Bijna drie jaar geleden stapte Whitney Wolfe op bij Tinder, de datingapp die ze mede heeft opgericht. Tinder-pionier Justin Mateen zou haar hebben uitgemaakt voor hoer. Ook beschuldigde zij hem van seksuele intimidatie.

De zaak werd uiteindelijk geschikt.

Met die vreselijke ervaring onder de arm ging Wolfe aan de slag met haar nieuwe missie. Ze wilde mensen op internet meer verantwoordelijkheidsgevoel meegeven. Het is volgens haar te gemakkelijk om je achter een scherm te verschuilen.

Uiteindelijk leidde dat tot de oprichting van Bumble, een app die online daten totaal anders aanpakt.

Op Bumble zetten vrouwen de eerste stap. In tegenstelling tot andere datingapps en -websites, kunnen mannen niet het eerste bericht sturen. Als er een match is, heeft de vrouw 24 uur de tijd om contact te leggen. Doet ze dat niet, dan verdwijnt de match voorgoed.

"Ons team gelooft dat als de macht verschuift naar de vrouw, mannen minder druk voelen om zich macho te gedragen. Dat blijkt ook uit de data", zegt Wolfe tegen Business Insider.

De gesprekken tussen matches zijn daardoor veel respectvoller, aldus de 27-jarige internetonderneemster. Er is een grotere kans dat er iets moois opbloeit.

Bumble heeft inmiddels 11 miljoen gebruikers en spreidt de vleugels uit. Zo is er Bumble Biz, dat is bedoeld voor zakelijke contacten.

Onlangs werd Wolfe opgenomen in de 30 Under 30-lijst van zakenblad Forbes, een lijst met talentvolle ondernemers onder de dertig in verschillende categorieën.

We vroegen Wolfe wat haar beste advies is aan beginnend ondernemers. Ze zei het volgende:

"Twijfel niet aan jezelf. Ik geloof er heilig in dat jijzelf de enige persoon bent die jou minderwaardig kan laten voelen. Als je een bedrijf begint of de status quo probeert te doorbreken, zullen er veel mensen zijn die je tegenwerken. Laat je daardoor niet uit het veld slaan."

Toen ze Bumble begon, kreeg Wolfe naar eigen zeggen veel kritiek van mensen die haar idee waardeloos vonden. "Mensen schreven vreselijke artikelen over de app. Ze zeiden dingen als: vrouwen moeten niet de eerste stap zetten, de naam is stom en Whitney ziet het verkeerd."

Wolfe heeft ook nog advies voor vrouwen in het bijzonder:

"Wees niet te bang om meer te vragen dan waar jij denkt recht op te hebben. Ik zeg altijd tegen jonge vrouwen dat ze het recht hebben op hun mening, om gehoord te worden en de eerste stap te zetten. Vraag jezelf eens af: als een man dit doet, zou het dan oké zijn?"

LEES OOK: Met deze simpele tip krijg je 60 procent meer reacties op Tinder