• De Steinway Tower aan 111 West 57th Street in New York nadert zijn voltooiing en verwelkomt later dit jaar de eerste bewoners.
  • Het is de smalste wolkenkrabber ter wereld: het gebouw is 435 meter hoog, dat is 24 keer de breedte.
  • Volgens architect Gregg Pasquarelli is het gebouw typisch New York: “Heel modern en innovatief, maar ook met het DNA van een echte New Yorkse wolkenkrabber.”

De skyline van New York ondergaat grootse veranderingen met de komst van een reeks superhoge én extreem smalle wolkenkrabbers. Die zijn verrezen aan de zogenoemde Billionaires’ Row, het gebied aan de zuidkant van Central Park waar enkele van de duurste vastgoedobjecten van New York te vinden zijn.

Zo heb je Central Park Tower, dat zich het hoogste residentiële gebouw ter wereld mag noemen. Een andere opvallende toren is 220 Central Park South. Deze wolkenkrabber vestigde een record met de aankoop van het duurste appartement in de VS door miljardair en hedgefondsmanager Ken Griffin voor 238 miljoen dollar. Beide wolkenkrabbers worden nog dit jaar opgeleverd.

Wellicht het meest iconische voorbeeld in dit genre de Steinway Tower, die je kunt vinden op 111 West 57th Street. Dat gebouw is bijna af en mag zich de smalste wolkenkrabber ter wereld noemen.

De Steinway Tower is 435 meter hoog en dat komt neer op 24 keer de breedte van het gebouw (die bedraagt ongeveer 18 meter). Er is slechts één appartement per verdieping. De skinny skyscraper is ontwikkeld door JDS Development Group, Property Markets Group en Spruce Capital Partners en verwelkomt later dit jaar zijn eerste bewoners.

Neem alvast een kijkje in het eerste appartement dat vorig jaar al werd opgeleverd in de smalste wolkenkrabber ter wereld.


De Steinway Tower is supersmal en superhoog en staat in New York aan de zuidzijde van Central Park. Het adres: 111 West 57th Street.

Foto: 111 West 57th Street

De wolkenkrabber is 435 meter hoog en dat is 24 keer de breedte van het gebouw.

Volgens het Skyscraper Museum in New York is het gebruikelijk om de ‘slankheid’ van een wolkenkrabber af te meten aan de verhouding tussen de hoogte van het gebouw en de breedte van de begane grond.

“Je hebt wolkenkrabbers die heel hoog zijn, maar helemaal niet zo smal. En je hebt wolkenkrabbers die heel smal zijn, maar toch niet erg hoog”, aldus de website van het museum.


Op een mistige morgen in oktober 2019 nam ik de metro naar de Steinway Tower.

Foto: Katie Warren/Business Insider

De wolkenkrabber telt 91 verdiepingen en staat in het gebied dat Billionaires’ Row wordt genoemd. Miljardairs zoals Ken Griffin, Michael Dell en Liu Yiqian hebben miljoenenappartementen aangeschaft in de hippe wolkenkrabbers nabij Central Park.

111 West 57th Street is de locatie van de Steinway Hall, een concertzaal uit 1925. Die had de beroemde pianofirma Steinway & Sons laten bouwen. De nieuwe wolkenkrabber is bovenop de Steinway Hall gebouwd. Maar de vastgoedontwikkelaars hebben de concertzaal ook grondig gerenoveerd.


Op de begane grond kon je nog niet zien hoe de Steinway Tower oogt vanwege de constructiewerkzaamheden.

Foto: Katie Warren/Business Insider

De Steinway Tower is waarschijnlijk voor het eind van 2020 helemaal klaar. Maar de vastgoedontwikkelaars hebben in oktober 2019 al een persbijeenkomst georganiseerd in het eerste appartement van het gebouw dat was voltooid.


Beneden kom je meteen in de voormalige showroom van Steinway. Bij het persbezoek zat er (uiteraard) een pianist op een echte Steinway te spelen. Terwijl er prachtige muziek van Chopin, Brahms en Rachmaninoff in de hal klonk, kon je het schaalmodel van de Steinway Tower bewonderen.

Foto: Katie Warren/Business Insider

Na de korte introductie mochten de aanwezige journalisten in kleine groepjes mee naar de 43e verdieping.


Het appartement op de 43e verdieping heeft een woonoppervlakte van 418 vierkante meter en telt 3 slaapkamers. Het heeft een privé-lift met een eigen ingang.

Foto: Katie Warren/Business Insider

Dit appartement is nog niet te koop, maar het is even groot als een appartement op de 42e verdieping dat een vraagprijs van 28,5 miljoen dollar heeft.


De open keuken sluit naadloos aan op het woonvertrek.

Foto: Katie Warren/Business Insider

Tijdens het bezoek was het lastig om een foto te maken van de hele woonkamer zonder mensen erop. Maar dit is een ‘artist impression’ van het zicht op Central Park op een zonnige dag.

Foto: Peter Murdock

De Steinway Tower is heel centraal gelegen, bijna precies in het midden van de zuidkant van Central Park. Daarom heb je vanaf 111 West 57th Street een vrijwel symmetrisch uitzicht op het park. De grote woonkamer heeft een breedte van ruim 15 meter.


Tijdens mijn bezoek was het uitzicht meer zoiets…

Foto: Katie Warren/Business Insider

Het motregende en het was mistig. Op de 43e verdieping van deze wolkenkrabber zaten we daadwerkelijk in de wolken


De eethoek kan met gemak plaats bieden aan 10 mensen en bevindt zich tegenover de keuken.

Foto: Katie Warren/Business Insider

Een deur in het eetgedeelte biedt toegang tot een goedgevulde bar.

Foto: Katie Warren/Business Insider

Het appartement heeft drie slaapkamers, waarvan er eentje was ingericht als studiekamer.

Foto: Katie Warren/Business Insider

Elke slaapkamer heeft een eigen luxe badkamer.

Foto: Katie Warren/Business Insider

Het interieur is ontworpen door Studio Sofield uit New York.

Foto: Katie Warren/Business Insider

Elke slaapkamer heeft ramen vanaf de vloer tot aan het plafond om optimaal te kunnen genieten van het uitzicht.

Foto: Katie Warren/Business Insider

Een klein halletje biedt toegang tot de ‘master suite’.

Foto: Katie Warren/Business Insider

Aan de rechterkant is een garderobekamer…

Foto: sourceKatie Warren/Business Insider

… en daar tegenover ligt de luxe ingerichte ‘master bedroom’ met een inloopdouche.

Foto: Katie Warren/Business Insider

Een glimmende vrijstaande badkuip is de grootste blikvanger van de badkamer.

Foto: Katie Warren/Business Insider

De ‘master bedroom’ ligt in de zuidoosthoek van de wolkenkrabber.

Foto: Katie Warren/Business Insider

De architect van 111 West 57th Street beschrijft zijn wolkenkrabber als een typisch New Yorkse toren.

Foto: 111 West 57th Street

Architect Gregg Pasquarelli van SHoP Architects zei tegen journalisten dat het doel was om een gebouw te maken dat typisch New York is: “Heel modern en innovatief, maar ook met het DNA van een echte New Yorkse wolkenkrabber.”

Het terracotta en bronzen exterieur onderscheidt de toren van het glazen uiterlijk van andere nieuwe wolkenkrabbers aan Billionaires’ Row. Hoewel de voorgevel en het superhoge en supersmalle silhouet ongebruikelijk zijn, had ik tijdens de bezichtiging van het appartement op de 43e verdieping niet het idee dat het heel anders was dan andere appartementen aan Billionaires’ Row.

Eerder in 2019 heb ik een hele woonverdieping bekeken in het nabijgelegen 157 West 57th Street die voor bijna 59 miljoen dollar te koop stond.  De opzet van de Steinway Tower is in de basis hetzelfde. Het ontwerp is alleen wat meer symmetrisch. Daar legden de projectontwikkelaars dan ook sterk de nadruk op tijdens de persbezichtiging.

En hoewel Pasquarelli zegt dat het gebouw typisch New York is, woon ik zelf toch liever dicht bij de grond in een diverse buurt, dan 435 meter hoog in de wolken tussen allemaal miljonairs en miljardairs.

LEES OOK: Dit zijn de 20 duurste wolkenkrabbers die in de afgelopen 30 jaar zijn gebouwd