Het is een recordjaar voor hoge gebouwen. Wereldwijd werden er meer hoge wolkenkrabbers afgerond dan in ieder voorafgaand jaar.

In totaal zijn er dit jaar 26 van deze zogenaamde supertall-wolkenkrabbers (300 meter en hoger) gebouwd. Vorig jaar waren dan er nog 18. Vijf landen bouwden hun hoogste gebouw ooit.

De gemiddelde hoogte van wolkenkrabbers bereikte ook een hoogtepunt in 2019. Kijkend naar de honderd hoogste gebouwen, was de gemiddelde hoogte zo’n 393 meter.

Niet alle landen hebben hun records verbeterd in 2019. China, wereldleider als het op bouwen van wolkenkrabbers aankomt, heeft slechts 57 hoge gebouwen van 200 meter of hoger neergezet. Vorig jaar waren dat er 92. In de Verenigde Staten stokte de bouw van wolkenkrabbers. De laatste twee jaar (2018 en 2019) werden maar veertien wolkenkrabbers per jaar gebouwd.

Bekijk hieronder de vijf wolkenkrabbers die het record van het hoogste gebouw van hun land hebben verbroken in 2019.


Het Lakhta Center in het Russische Sint-Petersburg is nu het hoogste gebouw van Europa.

Met een hoogte van 462 meter is de wolkenkrabber het dertiende hoogste gebouw ter wereld. De verwachting is dat het gevaarte het toekomstige hoofdkwartier van het Russische energiebedrijf Gazprom wordt.

Hoewel het ontwerp op een vlam moet lijken, wordt het gebouw ook vergeleken met een gedraaide naald. De wolkenkrabber kan namelijk negentig graden draaien.

Het gebouw ligt zo'n acht kilometer ten noordwesten van het centrum van Sint-Petersburg. Oorspronkelijk was het de bedoeling dat het in het hart van het centrum zou worden neergezet. Bewoners maakten zich echter zorgen dat het gebouw de skyline drastisch zou veranderen.

In 2008 was het Amerikaanse World Monuments Fund zo bezorgd over de "enorme Gazprom-wolkenkrabber", dat de skyline van Sint-Petersburg als bedreigd werd geclassificeerd.


De Leonardo, het hoogste gebouw van Zuid-Afrika, heeft een penthouse van drie verdiepingen.

Nog voordat het gebouw af was, werd het appartement van bijna 2100 vierkante meter uitgeroepen tot het duurste appartement van Zuid-Afrika. In 2015 was het naar schatting zo'n 11,1 miljoen euro waard.

Het gebouw huisvest ook een hotel met 128 kamers en 11 verdiepingen met kantoorruimte. De Leonardo is momenteel zo'n 229 meter hoog en zal als het af is nog zo'n 5 meter hoger zijn.

Volgens een van de ontwikkelaars, de Legacy Group, kijkt de wolkenkrabber uit op 'de rijkste vierkante kilometers van Afrika' in het financiële district van Johannesburg.


De Altair in Colombo, de hoofdstad van Sri Lanka, bestaat uit twee torens. De een lijkt te leunen op de ander.

De Altair. Foto: Ganidu Balasuriya

De verticale toren van 240 meter hoog geeft het gebouw zijn recordbrekende lengte. De leunende toren is 209 meter lang.

Het design van het gebouw is uiteraard een bewuste keuze. Het bouwwerk, dat meer dan vierhonderd luxe appartementen huisvest, kan een aardbeving doorstaan met een kracht van 7 op de schaal van Richter.


Het hoogste gebouw van Brazilië, de Infinity Coast Tower, heeft per toeval deze titel gekregen.

De Infinity Coast Tower is met 235 meter het hoogste gebouw van Brazilië. De ontwikkelaar FG Empreendimento was niet per se uit op die titel."We halen het beste uit wat het terrein te bieden heeft zonder te jagen op titels", aldus de commercieel directeur van het bedrijf in de lokale krant Folha de S.Paulo.


De Grote Moskee van Algiers is het hoogste gebouw van Afrika dankzij zijn minaret.

De minaret van de Grote Moskee is de langste ter wereld. Hij priemt tot 265 meter hoog de lucht in. Deze wolkenkrabber kan nog beter tegen aardbevingen dan de Infinity Coast Tower. Het gebouw is ontworpen om aardbevingen met een kracht van 9 op de schaal van Richter te doorstaan.

Lees meer over gebouwen: