomen ontwikkelde en daarna het advies kreeg zich te laten testen. De premier zou last hebben van een hoest en lichte verhoging en zit nu in zelfisolatie, dat is “het juiste om te doen”.

Johnson laat weten dat hij “dankzij wonderen van de technologie” de regering kan blijven leiden in de strijd tegen het virus. Vanuit huis zal hij via video-conferencing apps zijn taken zoveel mogelijk blijven uitvoeren.

In de video betuigt Johnson ook zijn steun aan de vele medewerkers in de zorg die nu druk bezig zijn met de hulp aan corona-patiënten. Hij vond het bijzonder om deel te nemen aan het applaus voor alle NHS-zorgmedewerkers, vertelt hij. Er zijn verdere al 6000 Britten die vrijwillig meewerken aan het beschermen van hun landgenoten tegen het coronavirus.

De manier om de gevolgen van de epidemie te boven te komen is het naleven van alle maatregelen die zijn genomen, zo benadrukt Johnson.

‘Grootste bedreiging in tientallen jaren’

Johnson kondigde eerder deze week nieuwe beperkingen aan om verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. Hij liet weten dat mensen thuis moeten blijven en dat winkels worden gesloten. “Het coronavirus is de grootste bedreiging voor ons land in tientallen jaren”, zei Johnson in een toespraak. “In de hele wereld zien we de verwoestende impact van deze onzichtbare moordenaar.”

De Britten mogen volgens de premier alleen nog van huis om de eerste levensbehoeften te kopen, om te werken als dat echt niet vanuit huis kan, om zorg te zoeken of te verlenen en om te bewegen.

De premier bedankt in zijn video van vandaag iedereen die doet wat hij nu ook doet: thuiswerken om ervoor te zorgen dat het virus zich niet verder verspreidt. Britse media melden dat ministers die veel met de premier overleggen zichzelf ook in quarantaine zouden moeten plaatsen, met name de ministers van Gezondheid en Financiën.

Lees meer over het coronavirus: