Bij het kiezen van een nieuwe hypotheek hebben verschillende soorten huiseigenaren specifieke wensen.

Ook geldverstrekkers kiezen voor een bepaalde mate van specialisatie door zich bijvoorbeeld op starters te richten, of juist op doorstromers of oversluiters.

Bekijk het overzicht van geldverstrekkers om te zien waar je de hypotheek kunt krijgen die het beste bij je past.

Bij het kiezen van een hypotheek hebben verschillende soorten huiseigenaren eigen wensen. Omgekeerd is het ook zo dat geldverstrekkers zich vaak specialiseren in een bepaald type hypotheek. Het is dus handig om een idee te hebben waar je meer of minder kans maakt als huiseigenaar.

Financieel intermediair De Hypotheekshop heeft een overzicht gemaakt van geldverstrekkers op basis van het soort klanten dat ze relatief vaak accepteren.

Hierbij is gekeken naar starters die voor het eerst een huis kopen, doorstromers die een huis hebben en verhuizen naar een nieuwe woning en oversluiters die niet verhuizen, maar bijvoorbeeld de hypotheek willen aanpassen tegen een lagere rente.

Lees ook: Hypotheek oversluiten of extra aflossen? Dit zijn 3 regels bij de berekening van de boeterente

Wat betreft de geldverstrekkers zijn grofweg drie soorten. Je hebt de klassieke (groot)banken, verzekeraars die op de hypotheekmarkt actief zijn en aanbieders die geld van beleggers zoals pensioenfondsen in hypotheken steken. Die laatste groep wordt ook wel als 'regiepartijen' aangeduid en omvat aanbieders als Munt, Attens en Venn Hypotheken.

Onderstaande infographic van De Hypotheekshop laat zien hoe diverse geldverstrekkers scoren bij verschillende klantgroepen.

Bron: De Hypotheekshop
Bron: De Hypotheekshop

De aanbieders die in het midden van de grafiek zitten, scoren bij alle soorten huiseigenaren goed. Hier zitten banken bij zoals Rabobank en NIBC, maar ook een partij als Venn, die gelieerd is aan vermogensbeheerder NN Investment Partners.

Aanbieders die vaak aan bod komen bij starters zijn Hypotrust, Allianz, Lot en Centraal Beheer.

ABN Amro, ING en Florius neigen iets meer naar starters en doorstromers.

Bij de oversluiters komen Philips Pensioenfonds Hypotheken, Merius, Attens, Reaal en Syntrus vaker voor. En bij doorstromers zitten NN, Triodos, Munt en bijBouwe bij de uitschieters.

De Hypotheekshop merkt verder op dat regiepartijen die worden gefinancierd door pensioenfondsen en buitenlandse beleggers vaak over scherpe rentetarieven voor lange rentevaste perioden beschikken.

Verzekeraars richten zich in de regel meer op het NHG-segment, waarbij je een hypotheek afsluit met een garantie voor de geldverstrekker in geval van wanbetaling.

Banken kunnen vaak beter omgaan met maatwerk en complexere hypotheken.

LEES OOK: Huis kopen tijdens de coronacrisis met een vangnet? Zo snel verdien je de premie terug van een NHG-hypotheek