De wereld staat vol met bijzondere gebouwen en architecten proberen elkaar ieder jaar te overtreffen. Zo werd dit jaar in Denemarken een appartementencomplex in golfvorm opgeleverd en in Dubai een museum van aluminium dozen.

Nu is het tijd om het mooiste nieuwe bouwwerk van 2019 te kiezen. Een jury heeft een lijst van 267 gebouwen opgesteld die op de longlist staan.

Volgens de website van Dezeen waren er meer dan 4.500 aanmeldingen uit 87 verschillende landen. Daarvan hebben 267 projecten de eerste schifting overleefd. En een daarvan is Nederlands.

Op de longlist staan de mooiste nieuwe projecten van over de gehele wereld. Onder meer van architectenbureaus als Foster+Partners en Studiogang, maar ook kleinere bedrijven hebben nominaties in de wacht gesleept.

De jury bestaat uit toonaangevende mensen uit de architectuurwereld, zoals Frida Escobedo, Sou Fujimoto, Doriana Fukas en de Nederlander Winny Maas. Laatstgenoemde ontwierp onder meer de Markthal in Rotterdam.

Business Insider selecteerde zeven gebouwen uit de voorselectie van 267 gebouwen. De lijst is in willekeurige volgorde.


Brasserie 2050 uit Nederland

Lees ook op Business Insider

Foto: Brasserie 2050 in Biddinghuizen. Bron: Jorn van Eck/Dezeen.com

Locatie: Biddinghuizen, Nederland.

Bij menig Nederlandse festivalganger welbekend: Brasserie 2050 is een restaurant tijdens muziekfestival Lowlands in Flevoland. Het is ontworpen door het Amsterdamse ontwerpbureau Overtreders W.


The Wave in Denemarken

Foto: The Wave in Vejle, Denmark. Bron: Dezeen.com

Locatie: Vejle, Denemarken.

The Wave is een huizenproject met vijf woontorens die aan elkaar verboden zijn. Het is ontworpen door het Deense architectenbureau Henning Larsen Architecten.


Het UCCA Dune Art Museum in China

Foto: Dune Art Museum in Qinhuangdao, China. Bron: Dezeen.com

Locatie: Qinhuangdao, China.

Het Dune Art Museum in China bestaat uit een verzameling van gedeeltelijk ondergrondse galerijen gemaakt van beton. Het is ontworpen door het Chinese Open Architecture.


Het Ha House in Vietnam

Foto: Ha House in Ho Chi Minh City, Vietnam. Bron: Dezeen.com

Locatie: Ho Chi Minhstad, Vietnam.

Het Ha House is een appartementencomplex met veel aandacht voor de natuur. Er is veel groen in het complex gebruikt. Het gebouw is onderdeel van de serie House for Trees van het Vietnamese architectenbureau Vo Tron Nghia.


Kunstcentrum Jameel in Dubai

Foto: Jameel Arts Centre in Dubai. Bron: Dezeen.com

Locatie: Dubai, Verenigde Arabische Emiraten.

Op een door de mens gemaakt eiland voor de kust van Dubai vindt je het kunstcentrum Jameel. Dat bestaat uit twee witte aluminium dozen die naast elkaar liggen. Het is ontworpen door de internationale architectenstudio Serie Architects.


Masa Bakery and Cafe in Colombia

Foto: Masa Bakery and Cafe in Bogota, Colombia. Bron: Dezeen.com

Locatie: Bogota, Colombia.

Masa Bakery and Cafe is een betonnen bakkerij en café in de Colombiaanse stad Bogota. Het is ontworpen door het New Yorkse Studio Cadena.


Dit theehuis in Jiuxing

Foto: Teehuis in Jiuxing Village in Hangzhou, China. Bron: Dezeen.com

Locatie: Hangzhou, China.

Het Theehuis in Jiuxing is een modern buurthuis. Theehuizen ontstonden in Azië voor het verkopen van thee en andere versnaperingen. Dit theehuis werd ontworpen voor het Chinese designbureau Gad Line + Studio.

Lees meer: