Twee prijzen in een maand! Vorige maand won de Nederlandse startup Whatson Planner al de EU Mobile Challenge in Eindhoven, donderdag mocht mede-oprichter Jelle Lute een award in Barcelona in ontvangst nemen.

Whatson Planner is tijdens Mobile World Congress verkozen tot beste nieuwe mobiele app. Het Utrechtse bedrijf hield daarmee negentien andere finalisten achter zich. In totaal hadden wereldwijd ruim 2.000 andere startups zich ingeschreven voor de voorrondes.

Met Whatson Planner kun je eenvoudig afspraken plannen met een groep mensen. Een datumprikker invullen is daarbij niet nodig; de app ploegt door de agenda’s van alle deelnemers en komt met de drie beste opties op de proppen.

De app is sinds eind vorig jaar gratis beschikbaar in de downloadwinkels van Apple en Google. In Nederland zijn er inmiddels enkele duizenden gebruikers.

Leren programmeren

Het idee voor de planningsdienst ontstaat in 2012 bij de oud-studenten bedrijfskunde Jelle Lute en Marnix Berger, twee vrienden die elkaar kennen van de middelbare school. Ze lopen tegen een probleem aan: het maken van een afspraak met vrienden vergt veel tijd. Agenda’s naast elkaar leggen, heen en weer appen, datumprikkers invullen. Dat moet slimmer kunnen.

Mede-oprichter Jelle Lute van Whatson Planner tijdens Mobile World Congress in Barcelona.

Mede-oprichter Jelle Lute van Whatson Planner tijdens Mobile World Congress in Barcelona.

Ze zeggen hun vaste baan op, leren hoe je een iOS-app maakt en bouwen zo in drie jaar tijd Whatson Planner. Ja, dat is een hele poos bikkelen in 'het hok', zoals ze het zelf noemen op hun site. Maar de technische uitdaging is dan ook groot. "Onze taak was om voor alle dominante platformen en smartphones een oplossing te realiseren en dit alles zonder echte app-ontwikkelkennis."

Internationale expansie

Nu is de app twee maanden live en heeft de startup al twee prijzen in de wacht gesleept. Dat toont volgens Lute aan "dat mensen over de hele wereld het maken van afspraken tijdrovend en onhandig vinden".

Met de winst in Barcelona krijgt Whatson Planner toegang tot een netwerk van experts en mag het deelnemen aan een acceleratorprogramma. "De pijlen zijn nu gericht op internationale expansie", zegt mede-oprichter Lute. "Het winnen van deze prijs helpt hier enorm bij en we krijgen internationale media-aandacht."

Hoe wil de startup in de toekomst geld verdienen? Whatson Planner is onder meer van plan aanbiedingen te tonen bij het maken van een afspraak. Stel dat je een meeting in Barcelona plant via de app, dan krijg je automatisch een aantrekkelijke deal voor een hotelovernachting.

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl