Makelaarsvereniging NVM ziet nog nauwelijks impact van de coronacrisis. De huizenmarkt blijft vrij stabiel.

De afgelopen week werden er 3.700 woningen verkocht, het hoogste aantal tot nu toe in 2020. Ook worden er meer huizen te koop gezet dan voor de lockdown.

Met name de verkoop van woningen boven de 500.000 euro is aangetrokken.

De Nederlandsche Bank denkt dat huizenprijzen uiteindelijk wel zullen zakken door de coronacrisis. Voor 2021 voorspelt de toezichthouder een daling van 2,1 procent.

De woningverkopen liggen ondanks de coronacrisis weer op hetzelfde niveau als in 2019.

In mei zijn er wekelijks zo’n 4.000 woningen te koop gezet, terwijl in de periode voor de intelligente lockdown het wekelijks gemiddeld 3.000 woningen waren. 

De afgelopen week werden er 3.700 woningen verkocht. Niet eerder in 2020 waren er dat in een week zo veel, meldt de Nederlandse Vereniging van Makelaars (NVM).

Met name de verkoop van woningen in de hogere prijsklassen is aangetrokken. Waar in de eerste maand van de coronacrisis slechts 12 procent van de verkopen een woning was van 500.000 euro of meer, was dit in mei 17 procent. Er werden ook meer huizen verkocht in deze prijsklassen dan een jaar eerder.

Tekort aan beschikbare woningen

Vanaf het moment dat de 'intelligente lockdown' werd aangekondigd, was volgens de NVM in alle prijsklassen 'een dip in de verkoopcijfers' te zien. De markt is inmiddels aangetrokken.

De gemiddelde prijs van een verkochte woning steeg de afgelopen maand van 335.000 naar 345.000 euro. Zeker de helft van alle woningen wordt boven de vraagprijs verkocht.

"Ik wijt dit aan het nog steeds grote tekort van beschikbare woningen. De woningnood is nog lang niet opgelost, dat blijkt", zegt Lana Gerssen, voorzitter van de NVM-vakgroep Wonen.

DNB rekent op een lichte daling van de huizenprijzen

Hoewel makelaars nog geen impact zien van de coronacrisis op de huizenmarkt denkt financiële toezichthouder De Nederlandsche Bank (DNB) dat dit uiteindelijk wel gaat gebeuren.

Aan een lichte prijsdaling valt waarschijnlijk niet te ontkomen. In zijn ramingen voor 2021 en 2022 voorziet de centrale bank prijsdalingen van 2,1 en 3,7 procent. 

DNB-directeur Olaf Sleijpen merkt daarbij op dat de prijsval daarmee “vrij bescheiden” van omvang is vergeleken met de nasleep van de kredietcrisis, toen de prijzen in totaal met bijna 20 procent daalden.

Omslag woningmarkt volgt in tweede helft 2020

De omslag op de woningmarkt vindt waarschijnlijk pas in de loop van de tweede helft van dit jaar plaats. Voor heel 2020 wordt daarom nog steeds uitgegaan van een gemiddelde prijsstijging met 4,3 procent.

In zijn toelichting wijst Sleijpen, die bij DNB verantwoordelijk is voor het economisch onderzoek, op de sterke afname van het consumentenvertrouwen, de oplopende werkloosheid en de lagere inkomensgroei. Huishoudens hebben daardoor naar verwachting minder animo om te verhuizen of om een hogere hypotheek te nemen.

In het grote plaatje lijkt DNB zich niet heel veel zorgen te maken over de daling van de huizenprijzen. Sleijpen heeft de indruk dat het sentiment op de woningmarkt snel weer zou kunnen omslaan bij een gunstig verloop van de pandemie en versoepeling van de contactbeperkende maatregelen.

De deskundige benadrukt verder dat het aanbod aan huizen nog altijd erg beperkt is. Mede daardoor gingen de huizenprijzen afgelopen jaren sterk omhoog. “Het aanbodprobleem op de markt is niet verdwenen”, zegt Sleijpen. Volgens de DNB-directeur blijft het daarom van belang dat er meer 

Lees meer over de woningmarkt: