De beste werk-privébalans vind je in Nederland. Dat blijkt uit een inventarisatie van vergelijkingssite Small Business Prices voor 28 Europese landen.

Nederlanders werken gemiddeld 29,3 uur per week, het minste van heel Europa.

In Denemarken heb je de minste kans om een burn-out op te lopen.

De beste balans tussen werk en het privéleven heeft Nederland. Dat blijkt uit een inventarisatie van de Britse vergelijkingssite Small Business Prices voor 28 Europese landen. Hierbij zijn cijfers van de landenclub Oeso, Eurostat en de World Happines Index op een rij gezet.

Wat betreft de balans tussen werk en privé komen Italië en Denemarken op plaats twee en drie, na Nederland. Het land met de slechtste balans tussen werk en privé van Europa is IJsland. Ook in het Verenigd Koninkrijk en Oostenrijk is hier werk aan de winkel.

Van de onderzochte Europese landen is Nederland het land met het laagste aantal werkuren (2019). Gemiddeld wordt in Nederland wekelijks 29,3 uur gewerkt per werknemer. Dit heeft mede te maken met het feit dat Nederland relatief veel parttime banen kent, wat het gemiddeld aantal gewerkte uren per persoon drukt. Ook is de arbeidsproductiviteit in Nederland relatief hoog.

In Tsjechië wordt met wekelijks 39,95 uur het langst gewerkt.

De top 5 landen met beste werk-privébalans:

  1. Nederland
  2. Italië
  3. Denemarken
  4. Spanje
  5. Frankrijk

Bron: Oeso

En de top 5 landen met de slechtste werk-privébalans:

  1. IJsland
  2. Verenigd Koninkrijk
  3. Oostenrijk
  4. Polen
  5. Litouwen

Bron: Oeso

Lees ook: Zo praat je met je baas over je mentale gezondheid – 10 tips van een psychiater

Minste kans op burn-out in Denemarken

De minste kans op het oplopen van een burn-out heb je in Denemarken, volgens de inventarisatie van Small Business Prices. Hierbij is een ranglijst gemaakt, waarbij factoren als ervaren welzijn, het gemiddelde salaris en het aantal gewerkte uren in landen zijn meegewogen. Nederland komt hierbij op de tweede plaats. Verder zijn Noorwegen, Duitsland en Zwitserland te vinden in de top vijf.

Helemaal onderaan deze lijst staat Portugal. Daar wordt gemiddeld aan de lange kant gewerkt (39,5 uur) en zijn de salarissen ook bijna het laagst van heel Europa (gemiddeld 22.373 euro).

Vlak boven Portugal staan Griekenland, Litouwen en Hongarije. Ook daar is een relatief grote kans dat je als werknemer een burn-out oploopt.

LEES OOK: Deze 3 dingen doen werknemers om te voorkomen dat ze een burn-out krijgen