• Overheden nemen vergaande maatregelen om de verspreiding van het coronavirus in te dammen.
  • Vooral in Aziatische landen gaan maatregelen die de bewegingsvrijheid van burgers beperken, gepaard met geavanceerde surveillancetechnieken.
  • Apps op smartphones blijken populaire instrumenten voor het volgen van burgers.
  • China heeft een app met een algoritme dat berekent of je een risico voor de volksgezondheid vormt.
  • Ook andere landen dwingen quarantaine-maatregelen af via apps en polsbandjes.

Overheden gaan bij het beteugelen van de uitbraak van het coronavirus over tot ingrijpende maatregelen die de bewegingsvrijheid van burgers beperken.

In Nederland worden relatief conventionele middelen ingezet om bijvoorbeeld het verbod op groepsvorming in het openbaar te controleren: gemeente-ambtenaren en politie zorgen voor de handhaving.

Buiten Nederland kiezen vooral Aziatische landen voor veel geavanceerdere manieren om de bewegingsvrijheid van burgers te beperken. Met gebruik van de modernste technologie.

Hieronder geven we enkele voorbeelden uit China, Thailand en Singapore.


China: app met rood en groen scherm bepaalt of je mag reizen

Stel je voor: een appje op je smartphone laat direct zien of je mag reizen, of dat je in quarantaine moet. In China bepaalt nieuwe software in honderden steden of mensen vrij zijn om te gaan en staan waar ze willen, zo meldde onder meer The New York Times.

Een groen schermpje in de app betekent dat je nog op pad mag en mag reizen met het openbaar vervoer. Een rood scherm betekent dat je thuis moet blijven.

Uitgangspunt is dat de app kan berekenen hoe groot je besmettingsrisico is. Hoe het ingebouwde algoritme werkt, maken Chinese functionarissen niet bekend.

China is al zeer actief met het in de gaten houden van burgers, ook met gezichtsherkenningssoftware en het toekennen van punten voor goed gedrag.


Hong Kong: polsbandjes en geofencing

Hongkong werkt met speciale polsbandjes om de bewegingen van burgers te volgen die verplicht in quarantaine zitten, schrijft Quartz.

Iedereen die Hongkong binnenkomt, moet sinds enkele weken verplicht tijdelijk in quarantaine. Op het vliegveld krijgen binnenkomende reizigers een polsbandje. Elk bandje heeft een unieke QR-code. Je moet een app genaamd StayHomeSafe downloaden op je smartphone. Je scant de QR-code en koppelt zo de polsband aan de app.

Als je bij je huis of appartement in Hongkong bent, moet je daar rondlopen om de polsband en de app informatie te geven over je exacte locatie.

De gebruikte techniek heet geofencing en gaat verder dan een simpele locatiebepaling via gps. Door in je huis rond te lopen, creëert de app een soort "samengestelde handtekening van het huis", die mede gebaseerd is op wifisignalen en mobiele netwerken.

Als je tijdens de quarantaineperiode van twee weken probeert het huis of appartement te verlaten, geeft de app een waarschuwing aan de overheid. Mensen die de quarantaine niet respecteren, riskeren zes maanden gevangenisstraf of een boete van omgerekend ongeveer 3.000 euro.

Overheidsfunctionarissen in Hongkong stellen dat er geen privacyproblemen zijn. De app en de polsband zorgen er alleen voor dat duidelijk is of iemand zich binnens- of buitenshuis bevindt.

Er zijn volgens Quartz twijfels over de effectiviteit van de polsbandjes. Van de 6.000 uitgedeelde polsbandjes zou volgens de regering maar een beperkt deel zijn geactiveerd. In de Google Play Store wijzen gebruikers op tal van storingen en fouten.


Singapore

Het Ministerie van Volksgezondheid in Singapore deelde onlangs op internet informatie over mensen die besmet zijn met het coroavirus. Je kunt op die site lezen over 'cases'.

Zo leest je op de overheidssite bijvoorbeeld over 'Case 227', een 53-jarige man uit Singapore die van 7 maart tot 12 maart in Frankrijk was. De site meldt ook dat hij een medewerker van Lighthouse Evangelism Church aan de Tampines Street 82 is. Case 227 krijgt momenteel een behandeling in een isoleerkamer van het Nationaal Universitair Ziekenhuis (NUH).

De site meldt ook de relaties van deze besmette mensen met andere patiënten. Het idee is om mensen te waarschuwen die mogelijk contact hebben gehad met besmette personen.

Singapore heeft sinds kort ook een smartphone app die de autoriteiten moet helpen om mensen op te sporen die mogelijk zijn blootgesteld aan het coronavirus.

De app heeft TraceTogether en maakt gebruik van bluetooth-signalen om mobiele telefoons te lokaliseren. Mocht een gebruiker van de app later positief testen op het coronavirus, dan kunnen  gezondheidsautoriteiten via de app locatiegegevens onderzoeken om na te gaan bij welke andere mensen bij de besmette persoon in de buurt is geweest.


Thailand

Het Ministerie van Digitale Economie en Samenleving (DES) zet een nieuwe smartphone-app in om te zorgen dat mensen zich houden aan verplichte zelfquarantaine, meldt de Bangkok Post.

Mensen die Thailand binnen komen en afkomstig zijn uit landen die zwaar getroffen zijn door het coronavirus, moeten de app installeren. Ook hier is het idee dat de overheid dagelijks in de gaten kan houden wat individuen met een hoger risico op besmettingen doen.


Lees meer over het coronavirus: