De regeringspartijen PvdA en VVD tornen niet aan de zelfstandigenaftrek. Dat zeiden de woordvoerders van beide partijen dinsdag tijdens een debat over het onderwerp in perscentrum Nieuwspoort.

Kamerleden Ed Groot (PvdA) en Erik Ziengs (VVD) gaven aan voor handhaving van de zelfstandigenaftrek te zijn, schrijft Villamedia. Daarmee is er geen meerderheid in de Tweede Kamer voor het voorstel van staatssecretaris Eric Wiebes van Financiën.

Wiebes wil de fiscale voordelen voor zelfstandigen beperken om het minder aantrekkelijk te maken om zzp’er te worden. In Nederland zijn er zo’n 800 duizend zelfstandigen zonder personeel. Dit aantal neemt al jaren gestaag toe en loopt naar verwachting op naar 1 miljoen in 2020 als er niks gebeurt.

Met name schijnzelfstandigheid is het kabinet een doorn in het oog. Daarbij doen werknemers hetzelfde werk als zzp’er wat ze voorheen in loondienst deden, waardoor bedrijven geen werkgeverslasten hoeven af te dragen.

Zelfstandigenaftrek afschaffen?

Met de zelfstandigenaftrek hoeven zzp’ers over de eerste 7.280 euro die ze verdienen geen belasting te betalen. Dat kost de schatkist jaarlijks zo’n 1,8 miljard euro.

De commissie-Van Dijkhuizen, die de herziening van het belastingstelsel onderzocht, pleitte vorig jaar al voor het geleidelijk afschaffen van de zelfstandigenaftrek. De commissie noemde de aftrek een “ongerichte aftrekpost voor ondernemers, waarvan de hoogte in de huidige omstandigheden niet meer gerechtvaardigd wordt”.

Schijnconstructies aanpakken

Maar de zelfstandigenaftrek blijft zoals het er nu naar uitziet dus bestaan. “Afschaffing van de zelfstandigenaftrek is volstrekt niet aan de orde”, aldus PvdA’er Ed Groot. Hij vindt dat er wel iets moet gebeuren aan de schijnconstructies bij bedrijven. “Dat is in het belang van de zzp’ers, want het alternatief is een race naar de bodem. De tarieven worden steeds lager, mensen beconcurreren elkaar. Dat moeten we niet willen.”

Voorzitter Michaël van Straalen van MKB-Nederland reageert tegenover Villamedia verheugd. “Een zzp’er heeft die aftrekpost keihard nodig. Ik ben blij dat iedereen nu zijn handen ervan af trekt.”

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl