• Bijna zeven op de tien Nederlandse werknemers vindt een goede werk-privébalans topprioriteit voor hun vitaliteit en gezondheid, blijkt uit onderzoek van adviesbureau Aon.
  • Werkgevers weten lang niet altijd even goed hoe ze hun personeel kunnen ondersteunen bij het managen van de balans.
  • Na de werk-privébalans noemen werknemers organisatiecultuur en mentale gezondheid als belangrijkste factoren voor hun welzijn.

Nederlanders hechten veel belang aan hun werk-privébalans. Bijna zeven op de tien Nederlandse werknemers (69 procent) vindt een goede balans topprioriteit voor hun vitaliteit en gezondheid, blijkt uit het Global Wellbeing Survey 2021 van verzekeringsmakelaar en adviesbureau Aon.

Toch is onder werkgevers het ondersteunen van medewerkers bij het managen van hun werk-privébalans voor slechts 28 procent topprioriteit.

“Het lijkt erop dat werkgevers wel weten dat de balans tussen werk en privé voor medewerkers belangrijk is, maar nog worstelen met hoe zij dit dan concreet in kunnen richten of verbeteren voor hun personeel”, zegt directeur Bas van der Tuyn bij Aon Health Solutions. “Het aanbieden van flexibele arbeidsvoorwaarden is bijvoorbeeld een manier om dit te doen, net als het maken van een vitaliteitsprogramma op basis van wensen en behoeften van medewerkers.”

Uit een inventarisatie van de Britse vergelijkingssite Small Business Prices bleek eerder dit jaar dat Nederland, ondanks dat er altijd wat te verbeteren valt, de beste balans tussen werk en privéleven heeft van Europa en dat je alleen in Denemarken minder kans loopt op een burn-out.

Na de werk-privébalans noemen werknemers in het onderzoek van Aon de organisatiecultuur (51 procent) en mentale gezondheid (49 procent) als belangrijke factoren voor hun welzijn. Aan zaken als baanzekerheid (27 procent) en financiële stress (17 procent) wordt opvallend genoeg minder belang gehecht.

Bedrijven moeten volgens Aon ook beter onderzoek doen naar het effect van hun vitaliteits- en gezondheidsinitiatieven. In vergelijking met het buitenland meten Nederlandse organisaties minder.

“Harde data kunnen organisaties meer handvaten bieden om hun vitaliteitsbeleid in te zetten voor die zaken waar medewerkers daadwerkelijk behoefte aan hebben”, zegt Van der Tuyn. “Organisaties kunnen hiermee echt nog winst boeken.”

[activecampaign form=20]

Lees meer over werk en gezondheid: