Klokkenluiderswebsite WikiLeaks doet een beroep op hebzucht binnen de kleine groep mensen die bekend is met de inhoud van het omvangrijke handelsverdrag waar de Europese Unie (EU) en de Verenigde Staten over onderhandelen. Wie de uiteindelijke tekst doorspeelt aan WikiLeaks, krijgt daar 100.000 euro voor, zo beloofde de site dinsdag.

Boegbeeld Julian Assange noemt het Transatlantic Trade & Investment Partnership (TTIP) in een begeleidende video ,,het belangrijkste dat momenteel in Europa gebeurt.” Het is volgens zijn organisatie dan ook essentieel dat een groot publiek de inhoud ervan te horen krijgt. ,,Nu is het moment om de geheimzinnigheid op te heffen”, aldus Assange.

Om het tipgeld bij elkaar te krijgen, is WikiLeaks een inzamelingsactie op internet begonnen. De activisten achter de site zien TTIP zelf als iets uiterst onwenselijks. Volgens de site zijn de Verenigde Staten uit op ,,dominantie van hun grootste bedrijven”. De critici vrezen dat Europese normen op het gebied van voedselveiligheid en milieubescherming worden afgezwakt als Europa en de VS hun regels op elkaar afstemmen. Voorstanders wijzen er juist op dat dit bevorderlijk is voor de handel en dat beide economische grootmachten daarvan zullen profiteren.

Onder de mensen die de actie van WikiLeaks steunen zijn journalist Glenn Greenwald, bekend van zijn publicaties over de praktijken van de Amerikaanse geheime dienst NSA, en oud-minister van Financiën van Griekenland Yanis Varoufakis.

Lees ook op Business Insider

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl